Incep prin a spune ca sunt utilizator de iPhone 3G 8GB, si cred sincer ca in momentul de fata nu exista un gadget/device/telefon mobil mai util mie decat acesta. Sunt o gramada de alte aparate, mult mai performante din orice punct de vedere si nu o sa incep acum sa dau exemple. Dar pentru ce am eu nevoie, acesta este gadget-ul potrivit. Si nu a fost o alegere monopolizata a la Apple fanboys. Am ales un N95 8GB inaintea acestui telefon si am fost extrem de multumit de el (pana l-am pierdut intr-un incident nefericit).
Continui prin a mentiona ca la aparitie iPhone-ul nu era decat o jucarie aratoasa care nu stia sa faca mai nimic, nici acum nu avem copy si paste, transfer prin bluetooth, multi tasking, nu avem flash in browser, nu avem o camera decenta si multe altele (o parte vor fi disponibile la aparitia iPhone OS 3.0 / iPhone 3G s , iar o alta parte sunt disponibile prin Cydia).
Revenind la ceea ce e cu adevarat apasator. Sa vedem ce inseamna ipocrizia: O persoana da dovada de ipocrizie atunci cand critica o alta persoana asupra unui defect moral pe care ea insasi il poseda. (nu am gasit ceva destul de relevant in dex, asa ca am compus o definitie)
In timpul vizionarii prezentarii produselor Apple la WWDC, nu am putut sa nu observ cuvintele spuse despre Windows Vista 7, am vrut sa scriu un articol, dar inainte sa apuc sa ma documentez, gandurile mi-au aparut parca traduse in engleza pe Neowin. Iar cum talentul meu editorial este inca in lucru, aveti mai jos un editorial in parte tradus, in parte compus/interpretat. Va anunt de pe acum ca este un articol lung, dar merita. Enjoy!
Povestea incepe in felul urmator:
Bertrand Serlet, vice presedinte al Apple, a introdus in scena Mac OS X Snow Leopard, versiunea 10.6. Bineinteles ca nu putea sa nu se ia de Microsoft si de Windows Vista. Stim ca Apple obisnuieste sa faca glumite pe seama Windows-ului, iar faptul ca Vista a fost un esec, i-a dat intotdeauna “apa la moara”. Insa glumita nu se opreste aici, vice-presedintele considerand necesar sa isi indrepte atentia si asupra Windows 7. El spune ca este mai complex decat Vista, fiind in acelasi timp bazat pe tehnologiile invechite din precedentul sistem de operare.
Este adevarat ca Windows 7 este bazat pe Vista, precum si Windows XP a fost bazat pe Windows 2000 si asa mai departe (Mac OS X este bazat pe Unix, dar Apple nu doreste probabil sa scoata asta in evidenta).
Apple doreste ca Microsoft sa lase anii de experienta si de cod bine lucrat (prin experienta erorilor, a vulnerabilitatilor si a feedback-ului) si prelucrat in urma si sa porneasca de la 0? Este totusi un Windows, nu un nou sistem de operare, nu are alt nume, si nici nu doreste a fi altceva.
Bineinteles, Apple isi permite sa faca astfel de lucruri, trecand de la Mac OS 9 la OS X 10.0 (dupa cum am mai zis in repetate randuri, Mac OS 9 era un sistem incredibil de greoi in utilizare, nu am simtit nici un pic din intutivitatea despre care se vorbea atat de mult).
Am aflat (din articolul mentionat mai sus) ca OS X 10.0 a fost un esec, (probabil) la fel de mare ca Vista, dar cu un impact mult mai mic avand in vedere numarul de utilizatori.
Insa ipocrizia Apple merge mai departe. Multi stiu ca denumirile produselor Apple poarta nume de feline (iar Microsoft isi denumeste sistemele de operare dupa diferite orase, vezi Windows 7 Bucharest 😉 ). Intai a fost Cheetah – OS X 10.0, apoi Puma – OS X 10.1, mai apoi Jaguar – OS X 10.2 iar apoi Panther – OS X 10.3, Tiger – OS X 10.4 si apoi Leopard – OS X 10.5. Probabil o aluzie la viteza, flexibilitate, agresivitate. Ideea e ca felinele erau destul de diferite pana acum, insa 10.6 este denumit Snow Leopard, un fel de Leopard numai ca prefera zapada in locul savanei. (Conform Wikipedia, Leoparzii de zapada nu au raget, lipsindu-le suportul anatomic – se potriveste oarecum ca descriere cu “noul” sistem Apple).
Motivul pentru care este numit doar Snow Leopard si nu Lion (leu) este datorita faptului ca, dupa cum recunoaste si Apple, 10.6 este doar o finisare a 10.5 si nu un produs revolutionar (refined, not reinvented). Sincer nu sunt multe feline la care ma gandesc acum dar Lynx suna bine, White Tiger la fel, Lion poate ar fi totusi cam mult spus.
10.5 Leopard si 10.6 Snow Leopard sunt aproape identice din punct de vedere vizual. Au fost adaugate cateva functionalitati noi si imbunatatiri ale interfetei, dar nimic extraordinar.
Insa pe dinauntru, Snow Leopard aduce multiple imbunatatiri. Finisarea este efectuata in propotie de 90% (dupa spusele Apple), cautarea este rescrisa, Safari este imbunatatit, Quicktime primeste accelerare grafica, integrare Exchange etc.. Putem concluziona ca Snow Leopard este intr-adevar o imbunatatire.
Cam in acelasi fel este si Windows 7 o imbunatatire fata de Windows Vista (in plus sunt aduse imbunatatiri substantiale si la nivelul interfetei). Totusi, atunci cand Microsoft face acest lucru, este diferit, este mai complex intr-un mod negativ, si bineinteles bazat pe o tehnologie invechita.
O alta chestiune ciudata este legata de pretul upgrade-ului Leopard, care este de doar 29$ (fata de 129$ cat era de obicei pretul unui upgrade), revizuit probabil dupa anuntul Microsoft de a oferi upgrade-ul la Windows 7 undeva la 49$. Se pare ca reclamele din seria Laptop Hunters au ajuns si la urechile celor de la Apple. Insa ce nu a mai ajuns pana la Apple sunt performantele mult superioare ale Windows 7 fata de Vista, adica faptul ca Microsoft a facut exact acelasi lucru ca si Apple, si anume a finisat (ca sa folosim limbajul Apple) partile din Windows care necesitau acest lucru. Faptul ca Windows 7 merge mai bine decat Vista pe calculatoare cu specificatii mai scazute (exista editia Starter pentru netbook-uri) ar trebui sa fie o indicatie ca au facut o treaba buna in imbunatatirea performantei.
Apple are totusi un raspuns pentru acest lucru, reducand amprenta sistemului de instalare cu 6GB. Un lucru extraordinar, avand in vedere ca Windows 7 ocupa in total in jur de 5.5. Insa nu stiu cati dintre voi stiau ca acest lucru s-a facut sacrificand compatibilitatea cu componentele PowerPC (calculatoarele cu procesoare AIM AMD de la Apple). Da, in timp ce Microsoft adauga in Windows 7 compatibilitate pentru componentele mai vechi, Apple o sterge cu totul. Banuiesc ca suportul pentru aceasta multitudine de echipamente si componente este ceea ce Apple numeste “even more complexity”
Bineinteles ca nimeni nu se asteapta ca o companie tintita numai spre profit, precum Apple, sa sustina suportul pentru hardware mai vechi pentru un timp indelungat. Numai ca ultimele PowePC-uri au fost vandute in August 2006, ceea ce face ca la mai putin de 3 ani de la cumparare, acestea sa fie date uitarii. Nu as vrea sa fi fost unul din cumparatori. Va dati seama ce frustrare ar fi ca utilizatorii de Windows XP sa nu poata upgrada la Windows 7 daca au un calculator mai vechi de 3 ani (Windows 7 a mers perfect pe un AMD Athlon XP vechi de 6 ani, iar cand zic perfect nu exagerez cu nimic; si era build-ul 7000 Beta).
Dar banuiesc ca Apple nu trebuie sa-si faca astfel de griji, cand procentul de piata este sub 10%, iar fanboy-i / fanaticii Apple sunt atat de loiali incat ar cumpara orice de la aceasta companie.
Daca Microsoft va reusi sa isi puncteze in continuare atuurile, fara a lua in seama micile mistouri nefondate adresate de Apple, cu siguranta va atrage cea mai mare parte a utilizatorilor liber-cugetatori de calculatoare. Microsoft este in plina campanie de schimbare a viziunii publice asupra companiei. Incepe sa dea atentie cererilor utilizatorilor, acest lucru fiind cel mai evident in Windows 7, incepe sa ofere reduceri (vezi Windows 7), produse gratuite – vezi Microsoft Share-Point Designer 2007, Windows Live Essentials. Poate ca aceasta intoarcere a Microsoft catre clienti este datorata companiilor precum Apple (hm.. nu-mi vine in minte vreo alta..), dar asta nu inseamna ca utilizatorii produselor Apple nu trebuie sa stie ca exista alternativa, sau sa uite ca Apple se foloseste de manipularea adevarului (o jumatate de adevar este o minciuna intreaga) pentru cresterea vanzarilor.
O alta opinie, ceva mai putin acida, dar scrisa din alt punct de vedere este cea a lui Adrian Boioglu.
articolul asta e super. totusi, intr-o anumită măsură apple a fost defavorizat de microsoft prin preluarea acestuia din urmă a interfetei grafice bazata pe desktop şi icoane. probabil prin faptul ca nu au putut sa-i determine pe microsoft sa renunţe la aceste detalii a dus la manifestarea publica a urii si indignarii acumulate in aproximativ 15 ani
acuma, eu nu ma prea pricep la MAC dar pot spune ca Microsoft nu a copiat nimic de la Apple.unul e Dock, celalalt e Taskbar.
Asta este publicitate pentru Windows !
Cat ai incasat pentru articolul asta ?
@romania inedit: Nu am incasat nimic. uita-te pe blog, o sa observi o tematica generala. Mi se pare oricum aiurea politica Apple. Nici Microsoft nu este usa de biserica, dar joaca macar cu cartile pe fata si fara aluzii adolescentine, de genul hai sa ne uitam un pic si in ograda vecinului
@Razvan: Dar oare Apple de la cine a preluat ideea de SO cu intefata grafica si mouse-ul? Sa fie oare XEROX? Era o replica tare a lui Bill catre Steve J… “hotul striga hotii”. Nu facem razboi aici M$ vs Apple..;)
Da într-adevăr Windows 7 NU SE COMPARĂ CU MAC și nici cu LINUX și chiar nici cu Windows XP de Vista nici nu mai zic…
Le-am încercat pe toate, să văd care e cel mai bun, iar răspunsul este categoric: Windows7!
-toate driverele mele au fost instalate prin serviciul de Actualizări Automate
-interfață în limba română,
-aspect desktop practic și plăcut,
-funcționare și performanță desăvârșită.
Nici nu mă gândesc să folosesc alt sistem de operare decât Windows 7, și îl voi instala tuturor prietenilor/rudelor/cunoscuților.
Acolo unde văd un PC sau Notebook, mă asigur că are instalat Windows 7, iar dacă nu, am DVD-ul la mine și doar un sfert de oră*** desparte sitemul respectiv de noul Windows.
Pentru că un pentium 4 cu un giga de ram si o placă video de 128, merită ce este mai bun! Merită Windows 7!
***-timpul necesar instalării: 15minute
In primul rind ar terebui sa stati si sa va ganditi ca vorbiti despre
UNIX!!!!!!!! fata de care windows e egal cu ZERO!
Sunt programator liber si in familia mea am instalat si eu
Windows 7 la mai multi acesti multi nu stiu ce inseamna
buton de start!
dar e necesar sa aiba windows din cauza ca ei joaca pe calculator
deci windows e deosebit fiindca copii de 12-15 ani se joaca pe e acest system
Care programator profesionist lucreaza pe windows ?
iar asemanarea dintre unix si windows e o chestie rusinoasa
arata nepricepere totala
iar windows 7 e mai varza decit vista singurul windows xp care a fost ceva.
cititi mai mult despre unix si bsd salut petre
Mda…mai nou Apple seamana cu o bunicuta cocheta care se vrea virgina.
1. In primul rand OS-ul Apple nu este numit dupa feline ci dupa vestitele tancuri nemtesti.
2. PowerPC este facut de catre IBM nu de catre AMD
3. Fanaticii Apple, aia care au adus compania la 10% din piata ( dupa cum spui tu ) sunt firme din domeniu media/presa/multimedia, in care Windows nu are ce cauta.
@Artur:
1. M-am interesat, este posibil sa ai dreptate, totusi nu am gasit nici un tank german denumit Snow Leopard.
2. Procesoarele din PowerPC-uri sunt AIM (Apple IBM Motorola), dar asta nu schimba faptul ca s-a renuntat la compatibilitatea cu acestea.
3. Si asta ce inseamna? Nu cumva ca sunt slabi de inger si ca sunt usor manipulati de marketing-ul Apple.
4. Nu ma intelege gresit, am iPhone si nu ma iau de cei care cumpara Apple cu cap, ma iau de marketing-ul Apple care e jenant si de cei care cumpara produse Apple pentru ca sunt lucioase, lucru la fel de jenant, dar pentru asa firma, asa cumparatori.
1. Snow Leopard…nemtii vopseau in alb tancurile pe timp de iarna
2. Compatibilitatea numai exista deoarece acea linie de procesoare este moarta ( niciun computer Apple numai foloseste ); este ca si cum ai vrea sa instalezi Windows XP pe un 286; crezi ca merge?
3. Daca ai fii lucrat cu un Mac ( pus la munca nu prostii de 2 lei ) ai fi simtit diferenta intre Windows si OS X.
4. Si HP, Vaio, etc … fac produse lucioase…dar vad ca nu te deranjeaza.
1. Din ce am citit, nomenclatura nu are un anunt oficial. Daca ma insel, te rog sa imi lasi link. Wikipedia vorbeste de feline, pana la urma si tank-urile nemtesti tot nume de feline au avut. Acum pot sa ma interesez si de specificatiile tehnice ale tancurilor, Leopard cel putin era un vehicul anti-aerian, deci un alt fel de tanc.
2. 286 a aparut undeva la 1985, Xp-ul in 2001. Apple a renuntat la PowePC in 2009. Ultimul PowerPC a fost vandut in 2006. Comparatia ta arata ca esti “un pic” de fan Apple
3. Am incercat Mac, nu am lucrat, voi avea posibilitatea in curand sa ma uit mai atent la el. Ai incercat OS 9? Nici nu iti doresc. Cat despre OS X, la prima vedere nu am observat nimic asa iesit din comun, doar ca ceea ce am dorit sa fac pe el nu am reusit (vroiam sa mut niste muzica de pe un iPod). Sper sa am ocazia sa lucrez pe unul sa revin cu impresii.
4. Nu ma deranjeaza fiindca nu le promoveaza in acest fel, zicand: “ce produse proaste face Acer, sau Dell, cumparati de la noi”. Nu! Reclamele lor sunt bazate pe ceea ce stie sa faca aparatul. Iar cand vad in anul 2009 ca Apple face o reclama “inovatoare” la copy si paste sau videorecorder pe iPhone 3GS si telefonul se vinde intr-un milion de exemplare in primul weekend, ma face sa imi pun niste intrebari.
1. Snow Leopard 10.6 este singurul care suporta doar Intel, restul suportand si PowerPC
2. In anul 2002 Apple a inceput sa lanseze zvonul pentru un OX pe Intel x86, ca in anul 2005 Steve Jobs sa anunte oficial migrarea de la PowerPC la Intel, si in anul 2006 a aparut primul Apple cu Intel ( atunci s-a incheiat fabricarea de computere Apple PowerPC )
3. Cand Apple a trecut de la Motorola 68K la IBM PowerPC, suportul ( emulator in OS ) pentru aplicatiile pentru Motorola 68K a fost mentinut 11 ani!!!
4. La servici am in “subordine” aproximativ 100 computere Windows ( WKS si Server ) si acasa am Linux si Mac; nu sunt un mic fan Apple, ci doar stiu sa apreciez adevarata valoare a unui OS.
1. De Snow Leopard vorbeam, el va fi lansat anul acesta.
2. Ok, asta nu ii scuza cu nimic.
3. Well Windows 7 a fost testat (nu pe deplin functional) pe un calculator cu un procesor pe 266 Mhz si 96 RAM. Pentium II a aparut in 1997. Si asta in 2009.
4. Am zis “mic fan Apple” fiindca discutia a luat-o in alta directie, eu nu am criticat atat Mac OS X (era absurd sa o fac dupa doar cateva butonari pe acest OS) cat mai degraba politica Apple, marketing-ul lor agresiv si ipocrizia de care da dovada. Mai mult decat atat, nu inteleg de ce Windows nu are ce cauta in media/presa/multimedia ?? Tot din motive “reale” semnalate de Apple.
Stii ca cele mai multe/mari companii folosesc produse Microsoft precum cele pe care le ai in subordine? Sa fie nefondata alegerea lor?
Gresit, companiile folosesc sisteme unix-like. Chiar primaria New-York a anuntat o economie de 3,5 milioane dolari si ‘astuparea’ breselor de securitate prin trecerea de la invechitul Windows la Ubuntu!
“Stii ca cele mai multe/mari companii folosesc produse Microsoft precum cele pe care le ai in subordine? Sa fie nefondata alegerea lor?”
Pe parte de SERVER nu a auzit nimeni de Microsoft. Poate una din zecile de versiuni de Linux.
Pe parte de user, dap! Microsoft.
Dar stii ca userii sunt batuti in cap? Daca in Windows (care e cel mai intuitiv) nu stiu sa isi faca un…. playlist la winamp, dar in alte s.o.? Poate ca “marile companii” tin cont de asta si nu chinuie angajatii.
Am un prieten care nu stie sa adauge licenta (.key) la antivirusul sau si m-a chemat pe mine….
Raspuns pentru Aurelian
Citat din articolul lui Adrian Boioglu:
“Mail din SL stie sa comunice cu un Exchange Server. Asta inseamna ca poti sa folosesti de acum Mac OS X la serviciu, in marile companii”
Te-as ruga sa-mi spui un server de mail corporate care ruleaza pe linux, hai si unix, cu aceleasi facilitati ca si Exchange. Si cand te duci la interviu la o multinationala nu spune ca marile companii nu au auzit de servere Windows, ca nu treci de primul interviu.
O singura obiectie: de ce faptul ca e bazat pe Unix (Mac-ul) e rau?
Pentru ca nu exista virusi?
Cu restul sunt deacord, ipocrizia este extrema de ambele parti.
Ma intreb daca au o interfata noua la win 7 BSOD….
@gazpefoc: Multumesc pentru interventie. M-ai scutit pe mine de a da detalii.
@Ovo: Nu este un lucru rau si nici nu am sustinut asta. Doar ca Apple ascunde asta pentru a da impresia de proaspat (fresh) noului lor sistem de operare. Si apoi se ia de Microsoft ca se foloseste de experienta versiunilor anterioare.
Daca ar fi si Mac-ul la fel de popular si de deschis (mai importanta e de fapt deschiderea) ca Windows-ul ar aparea si virusii cu siguranta.
Saltare,
Chiar este o lupta apriga intre voi, dar mai ales intre Apple vs. MS.
Ideea e ca fiecare ii place ce i se potrieveste mai mult, si aici ne impartim in 3 mari categorii”
1. Cei care folosesc Win Xp, Vista, 7 si sunt cei care vor sa se complice si iubesc sa stea 10 ore sa-si configureze sistemul ca sa mearga ceva decent pe el…. pentru ca apoi sa apara BLUESCREEN (in cel mai rau caz)
2. Cei care folosesc MAC OS X, care pur si simplu MERGE !
3. Si cei care folosesc Linux, retelistica, etc
@4. Gamerii care sunt in lumea lor si nu ai ce le face ! (i-am exclus total)
PS: sa-mi ziceti si mie cu ce ajuta lupta asta intre voi, pentru ca intre cele 2 companii este una benefica…este o concurenta mai mare, care duce la realizarea unor produse noi, imbunatatile sau revolutionare !
Succes ! sa traiasca si apple si ms !
o mica precizare: Apple nu putem spune ca a furat de la Xerox pt ca interfata grafica era neterminata, era un sistem beta pe care Xerox a decis sa nu-l lanseze pe piata. Steve a vazut potentialul UI si a profitat de asta. Microsoft a copiat de la Apple pt ca sistemul lor de operare era deja lansat pe piata. Sa nu uitam ca prin 92 Microsoft si Intel impreuna cu Canyon au piratat Quicktime-ul ! Windows 7 este un sistem de operare foarte reusit, nu vreau sa imi bat joc de Microsoft pt ca au facut o treaba excelenta, dar nu pot uita concurenta neloiala de care au dat dovada in toti acesti ani !
Si totusi,dupa mine.. sa compari un produs Apple,unul de la Microsoft,si unul de la Linux.. mi se pare cea mai mare prostie. Fiecare e bun in ceea ce face. Microsoft s-a axact pe utilizatorul de rand,care se joaca,si navigheaza pe net. Apple e preferat in general de editori,fie ei grafici,sau in materie de muzica (mai stabil,mai puternic,softuri performante – care costa in draci!). Iar linux.. e pentru programatori,sa tina servere,si alte minunatii. Microsoft doar incearca sa se introduca pe piata serverelor.. atat.
Cati dintre voi stiu ca unele softuri pt windows,sunt scrise chiar pe platforme unix?
Aceste comparati.. mi se par nefondate,oricum ar fi ele. Iar in materie de marketing.. Ionut are dreptate,Apple mereu s-au legat de Microsoft,pt ca altfel nimeni nu-i baga in seama. Mai tineti minte reclama de la Microsoft.. “I’m a PC!”? Raspunsul Apple a venit in cateva zile,unde 2 oameni reprezentau PC,si MAC. Microsoft nu a introdus niciodata produsele concurentei doar pt a le evidentia pe ale sale,pt ca nu are nevoie,ca Apple. Si legat de iPhone,iarasi ii dau dreptate lui Ionut,mie personal mi se pare o prostie.. Poate-poate iPhone 4 va revolutiona cu ceva,inrest.. nu ma astept la prea multe.