FireFox 3.6 – un pas mic, dar in directia potrivita

Ma aflu printre cei care nu au facut trecerea la FireFox 3.5 (pe desktop). In principiu deoarece 3.5-ul nu era compatibil la lansare cu cateva dintre plug-in-urile pe care le folosesc. Am ramas cu 3.0.5 si am fost multumit. Viteza nu a fost niciodata punctul forte al lui FireFox si oricum il folosesc strict datorita add-on-urilor sau ca sa testez compatibilitatea unei pagini web. Este, cum ar veni o necesitate si nu o preferinta. Chrome tocmai ce a capatat la randul lui extensii; Inca putin si FireFox chiar va trebui sa aduca imbunatatiri ca sa ramana un produs competitiv.

Dar sa revenim la obiectul articolului. Stiind ca intre 3.6 si 3.5 nu sunt mari diferente si ca plug-in-urile folosite de mine au capatat deja update-uri pentru 3.5, m-am gandit ca vor fi compatibile si cu 3.6. Si asa a si fost. Cele mai importante plug-in-uri: Download Helper si FireBug sunt compatibile si functioneaza la fel ca inainte.

Ce e nou in FireFox 3.6?

Trecand peste problema plug-in-urilor ajungem la imbunatatiri. Nu avem prea multe de spus aici. Dupa cum stiti deja de pe site-ul oficial, principalele imbunatatiri sunt:

– suport HTML5 imbunatatit

– suport pentru Personas

– viteza imbunatatita (12% fata de versiunea anterioara: 3.5)

– consuma mai scazut al resurselor

Chiar daca imbunatatirile nu sunt substantiale, macar upgrade-ul este unul facil. Chiar daca vin de la 3.0.5, totul a decurs liniar si fara sa intampin vreo dificultate. 

Securitatea in FireFox

Ce ar mai fi de mentionat, cred, este faptul ca Mozilla adreseaza acum si riscul de securitate dat de plug-in-uri, printr-o pagina cu notificari:

Astfel, in afara de notificarile de update, va puteti verifica plug-in-urile vechi pe o pagina dedicata: Mozilla Plugin Checker

Personas

Renuntand demult la stilizare si folosind programele/sistemul de operare in principal pentru lucru, am cam neglijat partea aceasta a programelor.

FireFox, suporta teme (interfete grafice) personalizabile complet. Ba chiar poate ajunge sa imprumute interfata lui IE sau Safari. Si Chrome are o modalitate proprie de personalizare prin teme, doar ca acestea nu sunt atat de complexe. Cu Personas, modelul de personalizare din Chrome devine posibil si pentru FireFox. Adica nu sunt schimbate butoanele sau pozitionarea lor, ci este doar o schimbare de suprafata. Puteti vizualiza intreaga galeria facand click pe link-ul de sub imagine. Ce mi-a placut foarte mult este faptul ca Preview-ul unui skin este realizat la un simplu mouse-over deasupra imagini respective.

Personas Gallery

 

FireFox este disponibil atat pentru Windows cat si pentru MacOS si Linux si are, bineinteles si o versiune portabila. Link-urile pentru descarcare sunt mai jos:

Download Firefox 3.6 (pagina oficiala)

Download Firefox 3.6 in romana  – Windows

Download FireFox 3.6 portabil – via portableapps

16 thoughts on “FireFox 3.6 – un pas mic, dar in directia potrivita”

 1. Uite ca acum am trecut si eu la FF 3.6 pt Mac si parca se misca ceva mai bine, dar pe Win7 tot manca resurse (cate o data si 700-900 mega cu max 10 tab-uri), poate sunt de vina addonurile sau chiar si windows-ul care a suferit destule operatii pe corp deschis 😀

 2. @Dragos: De cate tab-uri vorbim? Inainte de 3.6 da, Opera era mai rapid decat 3.0.5-ul meu, dar cand era vorba de multe tab-uri; FF consumand multe resurse.

  @Zozo: la mine cu 20 de tab-uri nu trece de 150 MB RAM :D. Inainte acum aveam vreo 250 pe aceleasi tab-uri :D. Windows-ul meu nu a suferit nici operatii… FireFox-ul insa a suferit o curatare de add-on-uri 😀

 3. Nimic nu ma va face sa plec de la internet explorer….mai ales ca nu folosesc intensiv browserele deci daca e vorba de viteza..proabil e in milisecunde deci nu ma intereseaza chrome sau firefox..nu folosesc addonuri si ie 8 sta foarte bine la securitate..frumos post dar cred ca google va bate mozilla la fundulet mul timp!

 4. Salut, am o intrebare sincera despre downloadhelper, tu ai serial code pentru conversia de mp3? daca da e “oficiala” sau “neoficiala” daca ma intelegi 😛

 5. @Shtef: Eu cred ca IE si Chrome sunt combinatia perfecta. Cel putin la fel le folosesc si eu. FireFox va trebui sa vina cu ceva surprinzator ca sa ma castige, nu doar mici imbunatatiri.

  @alfonsonianus: pentru navigare light si eu cred ca IE 8 e alegerea potrivita. Cat despre Google si Mozila, cei din urma s-au culcat pe-o ureche dupa ce au ajuns sus.. probabil o sa se trezeasca atunci cand Chrome va fi si el sus.. Nu stiu insa daca vor mai putea pastra dominatia. Ceea ce face Google cu Chrome acum e cam ce face Microsoft de obicei cu Apple. Foloseste o idee si o implementeaza intr-un mod mai bun pentru utilizator

  @Robert: Salut, eu nu folosesc conversia din DownloadHelper.. Folosesc doar functiile Basic pentru fisierele Flash. Nu fac asa des conversii si atunci cand fac, le fac on-line. Daca vrei sa-ti zic site-ul da-mi de stire. Nu e primul din Google. E unul mai obscur dar care isi face treaba mai bine.

 6. Chrome nu prea mi se pare integrat cat ar trebuii , probabil va mai trece ceva timp pana chrome va fii in topuri deoarece foarte putina lume il foloseste statistic vorbind.Deasemenea MS are planuri mari pentru IE9.
  Firefox a profitat de addon-uri dar nu s-au mai gandtit la performanta si fiabilitate..parerea mea.

 7. Eu ma vad nevoit sa raman pe Firefox 3.0.17 dintr-un motiv cat se poate de simplu: e singurul browser care are color management functional. Avand un monitor de 24 inch wide-gammut culorile se vada suprasaturat – in special rosul si verdele – daca aplicatia software nu foloseste profilul de culoare corespunzator.
  IE, Chrome, Opera nu stiu deloc color management.
  Firefox 3.5/3.6 stie color management dar nu mai suporta profile de culoare ICC v4 ci doar ICC v2. Asadar imaginile arata tot suprasaturat. Se spera ca se va rezolva problema in versiunea 4.
  Oricum, rusine Mozilla pentru ca a reusit sa lanseze versiuni actualizate care sunt un downgrade din acest punct de vedere.

  PS Safari stie si el color management insa nu are niciun fel de add-on-uri cum ar fi Tab Mix Plus sau Xmarks si care mi se par indispensabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>