FireFox 4 Final – download link, informatii si imagini

Desi nu a fost inca lansat oficial, Firefox 4 a fost finalizat si este deja disponibil pentru descarcare. Dupa lungi amanari, adica 12 versiuni Beta si doua RC-uri, Mozilla vine cu o surpriza placuta, oferind browser-ul cu o zi inaintea datei anuntate.

Nu este o perioada prea lunga, dar cred ca dezvoltatorii au vrut sa transmita un mesaj cum ca pot nu numai sa se tina de deadline-uri, dar chiar reusesc sa finalizeze produsele inainte acestora.

FireFox 4.0 About

Am fost reticent – si inca sunt – in testarea noii versiuni a Mozilla Firefox 4 deoarece am citit articole in legatura cu incompatibilitatea diverselor extensii, asa ca am instalat browser-ul pe desktop fiindca in ultima vreme lucrez mai mult pe laptop, se pare.

Si bine am facut. FireBug, extensia cea mai folositoare din punctul meu de vedere a FireFox-ului nu este compatibila cu noua versiune. Am fost instiintat de acest lucru abia dupa instalare, deci atunci cand era prea tarziu.

Al doilea lucru inainte de a va arata galeria de imagini si a va oferi link-urile pentru download este legat de consumul de RAM. FF4 este la fel de infometat precum versiunile anterioare. Dupa deschiderea si finalizarea incarcarii a 12 tab-uri consumul este un rezonabil 220MB RAM. Dar daca lasam browser-ul in idle o anumita perioada, se va intinde atat cat il tine RAM-ul, in cazul meu a ajuns la 660MB RAM in doar 20 de minute. Fara ca eu sa incarc ceva in plus. As vrea sa inteleg cum reuseste. Poate ma lamureste cineva :).

Firefox 4 Ram

Acum sa trecem la lucrurile bune din FireFox 4.

In primul rand instalarea se deruleaza foarte rapid, fara a fi nevoie de vreo restartare precum in cazul lui Internet Explorer 9.

Firefox 4 Install

Firefox 4 Install

Firefox 4 Install

Firefox 4 compatible plugins

In al doilea rand, interfata mult imbunatatita si mult asemanatoare cu Opera 11 chiar este o evolutie fata de cea din Firefox 3.6 (voi reveni cu comparatii amanuntite). S-a renuntat si la bara de stare din partea de jos.

Firefox 4 - interfata

Firefox 4 - meniu

In al treilea rand, add-on-urile, extensiile si plugin-urile sunt mutate in tab-uri, la fel ca in Chrome 10.

Firefox 4 - add-ons

Firefox 4 - extensions

Firefox 4 - plugins

In al patrulea rand, browser-ul este rapid; in ciuda consumului de resurse, chiar se simte proaspat desi a fost un upgrade peste un Firefox imbatranit. Mi s-a parut, in mod subiectiv, la acelasi nivel cu cele mai noi browsere testate in ultima perioada.

In fisa tehnica mai gasim urmatoarele imbunatatiri:

– suport WebM si video HD

– imbunatatiri la nivelul protectiei intimitatii utilizatorului

– suport multi-touch pentru Windows 7

– suport pentru grafica 3D prin WebGL

– audio API pentru HTML5

– suport pentru standarde CSS3 noi precum: tranzitii (transitions) si transformari (transformations)

– suport pentru font-uri OpenType

– suport imbunatati pentru formulare si validare HTML5

– suport HTML5 pentru video, audio, drag&drop, manipulare de fisiere

– SDK JetPack pentru dezvoltarea add-on-urilor ce nu necesita restartarea browser-ului (la instalare)

– accelerare grafica prin Direct2D si Direct3D in Windows, XRender in Linux si OpenGl pe Mac

– utilizarea de imagini vectoriale – SVG in paginile web

– protectie impotriva crash-ului datorat plugin-urilor: Adobe Flash, Apple Quicktime, Microsoft Silverlight

Decizia este a dumneavoastra, daca veti descarca/instala browser-ul. Recomandarea mea ar fi sa asteptati ca plugin-urile folosite sa ofere versiuni compatibile Firefox 4. Daca sunteti insa nerabdatori, asa cum am fost eu, link-urile pentru descarcare sunt mai jos:

ENGLEZA

Download Firefox 4 – Windows – 12MB

Download Firefox 4 – Mac OS X – 27MB

Download FireFox 4 – Linux/GNU 15 MB

ROMANA

Descarca Firefox 4 – Windows – 12MB

Descarca Firefox 4 – Mac OS X – 27MB

Descarca FireFox 4 – Linux/GNU 15 MB

25 thoughts on “FireFox 4 Final – download link, informatii si imagini”

  1. @Cosmin: multumesc pentru info, il voi descarca chiar in seara asta. Totusi vad ca are o lista impresionanta de “Known issues” :).

    @CristianS: stii vorba aia cu “a ramas in istorie”, ei bine lui Firefox i se potriveste mai bine: “a ramas in memorie”. Isi face treaba si imi e foarte util.. dar 1.4GB RAM cu 12 tab-uri dupa 40 de minute e “putin” exagerat :).

  2. am observat ca firefox stochează imaginile in memoria ram. din aceasta cauza ocupa ramul. la mine a ajuns si la 2,5 gb :))

  3. Obs: Status bar se numeste acum add-on bar… si unele add-on-uri (chiar mai vechi) merg bine (adblock, flagfox 4.0.x) altele “se fac” ca nu mai suporta status bar (flagfox 4.1.x). Treaba cu “idle high memory” poate sa fie cauzata de o setare (probabil modificata de vreun add-on), recomand resetarea config-ului sau creearea unui profil nou. Diferenta intre firefox si ie9 (mai ales pe partea engine-ului, core-ului sau kernel-ului) e managementul de memorie si ale proceselor. IE9 deschide cate un proces pentru fiecare tab (memorie virtuala,threaduri,etc la fiecare) iar firefox4 are memoria dinamica rezervata ca un tot, indiferent de cate add-on-uri taburi si alte plug-inuri se leaga de el. Daca apar probleme “de crash” la firefox in cel mai rau caz ramane agatat in memorie si/sau cade de tot, pe cand la IE9 ma astept sa imi inchida ori doar procesul in cauza ori tot ce tine de explorer, inclusiv cel de windows. Despre IE9 spera ca nu se comporta ca IE8 dar avand in vedere ca foloseste accelerarea windows wdm, iar la instalare imi inchide servicii precum microsoft security essentials pe langa explorer si sidebar, sunt mari sanse ca sa-mi blocheze tot sistemul in cazul unei erori de functionare “ciudata”. Folosesc doar IE9 si Firefox 4 in win7x32-pro si win7x64-ultimate si pana acum la mine functioneaza totul “ca la carte”, nu m-am plans de ciudatenii cu memoria la firefox si nici lent nu este.

  4. @Ioan: este versiunea finala, insa au fost blocate serverele pentru o scurta perioada… Rezultatul instalarii pe calculatorul personal mi-a adus versiunea finala, dupa cum se vede si in prima imagine

    @iosys: dupa cum vezi am foarte multe add-on-uri, dar tot nu este permisa asa o crestere, ar trebui sa aiba o protectie pentru astfel de evenimente cum are IE9 – adica sa-mi spuna care add-on cauzeaza memory leak-ul.
    Initial mi-au aparut intr-o fereastra toate add-on-urile incompatibile, dar am uitat sa ii fac print screen si au ramas doar cele 2 compatibile de mai sus. Intre timp Firebug a ajuns la 1.7 final, compatibil cu FF4 :D. Mai trebuie doar sa dezactivez add-on-ul cu probleme.
    Sa stii ca la IE9 de obicei cade doar tab-ul cu procesul respectiv, desi mi-a cazut o data si intreg browser-ul. Pana acum nu mi s-a intamplat sa afecteze si alte procese… Ezit sa-l folosesc prea des fiindca dupa 10-20 de tab-uri nu mai e la fel de rapid…

    1. …din ce am inteles, e posibil sa nici nu mai ai add-onul “buclucas” instalat, ci doar niste valori “nedigerabile” in parametri de functionare ai firefoxului. De aici si ideea cu resetul config-ului la valorile default. Dar fa-ti back-up, pt. orice eventualitate.

    2. Luati in seama un aspect ce n-ar trebui neglijat tot timpul: se scrie corect Firefox, nu FireFox, de asemenea se abreviaza ca Fx sau fx, nu FF!

    1. Pe mine, personal, nu ma deranjeaza. Adica cel putin sub Vista si 7, in multe cazuri textul are acel efect de ClearType datorita DirectWrite-ului. E pacat ca unii chiar se apuca sa dezactiveze aceasta functie, dar ajuta mult la incarcarea unei pagini! Pana la urma, asta e scopul accelerarii hardware, de a usura munca CPU-ului si a pune la treaba GPU-ul care doarme tot timpul si e folosit doar la Aero, video-uri HD si jocuri in general!

  5. Am impresia ca articolul ar putea produce o confuzie in randul celor care sunt impresionati de atatea caracteristici ale noului Firefox 4. Adica mai ales la accelerarea asta grafica in atatea sisteme de operare, iar IE9 doar in Windows Vista si 7! :)) Ce s-or gandi acum unii: “eee…Firefox rocks! merge si pe XP, nu ca dracia aia de IE9 doar pe Vista si 7” :))
    Pai atat in IE9, cat si in Firefox 4, accelerarea hardware se face prin Direct2D, DirectWrite, doar ca IE9 are suport deplin. In XP, Firefox se foloseste de WebGL, ca si Chrome de altfel! WebGL-ul asta e o apa de ploaie pe langa DirectX. N-ar trebui sa ne mire de ce Microsoft a renuntat la XP cand incepuse sa lucreze la IE9. Au vrut sa faca ceva serios, calitativ, pe un drum destul de scurt si nu sa piarda vremea aiurea cu alte API-uri mai ineficiente! Hai sa lasam la o parte aberatiile cu strategii de marketing, ca doar n-o sa creasca vanzarile la Windows 7 din cauza lui IE9. Nu cred ca un browser(avand in vedere cate alternative foarte bune exista in prezent) poate determina un utilizator sa treaca la un sistem de operare mai modern.
    In fine, revenind la Firefox, ca despre el este vorba…trebuie sa spun ca e intr-adevar un progres considerabil fata de versiunile precedente, doar ca pe netbook-uri merge execrabil! Consuma mult! Am inteles din ce mai citisem odata ca cica acest consum exagerat de mare in majoritatea cazurilor se datoreaza faptului ca Firefox si parca si Opera memoreaza un fel de imagini intregi ale paginilor in memoria RAM…practic cand apesi butonul Back, pagina ar trebui sa apara instant, sa nu mai iti dea impresia ca se (re)incarca din nou. Da, lucru observabil, mai ales in cazul Opera :P(din experienta mea mai mult), dar, Chrome 10 si IE9 incarca destul de rapid paginile anterioare si asa cum sunt ele ca browsere , in procese separate, cu un management diferit(as adauga eu si eficient) de utilizare a memoriei RAM…asadar nu prea observi o mare diferenta. Totusi mie mi se par mai mult povesti. Lucrul asta ma dezamageste in continuare la Firefox. Consuma prea mult…chiar consuma mult in comparatie cu alte browsere! In rest, cred ca va ramane “old pal” pentru web developeri&designeri pentru ca le usureaza munca prin extensiile alea, care de asemenea il ingreuneaza si mai rau 😛
    Pentru utilizatori de rand, IE9 si Chrome chiar sunt mai reusite! Parerea mea!

    1. …ce ai mai adus Xp-ul in discutie… e asa de vechi ca nici nu se inventase shader-ul (cel putin nu pana la DX9). 😀
      Revenind la browserele din zilele noastre… pai ce faci cu ele… citesti blocuri text… NU, incarci continut multimedia cu texturi, 3d, evecte si para efecte de tot felul, reclame overlay peste fundaluri gigant, etc. Si atunci despre ce vorbim, despre cat de putina memorie are un engine sa mearga foarte rapid sau depre cata putere de calcul are nevoie sa reactioneaze instant la comenzi… Impacati-va cu ideea ca in defapt un sistem de operare este deja un browser multimedia care are cerintele minime ale unui joc PC din anii 2006-2007 (da probabil Crysis) :))

  6. Revin si eu cu obsesia mea (zic revin pentru ca am mai postat comment-uri aici legate de aspectul asta): Firefox, alaturi de Safari, sunt SINGURELE browsere care stiu sa afiseze corect culorile in imaginile de pe web. Pentru mine ca fotograf lucrul asta e esential. Mai ales ca am un monitor wide gamut care suprasatureaza culorile daca se utilizeaza software care nu stie sa faca color management corect.

    Puteti face si voi un test simplu: in Win 7 deschideti in modul half screen aceeasi imagine color in Firefox/Safari si alt browser. Veti vedea ca si pe un monitor care e non wide-gamut se vede o diferenta subtila. Pe cele wide-gamut diferenta e uriasa. Ca testul sa fie cat mai evident alegeti o imagine color cu mult rosu sau verde.

    Detalii despre color management aici: http://www.gballard.net/photoshop/srgb_wide_gamut.html

    Poate ca cele de sus nu sunt importante pentru marea parte a utilizatorilor dar pentru mine sunt ESENTIALE. Chestii ca viteza de pornire mai lenta cu cateva milisecunde decat alte browsere, consum mai mare de memorie etc mi se par triviale.

  7. care adonuri nu sunt compatibile le da disable automat mie ieri nu imi erau 8 au mai ramas 6 care sunt disable si deci nus compagibile ca azi a aparut update la 2 care nu erau compatibile rabdare si vor aparea update la toate . si eu folosesc destl de multe addonuri. iar bara de jos se pote activa din click dreapta pe bara de sus si de x din dreapta inchide adon-bar asa e bara de jos

    1. Daca dai click dreapta in partea de sus a ferestrei si debifezi Menu Bar o sa-ti apara si tie butonul portocaliu pe care scrie Firefox.

  8. Intrati si voi pe testdrive,portalul de teste pentru un browser,creat de microsoft,si vedeti si voi diferenta dintre firefox,fie ea si versiunea 12345, si IE9… 🙁
    Imi pare rau pentru fanii Mozilla FireFox,dar IE9 a matura pe jos cu concurenta 🙁
    Noroc de mine ca folosesc Opera =))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*