Firefox 9 – linkuri de descărcare, informaţii şi imagini

Firefox 9 vine la mai puţin de două luni de la anunţarea lui Firefox 8 dar, la fel ca versiunea precedentă nu aduce îmbunătăţiri majore. Cel puţin nu pentru Windows.

Firefox 9.0

Totuşi changelog-ul conţine câteva schimbări ce tind să menţină Firefox ca unul dintre cele mai standard-compliant browsere. Alături de el se află, bineînţeles Google Chrome 16 si Internet Explorer 9.

Schimbările despre care aminteam sunt următoarele:

Type Interface pentru motorul JavaScript (SpiderMonkey) – aduce performanţe îmbunătăţite în benchmarkuri cu peste 30%
– a fost îmbunătăţită integrarea temelor/şabloanelor în Mac OS X Lion
– a fost îmbunătăţită navigarea cu două degete (pe touchpad) tot în Mac OS X Lion
– suport CSS pentru proprietăţile Font-Stretch şi Text-Overflow
– suport îmbunătăţit pentru standardul HTML5
– fixări ale unor probleme de securitate şi stabilitate

În legătura cu stabilitatea, pot să spun că Firefox consumă acum sensibil mult mai puţine resurse (în special memorie RAM) decât versiunile anterioare. În plus, pare a administra mai bine resursele alocate pluginurilor printr-un proces numit plugin-container. Aparent, chiar mai bine decât Google Chrome. Am tot încercat să îl suprasolicit şi să îl blochez, dar nu am reuşit încă.

Firefox 9 plugin

Momentan Firefox nu poate fi actualizat automat, dar linkurile pentru descărcare sunt mai jos:

Descarcă Firefox 9 pe Windows

Descarcă Firefox 9 pe Mac OS X

Descarcă Firefox 9 pe Linux

Descarcă Firefox 9 în limba română (pentru Windows)

Şi că tot a venit vorba de actualizări automate, anunţam pe Twitter zilele trecute că Microsoft va trece din 2012 la actualizarea automată a browserului Internet Explorer la ultimele versiuni disponibile. Adică Internet Explorer 8 pentru Windows XP şi Internet Explorer 9 pentru Windows 7 şi Windows Vista.

9 thoughts on “Firefox 9 – linkuri de descărcare, informaţii şi imagini”

  1. Consumul ăla de memorie mare se datorează şi faptului că rulezi Firefox 32 de biţi emulat într-un mediu x64. Îţi recomand să foloseşti o versiune nightly, adică versiune în testare, care oferă suport şi pentru x64: http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-trunk/firefox-12.0a1.en-US.win64-x86_64.installer.exe Urmează să apară în viitor şi versiunea x64 lansată. Momentan, se mai lucrează la aceasta.

 1. @seniordady: suprinzator, dar la mine consumul este cel din screenshot-ul de mai sus: adica 220MB cu 10-15 tab-uri deschise si cu plugin-container-ul la 90 MB. Asta in conditiile in care un tab era Youtube, un tab Vplay si un alt tab inca ceva flash/video si in rest Gmail, Yahoo Mail si alte site-uri.

  @Cristian Silaghi: si eu rulez tot Firefox 32 bit pe un Windows 7 x64 si ruleaza ok. E adevarat ca as prefera o versiune nativa.. dar e ok si asa, momentan. Desi pentru sisteme de lucru ce consuma foarte multe resurse, ar fi indicat (ramanand ca arhitectura x86 // 32 bit sa fie utilizata mai mult pentru dispozitive mobile).

 2. ….si uite cum la o zi dupa ce mi-am instalat ff 9 ma anunta deja ca este disponibil un update….si acum am 9.0.1. Ce ar fi de remarcat: ori am prea multe bookmarks-uri ori e buba de ff ori de win, dar ocazional mi se blocheaza pt cateva sec si apoi isi revine. @ Ionut: cand am un pic de timp voi scrie un articol pt insp. gadget ( extrem de util) – despre debrickuire telefon cu android.
  Ovi

 3. @ovius: cum nu il folosesc ca browser principal, nu am bookmark-urile salvate in el. In schimb le tin sincronizate in Chrome si la un moment chiar nu am putut porni browser-ul din cauza lor.. a fost nevoie de mai multe uninstall-uri si resincronizari. Legat de articolul pt IG, il astept cu nerabdare; chiar cred ca ar fi extrem de utila informatia :D.

 4. @ovius: recomand dezinstalarea completa a plugin-urilor FLASH si reinstalarea lor din nou. Eventual stergerea manuala a folderului Flash situat in ..WindowsSystem32MacromedFlash si/sau ..WindowsSysWOW64MacromedFlash. Am descoperit cu uimire ca aveam un dll “agatat” care nu se stersese de cateva updateuri incoace, sistemul inghetand aleator, cand un tab nou accesa plugin-ul. Am impresia ca info-ul versiunii pe care plugin-ul il afiseaza nu este citit direct din fisierele sursa, ci mai degraba din registrii windowsului.

 5. @iosys Multu de sfat, dar nu ingheata tot sistemul, doar FF-ul. Oricum o sa incerc. Totusi cam 99% sunt sigur ca se blocheaza din cauza numarului mare de bookmarkuri ( o sa fac un pic de curatenie si voi pastra doar cateva).
  Merry X-mas Everyone!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>