Dezactiveaza touchpad-ul laptopului (doar) atunci cand scrii text

Touchpad Presupun ca cei mai multi dintre voi aveti sau ati avut un laptop la indemana. Unii chiar il folosesc zilnic fiind o solutie optima atat din punct de vedere al costurilor cat si al portabilitatii. Totusi, din punctul meu de vedere, productivitatea este scazuta atunci cand utilizam un laptop. Incepand de la ecran, continuand cu tastatura inghesuita si fixa, cu lipsa unui mouse sau cu performantele cu ~20% mai scazute in cazul unui laptop cu aceleasi spectificatii ca un desktop.

Oricare ar fi cauzele lipsei productivitatii, una se evidentiaza mai ales ca un inconvenient. Faptul ca atunci cand scriem text, mult text, atingem cu mana touchpad-ul situat imediat sub tastatura. Ba mutam mouse-ul, ba faceam click; ceva se intampla de fiecare data. Solutia este dezactivarea acestuia din BIOS si folosirea unui mouse cu fir sau fara, atasat laptop-ului. Uneori insa (de exemplu la o conferinta) nu avem loc destul pentru a tine mouse-ul.


Touchfreeze este un program care va scapa de inconvenientul descris mai sus. Adica dezactiveaza touchpad-ul automat atunci cand scrieti text. Programul reactiveaza touchpad-ul imediat ce ati terminat de scris. Dupa instalare programul va rula in background si il veti gasi in System Tray/Notification Area. In plus, va porni singur o data cu calculatorul.

Bineinteles, un astfel de program ar fi foarte util pentru Mac-uri si al lor multi-touch touchpad, dar se pare ca nu s-a gasit nimeni care sa il porteze (codul este “la vedere”, aplicatii fiind una Open-Source)

Aplicatia este compatibila cu Windows XP, Vista si Windows 7 insa are cateva bug-uri semnalate pe pagina oficiala (unele tipuri de touchpad-uri nu sunt suportate…). Eu nu am testat-o inca, dar planuiesc sa o testez astazi sau maine. Daca o testati lasati un comentariu sa-mi spuneti mie si altor cititori daca sunteti multumiti de ea.

Pentru a descarca TouchFreeze, folositi link-ul de mai jos:

Download Touchfreeze (de pe pagina oficiala)

via

8 thoughts on “Dezactiveaza touchpad-ul laptopului (doar) atunci cand scrii text”

  1. @costel: buton nu am vazut inca… Dar am vazut combinatii de taste, cu Fn. Eu am doua laptop-uri in familie si pe nici unul nu am nici macar combinatia de taste. Ar putea fi legat de faptul ca sunt ambele Fujitsu. Totusi decat sa apas butonul de fiecare data (uneori poate mai uit) prefer automatizarea….

  2. chiar la poza de la articolul asta:deasupra touchpadului pe mijloc se vede un buton,exact ala este.
    E posibil unele firme sa nu bage,eu am umblat mai mult cu acer,si cam au toate.

  3. Eu pe laptop a trebuit sa-mi pun driverul pentru a putea inchide touchpad-ul. Fujitsu-Siemens nu au butoane pt asa ceva, cel putin modelele pe care le-am vazut eu.

  4. …si din pacate nici Dell-urile nu au (sau cel putin al meu nu are). Oricum, foarte rar ma confrunt cu aceasta problema. Dar as mai avea o propunere de solutionare a problemei: la mine la driverele de la touchpad am o optiune – pe care n-am bifat-o niciodata, ce-i drept – aceasta presupune dezactivarea touchpadului in momentul in care introduc un “usb pointing device.” Vedeti poate aveti si voi asa ceva prin drivere drivere Synaptics). Tocmai am testat si …….mergeeeeeeee ( adica functioneaza :) )

  5. L-am incercat.. pana sa-mi dau seama ce face, m-am lamurit ca il folosesc degeaba. Pe un notebook normal nu cred ca are efect. Programul blocheaza clik-ul nu si scrooling-ul. Deci probabil folositor pentru multitouchpaduri. Pe Acerul pe care-l folosesc am combinatia clasica Fn+F7 pentru a dezactiva padul, sau pot calibra driverul de la Synaptics sa-mi ia clikurile la o presiune mai mare. Deci nu pot sa zic ca am avut un impediment cu scrisul cand folosesc doar touchpadul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>