Firefox Tab Candy revolutioneaza aranjarea tab-urilor

Firefox Tab candyOrganizarea tab-urilor a fost intotdeauna o provocare pentru producatorii de browsere. Pana acum doar Internet Exporer 8 a venit cu o solutie viabila. Ceilalti pur si simplu nu au considerat necesar sa imbunatateasca aceasta parte a software-ului produs.
Bineinteles, au aparut diverse imbunatatiri: Safari ne ofera o galerie pentru tab-uri, Opera ne ofera preview-uri sub forma unor thumbnail-uri, FireFox permite navigarea facila printre taburi prin butoanele inainte si inapoi, iar Chrome…. Chrome nu prea are o solutie pentru aranjarea tab-urilor.

A venit vremea sa asistam la o revolutie in acest domeniu. O revolutie pe cat de neasteptata pe atat de necesara. V-am mai povestit cred, de faptul ca am in permanenta cel putin 100 de tab-uri deschise. In functie de motivul deschiderii paginilor le tin in ferestre separate (proiecte la care lucrez, stiri pe care le citesc, documentare pentru anumite task-uri). M-am obisnuit sa imi tin tab-urile favorite in foldere cuprinse in bookmarks, insa asta e numai o pseudo-solutie.


In schimb, Firefox mi-a intuit nevoile (si probabil si pe ale dumneavoastra) si a venit cu o modalitate naturala si intuitiva de a organiza tab-urile. Ba chiar face uz si de memoria spatiala cu care suntem inzestrati. Videoclipul de prezentare este mai jos, si va asigur ca face mai mult decat 1000 de cuvinte :).

Dupa cum ati aflat, Firefox Tab Candy permite aranjarea tab-urilor favorite in spatii dedicate pe ceea ce pare un desktop al browser-ului. E un pas inainte catre trecerea pe care o observam cu totii. Browser-ul devine noul sistem de operare. Exista deja versiuni pentru majoritatea programelor pe care le utilizam pe calculator; de la editare foto la editare de documente si chiar spatiu pe un hard-disk virtual. Toate acestea indiferent de sistemul de operare sau specificatiile hardware. 

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Era de asteptat o implementare interesanta a tab-urilor avand in vedere importanta pe care o capata browser-ul, iar datorita FireFox Tab Candy cu siguranta vor aparea si alternative ale concurentilor. Sper ca si Internet Explorer 9 sa imprumute ceva din aceasta idee fiindca in privinta lui Chrome nu imi fac prea mari sperante :).

Probabil acum sunteti deja interesati de produsul Mozilla si va intrebati cand va putea fi testat… Ei bine, poate fi testat de acum intr-un build special al Firefox 4 beta; build pe care il puteti descarca folosind link-ul de mai jos:

Download Firefox 4 beta cu Firefox Tab Candy (momentan doar versiunea pe 32 biti; aceasta poarta numele de MineField, dar nu va speriati – este intr-adevar Firefox 4 Beta)

Nu va recomand sa il folositi ca browser implicit, totusi este o versiune de testare si s-ar putea sa intalniti bug-uri chiar in Tab Candy; dar macar puteti testa acum ce ne rezerva viitorul.

via techcrunch

12 thoughts on “Firefox Tab Candy revolutioneaza aranjarea tab-urilor”

 1. Oho.. eu fiind un mare adversar FF – sincer,nu am suportat niciodata acest browser – cu tab candy m-a atras de partea sa. Accelerarea hardware si Tab Candy m-au facut sa decid faptul ca FF 4 va fi browserul meu implicit. Sa speram ca vor mai aparea si alte surprize :)

 2. @alex constatinescu: ma bucur ca te ajuta si pe tine Tab Candy. Chiar era momemtul pentru o schimbare:
  PS: iti raspund la mail si twitter in seara asta :). Promise.

  @Cipryca: eh nu e niciodata prea tarziu sa iti schimbi opiniile, mai ales daca cei de la mozilla fac ceva interesant. Tab Candy chiar e un motiv bun :D. Acum doar sa fie rapid si stabil si va fi lider de piata din nou din punct de vedere al utilizarii.

 3. Hm… Sincer arata dragut…
  dar din Chrome tot nu ma scoate nimeni…
  e cel mai simplu, rapid si tare browser… 😀
  asa ca… i;m stickin’ with it :D…
  dap..
  oricum…
  felicitari celor de la Mozzila 😀

 4. firefox degeaba se agita sa scoata Tab Candy si alte minuni ca la viteza e praf…degeaba are accelerare hardware ca e toto degeaba. chrome are o faza naspa…trimite tot ce scrii la big brother google.cam nasol…

 5. Ati uitat la faza asta pe Opera 10.tz , care drept ca nu poti sa aranjezi taburile dar are predefinite in matrici 2×2, 3×3, 4×4 si mai are din start posibilitatea sa pui ce link-uri vrei in personnal bar. La IE 8 nu am vazut optiunea de la IE 7 cu posibilitatea de a deschide la urmatoarea sesiune site-urile pe care le-ai vizitat ultima oara si vrei sa le vezi din nou direct, are ceva ce e mai indirect sau prin intermediul lui favorit sau history. Nici in chrome nu are aproape toate optiunile din opera, probabil din cauza minimalismului pe care il are. Eu personal le folosesc pe toate 3 in paralel.

 6. sal, tocmai am testat si sunt foate incantat de “gaselnita” asta de la mozilla.Sper sa avem cat de curand si add-on compatibile. Good job Ionut.

 7. super tare (naspa).Firefox-ul s-a updat la versiunea 4.03b3pre iar candy-ul (bombonica) a disparut. Sucks!!!! booooooooooooooo mozilla!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>