Diagnosticare HDD (S.M.A.R.T.)

HDD SMART

Vine o zi in viata unui hard-disk cand sectoarele nu i se mai aliniaza, iar platanele nu ii mai surad.

Cu totii cred ca am trecut prin cel putin un episod in care hard-disk-ul mai mult sau mai putin utilizat isi anunta demisia, urmand ca in putin timp sa plece pe meleaguri mai linistite. Alteori, plecarea se intampla fara niciun fel de anunt in prealabil. Atunci programele de diagnosticare a HDD-ului nu prea isi au rostul.

Dar vom lasa cel mai rau scenariu deoparte si vom analiza cateva solutii ce ofera informatii valoroase despre hard-disk in timpul functionarii acestuia.

Western Digital Data LifeGuard Diagnostic

In dotare am un HDD Western Digital, pe care il folosesc ca spatiu de stocare secundar si un SSD Corsair Nova (entry-level) ce imi serveste drept ajutor de nadejde pentru sistemul de operare. Decizia de a trece la SSD a fost putin fortata si de unele semne subtile date de HDD. Digital Data LifeGuard celor de la Western Digital s-a dovedit util.

Western Digital Data LifeGuard Diagnostics

Programul ofera cateva optiuni de testare:

Quick Test – preia datele de diagnosticare SMART (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology)

Extended Test – testeaza HDD-ul pentru sectoare defecte

Write Zeros – va sterge datele de pe HDD

Western Digital Data LifeGuard Diagnostics

Bunul meu hard-disk a picat testul dupa vreo 10 secunde. Poate si pentru ca nu am inchis toate aplicatiile (desi majoritatea ruleaza de pe SSD, nu de pe HDD, iar la ultimul test nu a avut nicio problema in a-l rula pana la capat). Daca aveti un HDD Western Digital, linkul pentru descarcare este cel de mai jos:

Download Digital Data LifeGuard

Seagate SeaTools

Pentru posesorii de HDD-uri Seagate exista un alt tool dedicat: Seagate SeaTools. Am apucat sa il testez pe vechiul HDD Seagate (inca il am intr-un sertar) chiar inainte ca acesta sa nu mai reuseasca sa boot-eze sistemul de operare. Nu a fost o problema fiindca deja schimbasem calculatorul, dar momentul in care HDD-ul decide sa isi ceara independenta nu e niciodata potrivit.

Seagate SeaTools

Si SeaTools are mai multe moduri de testare:

– Fix All
– S.M.A.R.T. Check
– Short Drive Self Test
– Short Generic
– Long Generic
– Advanced Tests

Seagate SeaTools

De mentionat ar fi faptul ca Seagate SeaTools functioneaza in totalitate (inclusiv functiile de reparare) si pe hard-disk-urile Maxtor.

Download Seagate SeaTools (mie mi-a cerut sa instalez si .NET 4.0)

Intrebari

Folositi si alte programe pentru diagnosticarea HDD-urilor? Cat de mult ati reusit sa mai utilizati un hard-disk clasic dupa ce a inceput sa dea semne de oboseala?

PS: pentru recuperarea datelor de pe HDD, va recomand RecoveryDesk iar pentru recuperarea drive-urilor USB va recomand HP USB Disk Storage Format Tool (chiar daca nu are legatura cu articolul, este un soft ce s-a dovedit util chiar de curand :) ).

7 thoughts on “Diagnosticare HDD (S.M.A.R.T.)”

 1. SpinRite now brings its legendary data recovery and drive maintenance magic to the latest file systems, operating systems, and hard drives. It runs MUCH faster than ever before, can help maintain all of your drives in tip top shape, can warn of impending disaster, and wrestle data from dying and nearly dead drives . . . before it’s too late.

  http://www.grc.com/spinrite.htm

 2. @claudiu: nu ii neg utilitatea si eficienta, dar 89$ pentru un astfel de program mi se pare cam mult. Nu are cine stie ce interfata sau functionalitati. Poate are un algoritm mai rapid, dar as fi vrut si o varianta demo ca sa il testez.. In plus, este si vechi (2004 -2005) deci nu cred ca face apel la ultimele tehnologii (nici cele mentionate mai sus nu sunt chiar noi, dar au mai primit update-uri). E optiunea ta numarul 1 sau mai folosesti si alternative?

 3. si mie mi se pare cam mult 89$ … dar cu putina straduinta….
  E optiunea numarul 1 pt ca e singurul care functioneaza (testat pe piele mea nu din auzite, am recuperat un hard pe care l credeam pierdut)
  Interfata nu e cine stie ce dar nici nu trebuie atat timp cat isi face treaba. Se creeaza o discheta/cd/usb bootabil iar restul e simplu.
  Data LifeGuard Diagnostic si Seagate SeaTools decat iti dau niste informatii nu si repara/recupereaza ceva

 4. @claudiu: eh.. e bine ca am aflat acum de el. am mai avut situatii cand nu am reusit sa recuperez datele de pe anumite HDD-uri, dar cele doua programe de mai sus sunt pentru prevenire si nu pentru salvare ca sa zic asa :). Anyway.. l-am pus la bookmarks, dar sper sa nu am nevoie de el.

  @cartus: interesant si HD Tune, ceva mai ieftin si cu suport pentru SSD-uri + ultimul update in Noiembrie anul trecut + Free Trial. Nu are recuperare de fisiere, dar pentru diagnosticare pare a fi o solutie buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>