De la IE 1.0 la Internet Explorer 9

Dupa ce am vizionat impreuna upgrade-ul de la Windows 1.0 la Windows 7, ei bine, e timpul ca un alt program Microsoft sa dea socoteala pentru versiunile sale la inceputuri si pana astazi. Programul in speta este Internet Explorer, ajuns deja la versiunea 9.0 RC urmand sa fie lansat chiar luna aceasta.

Ei bine, in cazul Microsoft IE, calatorie prin istorie nu este realizata cu ajutorul unui clip ci mai degraba cu ajutorul Wikipediei, care a pastrat cate o imagine cu fiecare dintre versiunile acestui browser.


Internet Explorer 1 a venit o data cu Windows 95, mai precis in kitul Microsoft Plus! pentru Windows 95. Browser-ul era capabil sa afiseze in principiu text, urmand ca versiunea IE 1.5 sa introduca suportul pentru tabele. Echipa Internet Explorer numara doar 6 oameni la acea vreme (16 august 1995).

Internet Explorer 1.0

Internet Explorer 2 a fost lansat tot pentru Windows 95 (22 noiembrie 1995), fiind compatibil si cu Windows NT 3.5 sau NT 4.0. Aceasta a fost prima versiune cu suport pentru Windows 3.1 si pemtru sisteme Mac – Macintosh System 7.0.1, introducand suportul pentru cookie-uri si SSL.

Internet Explorer 2

Internet Explorer 3.0 a venit la un an de la IE 1.0 – 13 august 1996, aducand suport ppartial pentru CSS, ActiveX, aplicatii Java, elemente multimedia. Impreuna cu IE 3.0 erau instalate si alte programe precum: Internet Mail and News, NetMeeting sau Windows Adress Book. Aceasta este prima versiune IE ce capata populariate, in spatele ei fiind o echipa de nu mai putin de 100 de indivizi.

Internet Explorer 3

Tot dupa aproximativ un an a venit si Internet Explorer 4.0. Acesta a adus integrarea Windows Explorer cu interfata IE. Aici a debutat si functia Active Desktop ce permitea utilizatorului sa foloseasca un desktop cu continut HTML. Internet Mail and News a fost inlocuit de Outlook Express si Microsoft Chat. Aceasta versiune de IE a fost inclusa in Windows 98.

Internet Explorer 4.0

Internet Explorer 5 a venit abia in martie 1999, fiind inclus in Windows 98 Second Edition (SE) sau in pachetul Office 2000. Suporta text bi-directional, XML-uri si salvarea paginilor in format MHTML. Impreuna cu IE 5.0 venea si Outlook Express 5. Microsoft Internet Explorer 5.0 a fost ultima versiune cu suport pentru Mac.

Internet Explorer 5.0

Internet Explorer 6 a sosit in august 2001, cu cateva luni inaintea lui Windows XP si integra suport pentru frame-uri, suport partial pentru CSS  1 si DOM 1, integrare Windows Messenger, redimensionare automata a imaginilor precum si o interfata noua in ton cu cea din Windows XP. IE 6 este versiunea cu cel mai mare market share de-a lungul anilor.

Internet Explorer 6.0

Dupa 5 ani si cateva versiuni imbunatatie ale IE 6, a fost finalizat si Internet Explorer 7. Acesta a inclus multiple imbunatatiri, printre care: navigarea cu ajutorul tab-urilor, caseta de cautare cu mai multe motoare de cautare, RSS feed reader, filtru anti-phishing. O data cu aceasta versiune, Internet Explorer se detaseaza de Windows Shell. IE7 a venit impreuna cu Windows Vista si Windows Server 2008, dar putea fi foarte usor instalat si pe Windows XP Service Pack 2 sau Windows Server 2003 Sp1. Eu il foloseam in combinatie cu plugin-ul IE7Pro.

Internet Explorer 7

Internet Explorer 8 este primul browser pe care l-am urmarit si testat in detaliu, aici pe blog. Versiunea finala, lansata in martie 2009 suporta Windows XP SP2 si SP 3, Windows Server 2003 SP2, Windows vista, Windows 7 si Windows Server 2008 atat pe 32 biti cat si pe 64 biti. IE8 a venit cu suport imbunatatit pentru RSS, CSS 2.1, Ajax si Javascript. Au fost introduce “acceleratoarele” si “web Slices”. Pentru mai multe informatii puteti citi review-ul pentru Internet Explorer 8 Beta sau articolul 8 motive pentru IE8.

Internet Explorer 8

Internet Explorer 9 este cel mai recent browser Microsoft si se afla inca in dezvoltare. Desi este deja in stadiul RC, l-am urmarit inca din stadiul Platform Preview, ca mai apoi sa trecem la IE 9 Beta, iar acum sa asteptam versiunea finala. Cred ca, desi apare la doar doi ani de la IE8, este versiunea cu cele mai multe imbunatatiri. Avem suport pentru CSS3, HTML5, pentru accelerare hardware 3D, un nou motor Javascript, Download Manager, inPrivate Filtering si o noua interfata.

Internet Explorer 9

In concluzie, Internet Explorer a avut un drum lung de strabatut pana sa ajunga unul dintre cele mai utilizate browsere. A ajutat foarte mult instalarea o data cu sistemul de operare, dar de acum incolo meritul trebuie sa fie al sau in totalitate daca vrea ca marketshare-ul sa ramana constant pentru IE in timp ce Microsoft renunta in mod explicit la Internet Explorer 6.0 (ba chiar i-au facut si un site, cu o numaratoare inversa – ie6countdown.com).

Ideea acesturi articol a venit ca urmare a unuia asemanator de pe Window8beta. Totusi ma intreb daca nu cumva si celelalte browsere ar merita o scurta trecere in revista a versiunilor (bineinteles nu ma gandesc si la versiunile Google Chrome fiindca e posibil sa apara o noua versiune chiar in timp ce scriu articolul …).

4 thoughts on “De la IE 1.0 la Internet Explorer 9”

  1. Foarte interesant! Merita citit!

    Sa vedem daca IE9 se va compara cu Chrome 10 😉
    Si mda! Gluma cu Chrome e buna! :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>