BitDefender prezintă topul primelor 10 ameninţări în România

BitDefender, producătorul autohton de soluţii de securitate, anunţă topul primelor 10 ameninţări de securitate în România pentru luna august.

În frunte se află Trojan.Clicker.CM cu 12 % din totalul sistemelor infectate în România. De cele mai multe ori, troianul este prezent pe site-uri web ce conţin materiale ilegale, cum ar fi programe ce distrug sistemele de protecţie ale aplicaţiilor comerciale, precum şi pe site-uri web cu materiale pornografice.

Locul 2 este ocupat de Trojan.Autorun.Inf, acesta deţinând un procentaj de 10 % din totalul sistemelor infectate în România. Numărul extrem de mare al sistemelor infectate se datorează faptului că troianul este utilizat pe scară largă de mai multe familii malware pentru a se propaga prin dispozitivele detaşabile (flash drive sau hard disc extern). Aceasta metodă este specifică atacurilor tip „vierme”, precum Win32.Worm.Downadup şi Win32.TDSS.

După mai mult de 8 luni de la prima intrare în clasamentul lunar al celor de la BitDefender, Downadup ajunge pe locul 3, cu peste 6 % din totalul sistemelor infectate. Cunoscut şi ca Conficker sau Kido, acesta limitează accesul la site-urile producătorilor de soluţii de securitate, şi în plus, cea mai recentă variantă a sa instalează aplicaţii antivirus false pe sistemele deja infectate.

Pe locul 4 îl găsim pe Trojan.Autorun.AET, un cod malware care se răspândeşte folosind fişierele Windows partajate, precum şi mediile de stocare detaşabile. Troianul exploatează funcţia Autorun implementată în sistemele de operare Windows pentru a se rula automat în momentul în care utilizatorul introduce în calculator un dispozitiv infectat.

Locul 5 este rezervat unui virus polimorf, Win32.Sality.OG. Acesta îşi injectează codul criptat în fişierele executabile de pe sistem („.exe” şi „.scr”). Pentru a-şi camufla prezenţa, virusul instalează un rootkit şi încearcă să compromită aplicaţiile antivirus instatate pe sistemul infectat.

BitDefender august chart

Trojan. JS.PYV se situează pe locul 6. Acesta este un script care afectează utilizatorii ce navighează pe site-uri maliţioase sau pe site-uri legitime, dar care au fost compromise de atacatori prin introducerea unor elemente iFrame.

Trojan.Vb.BO, ameninţarea ce ocupă locul 7, este programat în Visual Basic şi caută în hard disc fişiere cu extensiile „mpg”, „avi”, „jpg” şi „mp3”. Troianul crează apoi copii executabile („.exe”) ale acestor nume de fişiere, apoi injectează propriul său cod. Cel mai frecvent, Trojan.Vb.BO se răspândeşte prin programe de partajare ale fişierelor, precum DC++.

Pe locul 8 se situează Win32.Worm.IMStealer.A, care încearcă să se răspândească prin diferiţi clienţi de mesagerie instantă, precum Skype, Yahoo! Messenger, Windows Live Messenger, AIM şi ICQ. Pentru a se transmite, viermele caută ferestrele deschise ale aplicaţiilor menţionate anterior şi expediază copiile sale întregii liste de contacte prin emularea acţiunilor tastaturii şi a mausului. În plus, viermele creează şi un fişier intitulat „autorun.inf” pe fiecare partiţie, care încearcă să execute o copie ascunsă a acestuia.

Pe locul 9 găsim un cod malware puţin mai neobişnuit, construit cu Borland (acum intitulat Embarcadero) Delphi, versiunile de la 4 la 7, şi denumit Win32.Induc.A. Virusul nu infectează fişierele binare, ci injectează în „SYSCONST.PAS” codul său maliţios şi recompilând ulterior fişierul. Această ameninţare se răspândeşte infectând sisteme care au compilatorul Delphi instalat (versiunea 7.0 sau mai veche), compromiţând astfel aplicaţiile ulterior compilate. În momentul rulării aplicaţiei, virusul caută în sistem versiuni valide ale compilatorului Delphi şi, dacă se regăsesc, creează un fişier „SysConst.pas” in directorul Lib al compilatorului. Virusul redenumeşte „SysConst.dcu” în „SysConst.bak”, după care compilează „SysConst.pas”, rezultând un nou „Sysconst.dcu”. Acesta este folosit apoi de compilator în orice acţiune viitoare care crează automat fişiere executabile infectate.

Ultimul loc în topul BitDefender este atribuit viermelui de Internet şi reţea numit „Worm.Autorun.VHG”, care exploatează vulnerabilitatea MS08-067 din Windows pentru a se rula de la distanţă folosind o procedură specială. Prezenţa sporită a viermelui în topul 10 al ameninţărilor din România indică faptul că utilizatorii nu instalează întotdeauna actualizările în sistem, aşa cum este recomandat.

Sursa: Bitdefender.ro

15 thoughts on “BitDefender prezintă topul primelor 10 ameninţări în România”

  1. @aaa: nu sunt chiar vrajeli… eu chiar m-am confruntat cu vreo 3 virusi din lista de mai sus… bineinteles, nu pe calculatorul personal, ci pe ale prietenilor.
    @claudio30: Bitdefender 2010 nu s-a lansat, cel putin nu in Romania (“aaa” vorbea de ro). Daca intrii pe site-ul oficial vei fi invitat sa testezi Beta-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>