Browser’s Day – FireFox 4 Beta 3, Google Chrome 6 Beta, Opera 10.61 Final

Cum era de asteptat intr-un mediu competitiv cum este cel al browsere-lor, lansarea ultimului Internet Explorer 9 Platform Preview 4 este urmata de lansari ale principalilor concurenti.

Atentia a stat si asa prea multe zile concentrata pe inovatiile aduse de browser-ul Microsoft, iar browserele depasite/lasate in urma isi arata cartile pe fata abia acum.

Cei de la Mozilla au fost primii din grup si au lansat o noua versiune pentru Firefox 4 – si anume FireFox 4 Beta 3.

Aceasta vine localizata in 30 de limbi fata de cele 20 din versiunea anterioara. Totusi, cea mai importanta functionalitate este reprezentata de suportul pentru Windows 7 Multi-touch. Acest lucru permite utilizatorului sa interactioneze cu Firefox 4 doar prin atingerea ecranului, fara a avea nevoie de mouse (tastatura, fie ea si virtuala, inca este necesara)

Din punct de vedere al performantei, Firefox 4 beta 3 aduce o imbunatatire la nivelul motorului JavaScript – lucru ce ar trebui sa se traduca printr-o crestere a vitezei de redare a portiunilor grafice din aplicatiile web.

Pentru a descarca FireFox 4 beta 3, folositi link-ul de mai jos:

Download FireFox 4 Beta 3

Google au urmat indeaproape si vin acum cu o versiune Beta a lui Google Chrome 6. Aceasta este cu 15% mai rapida decat versiunea anterioara (lucru care se poate vedea si pe graficele oferite)

Google Chrome 6

Pe langa imbunatatirea vitezei, Google Chrome 6 Beta aduce si cateva functionalitati noi. Cum ar fi posibilitatea de sincronizare a datelor de completare automata (AutoFill) cu contul Google curent. Astfel veti putea beneficia de acestea pe orice calculator pe care va logati cu datele dumneavoastra. Mai sunt sincronizate si preferintele, bookmark-urile, temele etc..

Bara de navigare/cautare (Omnibox) a primit si ea cateva modificari vizuale, ba chiar puteti alege intr-un mod intuitiv si motorul de cautare implicit:

Google Chrome 6 Beta

Cele doua meniuri cu setari din Google Chrome 5 sunt acum unite, incercand sa simplifice utilizarea. Personal nu am inteles niciodata de ce era nevoie de doua astfel de meniuri. Era de ajuns unul cu submeniuri. Se pare ca Google asculta :).

Daca nu sunteti inscrisi in programul Beta al Google Chrome, inseamna ca nu ati primit update-ul ultimului Chrome 6 Beta, asa ca il puteti descarca pentru testare folosind link-ul de mai jos:

Download Google Chrome 6 Beta

Ultimul, dar nu cel din urma este Opera, care ne aduce versiunea 10.61 (multumesc yo9fah pentru tweet :D).

Opera 10.61

Imbunatatirile nu sunt substantiale, ci mai degraba unele de securitate, asa ca recomand updatarea cat mai curand cu putinta. Totusi, noua versiune Opera 10.61 previne utilizarea excesiva a procesorului (la incarcarea png-urilor animate), repara stergerea preferintelor de cautare din Opera 10.60 si inca o multime de alte bug-uri minore.

Pentru a updata la noua versiune, trebuie sa mergeti in Menu -> Help -> Check For Updates si apoi sa descarcati/instalati noua versiune. Daca nu o aveti Opera instalat, puteti folosi link-ul de mai jos pentru a descarca varianta completa direct de pe site:

Download Opera 10.61 Final

18 thoughts on “Browser’s Day – FireFox 4 Beta 3, Google Chrome 6 Beta, Opera 10.61 Final”

 1. Versiunea beta de Chrome 6 de care zici, nu e cumva “Chrome Canary Build”? 😕 Cam seamana :)
  Eu personal folosesc FF 4.0 Beta 3 pentru ca…nu stiu, m-am obisnuit. Acu sa vedem si IE9 ce are de oferit.

  1. Şi eu tot Firefox 4.0 Beta 3 folosesc. La fel ca şi la tine, obişnuinţa ;)) Dar Firefox poate fi mai rapid dacă instalezi suplimentul Extra Fasterfox. Din păcate, suplimentul este „incompatibil” (aşa zice Firefox, însă nu e adevărat, există o metodă prin care să se poată instala suplimentul) :) Dacă chiar vrei să îl instalezi nu ezita să mă contactezi, ID-ul meu de Yahoo! este chiar pseudonimul meu. 😉

   1. Sincer, nu vreau sa mearga mai repede, imi convine cat de rapid e. Mi se pare foarte faina faza cu multi-touch si motorul java (se “simte” diferenta). Cat despre supliment, era si un…Faster Fox sau…Fastest Fox parca 😕

 2. dupa lungi incercari de a ma convinge singur sa trec de la ff la chrome tot la ff am ajuns:)) akma folosesc firefox 4 beta 3 si e mai stabil k beta 2. am facut si benchmarkul de la peacekeeper si punctajul s-a imbunatatit cu 800-900 de puncte fata de beta 2. testul acid 3 urca tot pana al 97/100 k si versiunea precedenta. dak cei de la mozilla o tin tot asha in toamna cand ar trebuii sa avem firefox 4 oficial k versiune stabila, vom avea o surpriza placuta. eu nu ma pot dezlipi de firefox pentru k si eu k si Sszecret sunt obsinuit cu el si imi este foarte greu sa ma mut pe alt browser si sa ma obisuinesc cu noua pozitionare a functiilor.

  1. 1. Data de lansare exacta nu este, cei de la Mozilla spun ca prin octombrie – noiembrie.
   2. E destul de stabil , dar totusi e varianta beta. Ca sa nu-ti asumi niciun risc, mai bine folosesti varianta stabila ca default browser :)

 3. Stiri superbe.Firefox=multa munca si bani investiti=super ok! Chrome il voi incerca iar despre IE9 vom fii toti incantati din spusele microsoft.(interfata noua cat si viteza + securitate).Personal eu astept cel mai mult IE9 / pare promitator!
  Opera e o ideee pusa in practica dar are destule probleme cand e vorba de GUI+e foarte incarcat.
  Mie imi plac browserele simple.

 4. “Aceasta vine localizata in 30 de limbi fata de cele 20 din versiunea anterioara. Totusi, cea mai importanta functionalitate este reprezentata de suportul pentru Windows 7 Multi-touch. Acest lucru permite utilizatorului sa interactioneze cu Firefox 4 doar prin atingerea ecranului, fara a avea nevoie de mouse (tastatura, fie ea si virtuala, inca este necesara)”…valabil doar pentru cei care au device-uri ce pemit touch…sa nu zgariati monitoarele obisnuite…glumeam desigur!

 5. Am inceput si eu de azi sa folosesc Google chrome 5, nu stiu daca pot renunta inca la mozilla dar m-i se pare ca se misca mai repede, o sa il fortez zilele urmatoare sa vad ce poate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>