Adobe Photoshop CS6 public beta

Sper ca sunt utilizatori de Photoshop printre citirorii acestui blog, fiindca acest articol le este dedicat. Adobe a lansat ieri o versiune beta pentru Adobe Photoshop CS6.

Adobe PhotoShop CS6

Aceasta este disponibila gratuit si ofera cateva functionalitati interesante fata de versiunea precedenta (Adobe Photoshop CS5). Pe langa functionalitati, a fost schimbata si interfata, in acest scop fiind angajata o echipa dedicata. Ce au reusit? Puteti urmari in cele ce urmeaza.

Performante crescute cu ajutorul noului motor grafic Mercury

Nu mi s-a parut ca motorul grafic al Photoshop CS5 ar fi incet. Nici pe departe. Si nu l-am folosit pe placi grafice chiar potente (nVidia GeForce 8500 GT, Intel HD 3000 – integrated si nVidia GeForce 410M).

Insa noua versiune vine si cu un nou motor grafic – Adobe Mercury – ce ar trebui sa fie mai rapid; acest lucru observandu-se folosind unelte precum Liquify sau Puppet Warp.

Content Aware Patch si Content Aware Move

Am utilizat destul de rar instrumentele ce tin cont de fundal in Photoshop CS5 dar noua versiune aduce imbunatatiri ce permit spre exemplu stergerea unui obiect dintr-o imagine, completand automat lipsa fundalului folosindu-se de o noua selectie facuta de utilizator.

Pe acelasi principiu se poate muta un obiect sau persoana dintr-o imagine intr-o alta locatie a imagini. Totul cu cea mai mare usurinta.

Departe de a fi perfecte, aceste functionalitati se pot dovedi folositoare in multe situatii, cum este demonstrat si in clipul urmator:

Adobe Photoshop CS6 – Auto Save

Nu stiu de ce implementarea acestei functii a durat atat de mult, dar nu pot sa fiu decat recunoscator ca a ajuns intr-un final in Adobe Photoshop CS6. Nu am pierdut de multe ori fisierele la care lucram, dar uneori se intrerupe curentul, iar alteori Windows-ul da semne de boala (BSOD). Tot ce as vrea e ca programele pe care le folosesc sa incorporeze functii pentru astfel de situatii.

Microsoft Office sau browserele web dispun de asa ceva. Nu si suita Adobe insa. Cel putin nu pana acum. Noul Photoshop va salva automat fisierele la intervale de 5, 10, 15 sau 30 de minute.

Adobe Photoshop CS6 – Video Editing

La fel ca versiunile precedente, si Photoshop CS6 Extended ofera posibilitatea de a edita fisiere video. Nu am folosit o astfel de functionalitate, dar in clipul de mai jos ii este demonstrata utilitatea practica:

Adobe Photoshop CS6 – RAW Import

Noul modul de import al imaginilor in format RAW promite sa fie mult imbunatatit fata de versiunea precedenta. Parametrii importului pot fi ajustati pentru a obtine imagini cat mai apropiate de dorinta fotografului/editorului.

Adobe Photoshop CS6 – Iris Blur Filter

Tot pentru fotografii dar nu numai pentru acestea, Photoshop CS6 vine cu trei noi filtre (Tilt-Shift, Gradient si Iris Blur). Dintre ele, cel mai interesant pare a fi Iris Blur ce permite schimbarea manuala a focalizarii imaginii. Nici efectele anterioare nu erau de neglijat, dar noile functionalitati permit post-procesari destul de interesante pentru fotografiile deja realizate.

Adobe Creative Cloud

Pretul la care va fi vandut Adobe Photoshop CS6 nu a fost facut inca public, dar aplicatia va face parte din suita Adobe Creative Cloud ce costa 50$ pe luna, pentru un abonament anual. Licentierea per pachet si in cloud pare momentan o alegere foarte buna, mai ales daca sunt utilizate mai multe produse din pachetul Creative Suite.

Adobe Creative Cloud va contine pe langa programele propriu-zise si tutoriale, exemple si alte servicii utile clientilor.

Download Adobe Photoshop CS6

Pentru a descarca Adobe Phtosohop CS6, linkul direct este cel de mai jos. Arhiva (*.zip) are 1.7GB, iar viteza de descarcare nu este nemaipomenita (in acest moment cred ca trecut deja o ora de cand il descarc).

Download Photoshop CS6 (beta)

Pentru instalare nu aveti nevoie de un Product-Key sau Serial Number ci trebuie selectata optiunea Try. I want to try Adobe Photoshop CS6 for a limited time.

Mai multe informatii atat despre instalare cat si despre noutatile din Adobe Photoshop CS6 gasiti in PDF-ul de prezentare oficial de pe site-ul Adobe.

Nota: Voi reveni cu pareri, dupa ce il voi instala si voi testa noile functionalitati.

5 thoughts on “Adobe Photoshop CS6 public beta”

 1. Interesanta directia abordata de Adobe, privind Photoshop… cu toate astea, as dori sa ramana si sa se axeze strict pe photography, pentru ca, desi softul este unul foarte bun in acest domeniu, mai are multe de „invatat„.

 2. @Ciprian: Mie mi se pare bun atat pe photography cat si pentru web design. Am incercat si Paint.net si GIMP si nu mi s-au parut superioare. Ai vreun exemplu de program mai bun? Nu are functiile dedicate pentru asa ceva (Adobe ar putea, ce-i drept, sa realizeze o aplicatie strict pentru acest domeniu) dar simplitatea uneltelor precum si multitudinea de tutoriale si resurse gratuite (in format PSD) fac din Adobe Photoshop cea mai robusta solutie in acest moment.

 3. ma rog.. prin photography ma refeream la elemente grafice, statice… nu strict poze, facand referire la elementele de video editing. Adobe are deja AE, care stie sa faca multe intr-un clip, nu inteleg de ce vor sa se complice.
  Legat de alte softuri… pai stiu sigur ca sunt 2, care costa enorm, si fac o treaba mult mai buna decat photoshop, dar din pacate nu le stiu denumirile. Nu sunt foarte cunoscute in randul utilizatorilor ca mine,ca tine… de rand, sa zic asa… Si din pacate nici foarte populare chiar printre profesionisti… Adobe a venit cu o abordare inteligenta… A facut un sistem de protectie fantoma, ce poate fi spart extrem de usor, astfel ca eu, tu, si altii pot incerca o versiune piratata, invata usor usor produsul, si daca devin chiar buni, sa profeseze pe acest produs. Ceea ce celelalte 2 softuri nu au avut parte.

  Eu unul asa stiu. Cred ca nu ma insel :-??

 4. @Ciprian: am inteles la ce te referi… da pentru asta exista programe specializate cum ai zis si tu: After Effects sau Adope Premiere.

  NIci la cautari nu am gasit alternative mai scumpe decat PS (am gasit insa pe partea de editare video: Final Cut Studio si Avid Media Composer – link wiki), insa iti dau dreptate cu strategia lor, asemanatoare pe alocuri cu strategia Microsoft. Pana la urma daca un soft isi produce banii, atunci isi merita banii :).
  Iar legat de spart sisteme de protectie nu cred ca e neaparat ceva intentionat (dar probabil e planificat).. pur si simplu exista destul de multi programatori buni cu dorinta de afirmare ca sa zic asa :).

 5. ma rog… poate… nu intentionat, sau planificat, dar clar au mizat pe piraterie pentru promovarea produsului.
  mai la gluma,mai la serios, nah… vine leluta si zice… „vai ce cos am, stai sa retusez poza. cu ce pot face asta?” :)))))) ceva la modu asta :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>