Cu toate ca aprobarea versiunii finale a Windows 7 a fost amanata, build-ul 7600.16384 fiind reasamblat in build-ul 7600.16385, acest lucru nu a impiedicat aparitia unui bug nedocumentat, (deoarece exista si un bug/exploit legat de UAC care este catalogat drept: “by design”).
Mi-a luat ceva timp sa gasesc toate informatiile legate de acest bug, descoperit oricum de curand, de aceea vi le impartasesc abia acum.
Bug-ul duce la utilizarea unei cantitati foarte mari de memorie RAM si nu are momentan nici un fel de rezolvare. Personal, imi aduce aminte de bug-urile din perioada Beta a Windows 7, cand cautam solutii direct pe forumurile de suport oficiale, neexistand documentatie ajutatoare la momentul respectiv.
Cam asa arata consumul crescut de RAM dupa utilizarea comenzii “chkdsk /r”:
Pasii pentru reproducerea bug-ului sunt urmatorii:
0. Deschideti Task Manager (click-dreapta pe Taskbar – > Start Task Manager)
1. Deschideti Startmenu (apasand tasta Win sau facnd click pe StartOrb)
2. In casuta de cautare scrieti “cmd” si apsati Enter
3. In consola scrieti “chkdsk /r X:”
Unde X este un drive care indeplineste urmatoarele conditii:
– nu este partitie de sistem
– nu este folosit la momentul incercarii
– sa nu fie un USB stick sau drive virtual
4. Puteti observa acum faptul ca memoria RAM utilizata a urcat undeva la 90%
5. Procesul raspunzator consumului RAM este chkdsk.exe!!!
Exista si o alternativa a acestor pasi, mai simpla poate pentru unii, dar care nu detaliaza cu exactitate provenienta bug-ului:
0. Deschideti Task Manager (click dreapta pe Taskbar – > Start Task Manager)
1. Deschideti My Computer (Start -> My Computer)
2. Selectrati un drive care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– nu este partitie de sistem
– nu este folosit la momentul incercarii
– sa nu fie un USB stick sau drive virtual
3. Faceti click dreapta pe drive-ul selectat si selectati Properties
4. Mergeti la tab-ul Tools si selectati Check Now si bifati optiunea: “Scan for and atempt recovery of bad sectors” (echivalenta parametrului /r).
5. Apasati Start.
6. Puteti observa acum faptul ca memoria RAM utilizata a urcat undeva la 90%
7. Procesul raspunzator consumuli RAM este explorer.exe!!!
Din ce am observat, bug-ul nu blocheaza calculatorul si nici nu duce la celebrul BSOD (Blue Screen Of Death). Intr-adevar, consuma o cantitate impresionanta de RAM, dar fara urmari grave asupra stabilitatii sistemului, existand posibilitatea rularii si altor programe in paralel.
Cei de la Microsoft au declarat bineinteles ca acest lucru se intampla asa cum a fost conceput (“by design”), motivand faptul ca atunci cand un utilizator doreste scanarea/recuperarea sectoarelor nefolosibile, doreste ca acest lucru sa fie efectuat cat mai repede, in detrimentul aplicatiilor care ar putea lucra in paralel.
In alta ordine de idei, bug-ul nu este de importanta majora, nici macar medie, dar este interesant macar de testat.
Surse: Zdnet, Windows7News.
Se stie de mult de el: http://www.downloadsquad.com/2009/08/05/showstopper-chkdsk-bug-set-to-derail-windows-7-launch-hardly/
Don’t worry, se va rezolva printr-un simplu update.
mai interesant este ca au existat cazuri cand memoria urca peste 90% si aparea preafericitul BSOD. anyway nu cred ca sunt asa multi utilizatoti care folosesc utilitarele windows pentru scanare si optimizare.
and btw: stirea asta e cam veche, are peste o saptamana iar o saptamana in lumea internet de azi cu o saptamana in urma e paleozoicul 😀
Pai trebuia sa apara si pe blogu asta, nu ? Doar ca s-a documentat un pic mai mult. Doar nu sa fim papagali, luandu-ne dupa tot ce apare prin alte parti. Asha ca dupa ce am testat si eu “bugu” asta o sa imi spun si eu parerea despre asta. Nu este un bug ! Doar ca designu de care zice MS e cam “pe muchie” facut. Procesu (chkdsk.exe) “suge” tot ce se poate din sistem. Eu avand 6Gb fizic de ram, am ramas masca cum un amarat de executabil imi ocupa in doar cateva secunde 5,5 Gb. Asta deoarece toata plaja de sectoare a respectivului hard, e scrisa direct in memoria ram. Numai Vbox sau Vmware mai inghit asemenea “halci de memorie”. Asta inseamna ca pt. OS si celelalte programe nu mai ramane decat un amarat de swap de pe hardu … pe care l-ati setat. De aici si instabilitatea unora (si aparitia unor BSOD-uri). Deci il putem considera si un test de stabilitate si nu un bug. Procesul streseaza memoria, hardul respectiv si automat chipsetul din placa de baza, rezultand ridicarea temperaturii componentelor inafara de CPU si Video. Deci e un bun test pt. placile de baza. Privind din punctul de vedere al utilizatorului obisnuit, care mai face si altceva, inafara de scanat hardul de baduri, cam nu prea se preteaza acest consum de resurse, avand in vedere ca procesul trebuie sa isi faca treaba mai mult in “background”.
Si inca o completare, hardul de testare poate sa fie si virtual, la fel face.
Insa eu am reusit doar odata un BSOD, exact cand ma asteptam mai puitn (nu ma mir), pe cand ma uitam la un film seara tarziu, i-am dat un shutdown rapid, si hop, mi-au “clantanit” hardurile si albastru in fata ochilor (ceva legat de win32k.sys). Binenteles ca a doua, a treia , a “n”-a oara, nu am mai reusit sa reproduc evenimentul.
@Costin Nitescu: Eu il stiu doar de vreo 4-5 zile, cred ca mi-a scapat stirea de pe Download Squad. Insa oricum am vrut sa ma documentez mai in detaliu, si bineinteles sa incerc si eu. Iar cum timpul nu este de partea mea in ultima vreme, am intarziat un pic cu publicarea. Oricum sunt multi cititori care nu urmaresc blog-uri straine. Sper ca lor sa le fie util/interesant articolul.
@soundventure: din ce am citit, BSOD-urile sunt doar in stadiul de vorbe. Microsoft sustine ca nu a primit nici un crash report, si ca dupa testarea a cateva sute de calculatoare, tot nici un BSOD.
@iosys: Complet deacord cu ce ai zis tu legat de stresarea componentelor si de rularea in background. Plus ca pe sisteme cu mai putin RAM (tu ai 6, eu am 4..) cred ca isi face si mai mult simtita prezenta. Oricum un patch mic probabil il va rezolva/diminua.
Eu am reusit un BSOD cand ma uitam la un filmulet, mutam o imagine ISO de pe o partitie pe alta si am facut marea greseala de a deschide iTunes, care vroia sa reordoneze toata muzica. Bineinteles ca HDD-ul s-a opus acestei maltratari si m-a tratat cu ceva… “albastru”.
@ionut: eu am scos un BSOD cand am deschis un corel x4 si un photoshop cs 4 si am incercat ceva mici editari. ( la alea mai ample, a sughitat, dar a rezistat, pe cand la editarea unui text s-a blocat si apoi bsod….deci se poate 🙂
Da.. problema cu BSOD-urile e sa fie constante… intr-o anumita situatie. Fapt pe care eu inca nu l-am reusit. Altfel pagina asta se va transforma intr-un “Win7 BSOD Report” dar fara nici un real folos.
Salut! As avea si eu o problema legata de bug-uri in Windows 7. Mi-am instalat recent Windows 7 Ultimate build 7600 x86 si pot sa zic ca sunt foarte multumit de el; merge perfect, dar nu imi merge microfonul!! Sa fie oare un simplu bug?? Daca stie cineva ceva legat de acest “bug” si ma poate ajuta, il rog sa posteze aici un raspuns, m-ar ajuta mult!!!
Merge cu microfon extern !
Am patit-o cu un Dell Inspiron 1525 .
La ce te referi prin microfon extern?? Prin USB?? Eu am un microfon tip desktop cu mufa jack si nu-mi merge. Ma gandesc sa-mi cumpar un set de casti cu microfon cu tot adaptor USB; am gasit ceva pe net la 50 si ceva de lei. Am citit pe mai multe forum-uri ca depinde si calitatea/firma microfonului, si al meu cred ca a fost vreo 5 lei si nici nu mai stiu de cat timp il am! 😀
Ce hardware ai, placa de baza, chipset audio ? S-a mai explicat cum se verifica/activeaza “device”-urile audio in win7. Click dreapta pe difuzor, la “recording devices”, se verifica daca afiseaza toate componentele (cele dezactivate si cele deconectate). Windows-ul detecteaza sau nu microfonul ? Daca e dezactivat scrie “disabled”, dai click dreapta si dai “enabled”, “set default device”, “set default communication device”. Daca nu il detecteaza, scrie “not plugged in”. Daca il vede dar nu se aude, verifica volumul la redare si la inregistrare, “boost”-erul, etc. Incearca sa dezactivezi toate “enhancement’-urile si activeaza “listen to this device”, ca sa-l verifici.
Am incercat toate variantele care le-ai zis mai sus, dar degeaba! Placa de baza am Asus P5LD2-XGBL cu placa de sunet On-Board Realtek HD Audio, si mai am alta placa de sunet externa C-Media CMI8738 cu driver BETA pt Win7. Cea On-Board recunoaste cand bag microfonul in jack, dar nimic mai mult, iar pe cealalta nici atata. Momentan o folosesc cea On Board pt Audio, deoarece pe C-Media, din cauza driver-ului instabil[sper], imi face figuri sistemul 5.1, in timp ce pe Realtek merge fara probleme.
Mai incearca sa legi microfonu la mufele de pe carcasa (front pink sau green), asta in cazul in care ai legat corect front audio la placa de baza (hd audio front panel, vezi manualul). Daca tot nu merge incearca cu un windows xp. Daca merge, sunt driverele de vina, daca tot nu merge, e clar microfonu sau placa de sunet.
– Pe Xp mergea, il foloseam zilnic pe Skype/Ventrilo.
– Driver-ul de la placa On Board imi arata ca ar fi si 2 mufe Front[ pink si green] dar chestia ii ca nu le am:| Am in fata la PC slot-urile pt ele, dar sunt sigilate. O sa incerc cu alte microfoane sa vad daca merge. Multumesc de ajutor oricum!
Nu USB ci cu Jack ,eu am unul ordinar fara firma .
Sigur nu e bug.eu am in partitia D @40000 der melodii. fara asa cantitate mare de Ram cum sa termine procesul treaba in timp util? respecte pt acest site
iosys mare dreptate ai. E super comentariul tau si la obiect. Am 3giga de ram ddr 3. Sta in acest moment la2,48 giga. Mai am destul pt a ruka si altceva.Deci zau ca nu e bug. Si in timp ce ruleaza respectivul program sistemul meu e perfect stabil,nici vorba de bsod.Nu am incercat cu overclocking.
salut. am si eu aceeasi problema ca si ac_blabla. mi-am pus si eu win 7. sunt student si l-am luat de pe msdna, un site de parteneriat intre universitati si microsoft. imi apare aceeasi problema , win7 nu vede microfonul de la casti, lucru pe care vista il facea cu succes. castile sunt Canyon la vreo 30 ron. ma pot folosi intre timp de microfonul incorporat in laptop. am un toshiba a200-23k, dar ma dispera pt ca folosesc mult skype si scade ffff mult calitatea sunetului. am dat cateva search-uri pe “cumatrul” google si am ajuns la voi. felicitari pt treaba buna care o faceti, am gasit multe chestii interesante pe aici. v-as fi mega giga terra recunoscator daca ma veti putea ajuta. mc anticipat.
nu am mai asteptat raspunsul, am continuat cautarile, problema s-a rezolvat cu instalarea unui driver nou de la realtek. mc oricum.
M-a bucur ca s-a rezolvat. Urmareste in continuare blogul ! Asteptam orice sugestii, intrebari, legate de win 7.