Activati gesturi Multi-Touch (Finger Scroll, Momentum si Chiral Motion) pe TouchPad-urile Synaptics in Windows 7 / Vista / XP / Server

Multi-touch sau multitouch, oricum ar fi scrisa, este o functionalitate extrem de atragatoare, aparuta in prim plan o data cu iPhone, dar existenta deja in produse precum Microsoft Surface.
De cand a aparut Windows 7, sunt sigur ca popularitatea functiei multi-touch a crescut considerabil. Cu totii ne dorim acum un monitor multi-touch (eu unul abia astept sa apara), dar in Romania lucrurile se misca mai greu, iar cand in final se misca, costurile sunt demne de o altfel de economie. Revenind la subiect. Stim cu totii ca incepand cu versiunea precedenta de Macbook, acestea suporta diferite gesturi multi-touch. Au si un TouchPad foarte mare, care face ca aceste gesturi sa fie oarecum naturale.
Priviti acelasi lucru pe un notebook cu Windows.

Daca Microsoft nu are nici un raspuns pentru aceasta functie, cei de la Synaptics au. Si mai mult decat atat, Touchpad-urile lor au posibilitatea hardware de a folosi functionalitatea multi-touch. Ce inseamna asta? inseamna ca Synaptics au creat un hardware foarte bun, dar ca majoritatea firmelor cu un marketing mai slab, nu a stiut sa profite de propriul produs. De ce zic asta? Pai Apple nu ar fi ratat niciodata o astfel de oportunitate. Apple face dintr-o camera de 3.2 mpx, MMS si captura video, si alte imbunatatiri aduse de iPhone OS 3.0 si iPhone V3 inovatia anului. Sa va aduc aminte ca suntem in anul 2009? Ca exista telefoane cu camere de 10mpx si ca 8 mpx e deja productie de serie, ca telefoanele au MMS de multi ani incoace ca standard (nokia 3510 nici macar nu era color si avea MMS), si lista poate continua… (da mi-am luat iphone, sunt relativ multumit, un review va veni cat de curand)
Revenind la oile noastre, Synaptics ne aduce 3 tipuri de gesturi folosind tehnologia deja existenta, dar niste drivere speciale. Gesturile sunt, dupa cum probabil ati vazut si in videoclipul de mai sus: Finger Scroll, Pinch, Momentum, Chiral Motion.
aveti link-urile pentru descarcarea driverelor mai jos:

Download synaptics_v10.2.4.0_allOS_modded_b2.zip sau touchpad_synaptics_v10.2.4_vistax32×64_xpx32×64_modded_build2.zip (cu versiuni atat pentru 32-bit x86 cat si 64-bit x64 ale driverelor)

Atentie: dupa ce instalati aceste drivere, aveti grija sa nu faceti update (Windows 7 va cere probabil acest lucru) fiindca driverele mai noi vor avea probabil blocate functiile de mai sus. In plus, fiind modificate dupa publicare, acestea nu au o semnatura oficiala (driver signing) ceruta de Microsoft; cerinta mai stricta pe Windows 7 / Vista / XP pe 64 biti.

Pasii pentru instalare sunt urmatorii:

1. Dezinstalati driver-ul actual Synaptics din Control Panel -> Add or Remove Programs.
2. Restartati calculatorul.
3. Instalati driverul modificat executand fisierul “setup.exe” ce se afla in interiorul arhivei.
4. Windows va va atentiona asupra faptului ca driver-ul nu este semnat. Apasati pe “Continue Anyway”
5. Restartai calculatorul dupa ce ati terminat instalarea driverului nou.
6. In Device Manager ->s Mouse and Other Pointing Devices Synaptics PS/2 Port Touchpad ar trebui sa aiba versiunea driver 10.2.4.

Gesturile mentionate mai sus ar trebui sa fie activate automat. Daca totusi nu sunt, incercati sa faceti scroll cu doua degete deodata (Chiral Scrolling). Acest gest ar trebui sa activeze multi-touch-ul in mod fortat.
Aveti mai jos cateva poze ale setarilor noului driver:

13 thoughts on “Activati gesturi Multi-Touch (Finger Scroll, Momentum si Chiral Motion) pe TouchPad-urile Synaptics in Windows 7 / Vista / XP / Server”

 1. @Ionut, nu stiu unde sa pun acest comment, ….
  … crezi ca se poate renunta de acum la Xp si sa trecem la win 7 !? 😀

  1. @yo9fah: ma, eu am renuntat la XP de cand a aparut 7-le beta, si nu regret deloc, plus ca exista XP Mode, deci nu mai sta pe ganduri :)

 2. Ionut !
  La ce ai folosit XP Mode ??
  La mine au mers toate aplicatiile de pe XP!
  Inclusiv BC++ 5.0 care e pe 16 biti.

 3. @tox: am un scanner (Mustek BearPaw 1200TA) ale carui drivere nu sunt compatibile nici macar cu Vista, si fara XPM (care are acces la USB) nu am cum sa-l folosesc. Ma gandesc si eu sa trec la 64 bit, probabil la RTM voi trece.

 4. cum ajung la proprietatile driver Synaptics (imaginile alea)? am intrat si in deviace manager si degeaba. nu imie iese jmecheria :) SAL

 5. @Pandelikos: Fii atent:
  1. Control Panel
  2. Mouse apoi mergi in tab-ul Hardware
  3. Selectezi mouse-ul si apesi Properties
  4. Te duci la tab-ul Advanced,
  5. Selectezi mouse-ul si apesi Settings
  6. Ar trebui sa ai ferastra de mai sus
  Succes! daca mai ai nevoie de indrumari, lasa un comentariu.

 6. La mine nu merge! Am win7rc. Am facut tot exact cum trebuia, dar nu am optiunea TWO FINGER GESTURES. Primele 2 optiuni le am (Chiral Scrolling si Momentum). Momentum chiar functioneaza! Ciudata treaba…

  1. @X3X: unele touchpad-uri nu suporta gesturi multi-touch, exista o posibilitate prin care se poate totusi activa, dar e mai complicata. Totusi, daca ai cele 2, ar trebui sa o ai si pe prima, incearca un reinstall si incearca sa scoti driver-ul cu un program specializat, eventual sa dai si remove driver files, sa fii sigur ca nu mai sunt fisiere ramase.

 7. Am dat remove driver files de prima data…de aia ma mir ca nu a mers!
  Acum sap prin registrii… am reusit sa fac sa imi arete feriastra cu “TWO FINGER GESTURES” insa deocamdata is blocate toate optiunile.
  Mai incerc… sa vedem ce reusesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>