Firefox 10 aduce suport pentru aplicatii full-screen

Cu aceeasi exactitate de ceas elvetian, Mozilla a lansat Firefox 10 pentru Mac, Windows si Linux.

Firefox 10

Noua versiune a celui mai popular browser dupa Internet Explorer aduce cateva imbunatatiri demne de notat.

Developer Tools

Un nou set de unelte pentru dezvoltatori este acum integrat in Firefox 10. Avem Page Inspector – pentru a vedea structura HTML a unui site sau Style Inspector – pentru a vedea si edita elementele de stil ale paginii in cauza.

Mozilla Firefox 10

Toate aceste functionalitati exista deja intr-o forma sau alta in alte browsere precum Chrome, Opera sau Internet Explorer. Firefox nu le-a integrat pana acum deoarece extensia FireBug rezolva toate aceste necesitati si multe altele mai bine decat orice solutie integrata in alt browser (inca o face).

Demonstratia noilor Developer Tools in actiune este mai jos:

Aceste unelte vin ca un pas logic in evolutia Firefox, avand in vedere nu numai competitia dar si directia Firefox in ultimele versiuni. Ma refer aici la integrarea meniului Web Developer pentru uneltele incluse dar si pentru extensiile ce servesc dezvoltatorilor.

Extended Suport (pentru mediul Enterprise)

Asemeni versiunilor LTS ale Ubuntu, si FireFox 10 va beneficia de extended suport din partea Mozilla pe tot parcursul anului 2012. Mozilla a inteles ca acest ciclu rapid de dezvoltare nu este cel mai benefic (mai multe versiuni, mai multe bug-uri) si va incerca sa mentina o versiune de baza updatata pentru o perioada mai lunga de timp. Schimbarea “prefixului” nu putea fi un moment mai oportun. Sa nu uitam ca este, totodata, si prima versiune Firefox pe 2012.

Full-Screen Apps

Tot aceasta versiune introduce si API-ul Mozilla pentru aplicatii full-screen. Asta inseamna ca de acum putem crea aplicatii care sa foloseasca intreg ecranul. Fie ca este vorba de jocuri 3D (html5, bineinteles), prezentari, etc… Ramane de vazut daca si alte browsere vor adopta tehnologii similare. Aplicatiile web devin din ce in ce mai puternice si nu vad de ce nu ar beneficia de o functionalitate prezenta inca de la inceputurile aplicatiilor dedicate.

Si fiindca tot vorbim de aplicatii web si standarde, mai mentionez cateva imbunatatiri din Firefox 10:
– anti-aliasing pentru WebGL (ca tot vorbeam de jocuri 3D)
– CSS 3D transforms

Usability Improvements

Dezvoltatorii mai spun si ca butonul Forward este ascuns, aparand doar dupa apasarea butonului Back. In cazul meu butonul este tot timpul prezent, fiind doar dezactivat (ca in orice alt browser) atunci cand nu exista un istoric catre care sa directioneze.

Tot ei sustin si ca plugin-urile curente ar trebui sa fie activate in mod automat chiar daca nu sunt la ultima versiune (in versiunile anterioare erau dezactivate la update).  Unele plugin-uri au avut comportamentul asteptat, functionand ireprosabil dupa update, dar am avut si cazuri in care plugin-urile au fost declarate incompatibile (IE Tab spre exemplu).

Download Firefox 10

Daca dintr-un motiv sau altul, Firefox 10 nu s-a updatat automat din Firefox 9, puteti descarca kit-ul folosind linkurile de mai jos:

Download Firefox 10.0 – Windows – engleza

Download Firefox 10.0 – Mac OS X – engleza

Download Firefox 10.0 – Linux – engleza

Descarcă Firefox 10.0 – Windows – romana

5 thoughts on “Firefox 10 aduce suport pentru aplicatii full-screen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>