Intr-un final am reusit sa inving morile de vant ale provider-ului de hosting.
Dupa un upgrade al memoriei serverului pe care este gazduit blogul, multe dintre tabelele bazei de date ale acestuia au fost corupte. Mi-a luat ceva timp sa imi dau seama de problema, dar un simplu repair a fost indeajuns pentru a repune blogul pe picioare.
Eroarea pe care ati observat-o pe parcursul zilei de astazi va oferea (pana mi-am dat si eu seama) posibilitatea sa reinstalati blogul de la zero. Numai ca imediat incepea o noua reinstalare. Lucru care s-a repetat de 4-5 ori pana am apucat sa intervin.
Din fericire nu s-au produs daune, dar v-as ruga, pe viitor sa ma anuntati prin canalele disponibile: Twitter (un mesaj direct sau o menitonare), Facebook (un post pe wall), sau celor care au mailul, printr-un mail (avand in vedere ca formularul de contact nu este tocmai functional atunci cand site-ul este picat); o alta metoda de contact ar fi formularul de contact de pe weebo.ro (in speranta ca nu sunt picate ambele siteuri in acelasi timp). Va raman recunoscator si va multumesc anticipat daca veti folosi aceste servicii (sper eu ca nu va fi nevoie prea des).
Subiectul de astazi – aplicatia/serviciul DropBox m-a facut sa ma gandesc cum ar fi ca blogul sa fie hostat in mai multe locatii, iar atunci cand una nu mai este capabila sa il ofere, trecerea sa se faca automat la urmatoarea locatie. Lucru deja realizabil pentru anumite website-uri, dar cu costuri pe masura.
Venind vorba de costuri o sa mentionez inainte de toate ca in principiu DropBox este un serviciu gratuit de sincronizare a fisierelor intre mai multe calculatoare si chiar telefoane mobile.
Spatiul pe care il ofera cei de la DropBox dupa o inregistrare prealabila este de 2GB (spatiu care poate fi crescut pentru o anumita suma lunara).
Acest spatiu este de fapt un director (folder) ca oricare altul dar care se gaseste pe mai multe calculatoare deodata si poate fi sincronizat intre ele. Ba chiar se poate selecta ca doar anumite fisiere sa fie sincronizate cu anumite calculatoare/telefoane, in functie de preferinte. Bineinteles stocarea principala este realizata “in the cloud”, adica pe un server DropBox care poate fi accesat de oriunde (cu datele de logare aferente).
Ce este mai interesant la DropBox fata de Windows Live SkyDrive (cu Live Mesh) sau Gmail Drive spre exemplu, este compatibilitatea cu majoritatea sistemelor de operare (Windows, Mac, Linux), inclusiv cele mobile (iOS, Android) – asupra carora voi reveni pe blogul dedicat: InspectorGadget.info. Voi reveni si asupra Live Mesh, cu o comparatie intre aceste doua servicii.
Cea mai mare limitare a lui DropBox este spatiul, dar am o solutie la finalul articolului.
Principalele functionalitati ale DropBox (ajuns recent la versiunea 1.0) ar fi:
– rezolvarea bugurilor legate de denumirea fisierelor pe platforme diferite
– consum eficient al resurselor si al conexiunii la internet
– sincronizare selectiva
– sincronizarea oricarui tip de fisier si de orice dimensiune
– sincronizare automata atunci cand sunt produse schimbari asupra fisierelor
– partajare publica facila prin intermediul directorului Public (asemanatoare celei din SkyDrive)
Felul in care puteti utiliza DropBox este descris destul de bine, zic eu, prin pasii afisati dupa instalare:
1. Selectati directorul pe care doriti sa il transformati in DropBox si il folositi ca pe un director normal. Adaugati fisiere, mutati fisiere sau selectati care fisiere sa devina publice plasandu-le in directorul denumit sugesti:Public.
2. In cazul in care nu sunteti la un calculator aprobat pentru sincronizare fisierelor, puteti accesa continutul directorului DropBox prin interfata web – adica din browser.
3. Cand folositi totusi un calculator cu DropBox instalat (in cazul meu Windows 7) – puteti accesa directorul sincronizat direct din Notification Area. Lucru extrem de facil daca folositi mai multe sisteme de operare (eventual un triple boot care mie nu mi-a iesit) – fiecare avand sistemul sau de stocare a fisierelor (ntfs, ext4, HFS+)
4. Si nu numai dumneavoastra puteti folosi continutul din directorul DropBox. Puteti alege anumite persoane (dupa adresa de e-mail) care pot accesa continutul selectat (spre exemplu puteti oferi spre vizualizare un anumit curs colegilor de grupa). Elimina astfel nevoia unui serviciu suplimentar precum transfer.ro. Totusi limitarea spatiului oferit gratuit ramane, iar solutia vine imediat.
Pana acum cred ca v-ati prins ca Dropbox este o aplicatie usor de folosit, fiind intuitiva si foarte bine integrata in sistemul de operare. Avem la dispozitie si cateva setari cum ar fi:
– selectarea latimii de banda folosita pentru sincronizare
– selectarea directoarelor pe care dorim sa le sincronizam
– setarea unui proxy
Daca v-am facut curiosi, puteti descarca si instala DropBox folosind link-ul meu de referral de mai jos:
Download DropBox referral link
Pentru fiecare dintre voi care va folosi acest serviciu inregistrandu-va cu link-ul de mai sus, amandoi vom primii cate 250MB – pana se ajunge la o limita de 8GB. Asta inseamna ca dupa ce 16 cititori se vor inscrie folosind link-ul meu, voi modifica link-ul de mai sus cu link-ul unuia dintre voi – in ordinea primul venit – primul servit. Dupa ce urmatorul cititor atinge limita de 8Gb continuam in acelasi mod. Sper sa fim cu totii multumiti in acest fel, asa ca va urez: Spor la descarcat!
Dropbox sa fie. Ca si asa vroiam sa imi fac cont de ceva timp (aplicatia pt Android a fost un factor decisiv pentru mine).
@redecs: La fel si pentru mine (aplicatia de iPhone). Cu atat mai mult cu cat iPhone-ul nu suporta USB Mass Storage ca un Android. Totusi as fi preferat un Live Mesh cu 25 de GB si aplicatie pt mobil. Oricum mersi pentru ca ai folosit link-ul :D, mi-au aparut instant cei 256MB si cred ca ti-au aparut si tie. Asa ca daca vrei sa fie link-ul tau primul pe care il voi schimba, da-mi un semn.
semn! 🙂
Pot sa fiu eu al doilea ;;)
semn 😀
Ok Bogdan, astept link-ul tau pe mail prin formularul de contact, inclusiv numele sau adresa de mail pe care ai facut contul pentru a-l verifica. Thanks!
@Adrian: tu esti al treilea, instructiunile sunt aceleasi ca in cazul lui Bogdan. Astept mail :D.
M-am inscris si eu 🙂
Sunt si eu urmatorul.
semn 😀
@Mihai, @HINtraxx: v-am notat si astept mail prin formularul de contact.
@bogdangelu: trebuie sa-ti si instalezi clientul (descarcat de mai sus) pe calculator pentru completarea initializarii serviciului. Astept un mail dupa aceea.
@Ionut : Nu pot pune linkul de referal pe mesaj. 🙁 Da-mi o adresa de mail.
@Mihai: Hm.. ceilalti au reusit… Cred ca nu procedezi corect cumva… Mailul meu este: [moderat]. Voi edita acest comentariu dupa ce reusesti sa trimiti. Succes!
@Ionut : Gata, poti edita postul, am trimis mail. 🙂 Mersii.
Am instalat si am primit mesj ca am 250MB in plus
Va recomand sugarsync care ofera 5gb si poate ajunge la 10 gb gratuiti. Este mai maleabil, permite sincronizarea a mai multor foldere, computere si telefoane. Aici https://www.sugarsync.com/referral?rf=dd40225x8fz6r puteti capata 5,5 gb.
Nu vă lăsati păcăliți de Dropbox sau alte servicii similare, Microsoft are propriul serviciu: Windows live Mesh 2011, care sincronizează 5 GB online (cu selectarea folderelor dorite) perfect compatibil cu Windows 7! Pornește la startup și dacă apar modificări pe PC apar și în serverul online. Pot fi stocate foldere nelimitate, fișiere cu dimensiune până la 5 GB. Serviciul Live Mesh sincronizează conținutul pe mai multe PC uri dacă este cazul, și are integrată asistența la distanță. – Excelent serviciu!
Sky Drive, un alt serviciu microsoft stochează 25 GB de poze documente și alte fișiere uploadate separat. Aici avem o limită de 50 MB/per fișier și folderele de aici pot fi făcute publice, albume foto, muzică etc.
Link: http://explore.live.com/windows-live-mesh?os=other
Bună seara Ionuț! Sunt un cititor fidel al blogului tău dar nu am apucat niciodată să las comentarii pe aici. Dacă mai este valabilă oferta din finalul articolului aș vrea și eu să las aici linkul meu referral Dropbox.
Cu stimă antivirus2012!