Drivere beta pentru Windows 8

Lansarea Windows 8 Consumer Preview a dus la 1 milion de descarcari ale fisierelor ISO si banuiesc ca o mare parte dintre utilizatori au instalat Windows 8 in dual-boot cu Windows 7.

Windows 8 Start Screen

Ei bine, dintre acestia, au fost cativa (chiar si cititori ai acestui blog) care nu au gasit toate driverele de care aveau nevoie in Windows Update.


Producatorii de hardware au lucrat insa pentru a remedia aceasta problema si avem deja cateva suite de drivere dedicate Windows 8.

AMD Windows 8 Drivers

AMD Logo

Primii care au oferit drivere compatibile cu Windows 8 au fost cei de la AMD, care au oferit o versiune a Catalyst ce promite toate functionalitatile din WDDM 1.2 precum si o mare parte a functiilor specifice AMD.

– suport nativ Stereo 3D in Windows 8
– API unificat pentru redarea de continut video (permite redarea simultana de continut video HD si randarea de continut 3D)
– optimizarea consumului de energie
– optimizari legate de rotirea ecranului
– imbunatatiri pentru sleep/resume

Modelele suportate sunt afisate pe lista oficiala. In principiu sunt suportate majoritatea chipseturilor, exceptie facand AMD Radeon HD seria 7700 si AMD Radeon HD seria 7900, ale caror drivere sunt dezvoltate in acest moment, urmand sa-si faca aparitia in saptamanile urmatoare.

Linkul pentru descarcarea AMD Catalyst este cel de mai jos:

Download AMD Catalyst Windows 8 Driver

nVidia Windows 8 Drivers

nVidia Logo

La doar doua saptamani de la lansarea Windows 8 Consumer Preview, a lansat si nVidia primele drivere – versiunea 296.17 – pentru placile video GeForce si Quadro.

Acestea sunt disponibile si prin Windows Update, dar daca nu aveti drivere pentru placa de retea in Windows 8, va fi cam greu sa le accesati. Asa ca va recomand linkul pentru descarcare manuala de mai jos:

Download nVidia Windows 8 Drivers

Mai mentionez faptul ca noile driverele suporta toate functionalitatile standardului WDDM (Windows Display Driver Model) v1.2 din Windows 8.

Lista completa a chipset-urilor nVidia compatibile cu Windows 8 se regaseste pe site-ul oficial.

Lenovo Windows 8 Drivers

Din categoria producatorilor de PC-uri, primii care au oferit o colectie completa de drivere sunt cei de la Lenovo.
Pe Lenovo V370 au fost instalate automat majoritatea driverelor de care am avut nevoie. Am reusit sa ma conectez la reteaua wireless, am reusit sa ma joc cateva jocuri din Windows 8, ba chiar am reusit sa folosesc si camera web incorporata.

Lenovo Drivers

Alte modele insa nu au fost atat de norocoase si cred ca driverele acestea vor rezolva o parte a problemei. Driverele sunt impartite in mai multe categorii: Audio, BIOS, Camera si Card Reader, Chipset, Fingerprint reader, Mouse si tastatura, Networking (WWAN & WLAN), Storage si drivere Video.

Iar pentru fiecare categorie avem cateva drivere si modelul Lenovo pentru caruia ii este dedicat. Linkul este cel de mai jos:

Download Lenovo Windows 8 Drivers

Samsung Series 7 Tablet Drivers

Desi nu este prezenta comercial in Romania, tableta Windows 7 a celor de la Samsung – Samsung Series 7 Slate a primit drivere updatate pentru Windows 8.

Samsung Series 7 Slate

In caz ca va intrebati ce specifiactii are o astfel de tableta, ei bine:

Procesor: Intel Core i5 – 2467M
Memorie RAM: 4GB
Ecran: 11.6 inci, 1366×768 HD LED, multitouch (10 puncte)
Spatiu de stocare: SSD 128GB
Sistem de operare: Windows 7 Home Premium x64
Greutate: ~900gr

Ar fi fost interesant sa o vedem macar in showroom-ul eMAG daca nu chiar disponibila la un alt magazin online. Pagina oficiala este cea de mai jos:

Samsung Slate Windows 8 Drivers Page

Concluzii

Toate driverele de mai sus sunt variante Beta, pentru un sistem de operare Beta. Teoretic vor functiona fara probleme chiar si in acest stadiu, dar daca intampinati dificultati va asteptam cu un comentariu in sectiunea dedicata de la finalul articolului.

4 thoughts on “Drivere beta pentru Windows 8”

  1. Paste Fericit Ionut, fie ca Lumina Sfanta sa iti aduca in casa numai liniste si pace, si multa sanatate. Distractie placuta alaturi de cei dragi.

  2. Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzească sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţă, iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi. SĂRBĂTORI PASCALE FERICITE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>