17 lucruri interesante despre Microsoft

Pornind de la articolul de pe Mashable ce prezenta cateva lucruri nostime petrecute de-a lungul timpul in cadrul companiei Microsoft, m-am gandit ca ar fi interesant de alcatuit o lista cu lucruri mai putin cunoscute despre aceasta companie si, de ce nu, in viitor despre toate companiile care ajuta la schimbarea lumii – fie ca o fac pentru binele comun sau doar pentru interes personal.

1. Incepem cu Bill Gates, al carui IQ este estimat a fi egal cu cel al lui Albert Einstein – adica 160 (chiar 170 dupa testele SAT). De notat – Charles Dickens a avut un IQ de 180. Ma intreb care este si IQ-ul lui Steve Ballmer, desi sunt sigur ca EQ este destul de scazut.

2. Primul Logo Microsoft arata ca in imaginea de mai jos:

Logo Microsoft

3. Microsoft a colaborat cu Crucea Rosie pentru un proiect de regasire a membrilor familiilor sinistrate ramase in urma uraganului Katrina. Link: Safe and Well. (Peste 300.000 de sinistrati s-au inregistrat)

4. Divizia Microsoft Research (fondata in 1991) are, printre angajati, 850 de doctoranzi care activeaza in 55 de arii de cercetare.

5. Cantina/Restaurantul Microsoft din SUA foloseste tacamuri, pahare si farfurii din materiale biodegradabile.

6. Sunetul de pornire al Microsoft Windows 95 a fost compus de Brian Eno si a purtat denumirea de “The Microsoft Sound

7. In Medie, angajatii Microsoft au un salariu de aproximativ $106.000 pe an si varsta in jurul a 38 de ani. Momentan, Microsoft are 88.180 de angajati care lucreaza pe o suprafata de aproximativ 3.010.504 metrii patrati. 76% dintre acestia sunt barbati.

8. Microsoft are propria colectie de arta. Detinand peste 5000 de obiecte precum sculpturi, picturi, fotografii, ceramice si lucrari multimedia, Microsoft este compania cu cea mai mare colectie de arta. O mare parte dintre acestea sunt expuse in diferitele campusuri Microsoft, compania fiind de parere ca astfel de obiecte ajuta la reducerea stresului si la cresterea productivitatii.

9. Campusul Microsoft este o “crescatorie de iepuri”. Povestea spune ca la un moment dat, cativa iepuri au fost lasati liberi in preajma campusului din Redmond. Dupa aceea, acestia s-au inmultit intr-atat de mult incat a fost nevoie ca o parte sa fie sterilizati. Totusi au ramas destui pentru a perpetua traditia.

Rabbit

10. Departamentul IT al Microsoft administreaza 3 milioane de mailuri interne (97% marcate ca SPAM), 29 miliarde mail-uri externe si 6 miliarde de mesaje instante pe zi :).

11. Bill Gates a primit rangul cavaler de onoare de la regina Elizabeth II in 2005 pentru contibutiile sale in mediul privat si pentru reusitele in eliminarea saraciei la nivel global.

12. Tot legat de cantinele Microsoft – sunt consumate 9000 de farfurii de supa pe saptamana, 500.000 de salate pe an, iar in 2008 au fost comandate 633.024 felii de pizza de catre angajatii Microsoft. Bauturile racoritoare sunt gratuite in campus, iar consumul a fost de aproximativ 8 milioane de doze in cursul aceluiasi an.

13. Peste 500 de milioane de oameni folosesc Microsoft Office.

14. Actiunile Microsoft au atins valori critice (maxime) de 9 ori pana in prezent. Acest lucru a dus la scaderea valorii per actiune. Au avut loc 6 diviziuni 2 la 1. si trei divizuni 3 la 1, ceea ce inseamna ca o actiune Microsoft din trecut valoreaza cat 288 actiuni Microsoft din prezent, ceea ce inseamna aproximativ 6000$ per actiune. Valoarea actuala a unei actiuni este de 23$.

Microsoft Stock

15. In anul 2007, peste 2700 de angajati au lucrat – in regim de voluntariat – peste 230.000 ore. Microsoft a platit organizatiilor din care faceau parte acei voluntari cu 17$ pe ora. In acelasi an, angajatii Microsoft au donat 42$ milioane dolari, iar Microsoft a dublat aceasta suma, la un total de 84 milioane dolari.

16. Desi va parea ciudat, Microsoft Windows este cea mai mare platforma de jocuri din lume – cu o comunitate de peste 200 de milioane de jucatori.

17. In 1996, Microsoft a prezentat filmul 3D – Chicken Crossing pentru a demonstra noua arhitectura grafica – Talisman. Aceasta, in realitate nu crea decat iluzia unor imagini 3D prin suprapunerea diferitelor imagini 2D.  Tehnologia insa a fost rapid depasita de evolutia placilor grafice, iar Microsoft a renuntat la acest proiect la inceputul anilor 2000. Totusi, filmuletul de mai jos este realizat din 7000 de frame-uri si pare destul de reusit.

Daca stiti si alte informatii despre Microsoft pe care le considerati interesante, si pe care nu le-am mentionat, le astept, ca de obicei, in comentarii.

10 thoughts on “17 lucruri interesante despre Microsoft”

 1. @Alex Palcu: hehe, mersi :D. Am de gand sa fac o serie de articole cu lucruri interesante ale celor mai mari companii. Bineinteles, foarte bine documentate :D.

 2. foarte interesant, multumesc pentru informatii ( cu gandul de a face si eu ceva pentru tine, iti recomand sa asculti TARTINI-Sonata in G Minor – Devil’s Trill )
  de ce te-ai oprit la 17 ?
  cred ca despre BILL se poate spune mai multe.

 3. @Pessoa: am reascultat sonata cu o foarte mare placere :). Multumesc de recomandare. Nu o mai ascultasem de ceva vreme.
  Despre Bill se pot spune mult mai multe, acesta a fost un articol introductiv ca sa spun asa. Urmeaza sa scriu si despre companii si, de ce nu, si despre personalitati importante ale lumii IT (aceasta fiind tema blogului). Domnul Gates este un personaj pe care il respect si il admir foarte mult, munca lui mergand mai departe de domeniul IT pana la intr-ajutorarea semenilor prin implicare activa, donatii si fundatia pe care o detine.
  M-am oprit la 17 fiindca nu doream sa fie un articol clasic de genul 5/10/15 lucruri despre :). M-am gandit ca 17 e un numar mai putin comun in titlurile articolelor si pana una alta, imi plac numerele prime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>