Google Chrome 10 Final

Gluma din articolul de ieri despre Internet Explorer nu a fost, se pare, prea departe de adevar. Baietii de la Google finalizau ultima versiune a browserului – Chrome 10 – chiar in timp ce eu redactam textul.

Google Chrome 10

Imbunatatirile sunt, ca de fiecare data minore, dar pentru un produs ce nu prea a cunoscut versiuni intermediare banuiesc ca este suficient.

Google Chrome Stable – cum ii se place sa i se spuna, are versiunea 10.0.648.127 si, la fel ca versiunile anterioare suporta majoritatea sistemelor de operare: Windows, Mac OS , Linux/GNU.

Principala imbunatatire adusa de aceasta versiune este la nivelul securitatii. Au fost reparate 25 de buguri de securitate dintre care 15 de gravitate medie/inalta. Tot la capitolul securitate intra si integrare functiilor Flash Player in Sandbox, utilizatorul fiind astfel protejat si de codul malitios ce ajunge in calculator prin intermediul plugin-ului Flash. Aceasta functionaliate este insa disponibila doar pentru Windows Vista si Windows 7.

Plugin-urile vechi si incompatibile vor fi acum dezactivate automat pentru o mai buna stabilitate a browser-ului.

O alta imbunatatire este la nivelul motorului JavaScript V8 ce ar trebui sa fie acum cu 66% mai rapid decat versiunea precedenta.

La nivel grafic avem o schimbare interesanta. Setarile nu mai sunt accesibile intr-o fereastra separata ci intr-un tab, la fel ca si celelalte functionalitati (Downloads, History, Bookmarks). Sincronizarea parolelor este acum implicita o data cu activarea sincronizarii iar setarile mai greu de gasit pot fi acum cautate in search box.

Pentru a trece la noua versiune tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti in Settings->About Google Chrome si sa asteptati instalarea noi versiuni (se face automat; dupa care va trebui sa restartati browser-ul).

Daca nu aveti Google Chrome instalat il puteti incerca folosind link-ul de mai jos:

Download Google Chrome 10

33 thoughts on “Google Chrome 10 Final”

 1. În cazul lui Google Chrome nu cred că putem spune despre versiunile noi că au venit cu îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește interfața sau componentele de program ale browserului, cum a fost în cazul IE, FF, etc. Practic la GC orice update adus acestuia, oricât de mic și de nesemnificativ ar fi, atrage după sine creșterea în nivel, cu câteva unități, a primei sau a ultimei/ultimelor grupe de cifre care indică numărul versiunii. Practic sistemul este același ca și în cazul multor alte programe, numai că în multe din cazuri este vorba doar de „update” și atât, versiunea, ca și număr, nu suferă modificări. Așadar fiecare program/browser este gândit după o anumită logică/strategie în ceea ce privește sistemul propriu de actualizare.
  Este exact cum ar fi la Windows 7, de exemplu, cu fiecare update lansat, să crească progresiv și versiunea sistemului de operare, la 7.1; 7.2; 7.25; 7.258; 7.2584; 7.3, ș.a.m.d.
  Deci până la urmă Chrome, de când a apărut și până în ziua de azi, nu a venit cu versiuni propriu-zise noi (doar la număr), ci a venit doar cu o turmă de actualizări, unele mai consistente, altele mai puțin..

 2. @jetsper: eu sunt utilizator fidel de Chrome. La cate tab-uri tin deschise, nici IE9 RC nu se descurca… Plus ca folosesc sincronizarea Bookmark-urilor si a parolelor prin contul de Gmail.

  @vlad: intr-adevar, pana acum Google Chrome a suferit doar update-uri si nu modificari semnificative si ai punctat bine locatia versiunii “reale” si anume in spatele versiunii “de marketing”. Ma gandesc ca o data cu maturizare Chrome OS vor schimba si sistemul de numerotare/incrementare a versiunilor. Pana acum cred doar ca au recuperat teren fata de browserele concurente… Nu e usor sa apari in presa cand singurul lucru pe care il updatezi este ultima cifra din numarul versiunii :).

 3. raman in continuare si eu la ie9 rc. chrome e varza rau mai ales interfata au ajuns la a 10 versiune si nu au prea imbunatatit nimica la el. asa-i si cu yahoo messenger au ajuns la versiunea 11 si in afara ca te poti conecta pe facebook si twitter nu au schimbat nimica !!!

 4. Nu ar mai trebui sa-l numeroteze, ar trebui sa-i puna data Google Chrome #dd/mm/yyyy#

  PS: … oricum eu nu agreez aplicatiile fara meniuri, deci chrome e pe ultimul loc in preferintele mele de navigare.

 5. si eu raman de parere ca chrome e prea simplu, interfata e urata macar daca ar mai lucra la ea. io folosesc ie9 si firefox 4 dar mai mult navighez zilnic cu firefox.

 6. Eu sunt utilizator exclusiv Firefox aproape de la aparitia sa. Unul din motivele principale pentru care folosesc doar FF este ca, prin comparitie cu IE si Chrome, e SINGURUL care stie sa afiseze corect profilele de imagine asociate fiecarei imagini (color management). Mai multe informatii despre color management in linkul de mai jos
  http://www.gballard.net/psd/go_live_page_profile/embeddedJPEGprofiles.html

  Astazi a parut RC la Firefox 4 si pot spune ca merge excelent. Merita incercat!

  1. Interesant link; chiar nu stiam lucrul asta despre FireFox vs celelalte browsere.. O data ce va iesi versiunea finala a FireFox 4 ii voi pregati un review cum se cuvine.

 7. Firefox-ul desi are timpi mari de incarcare e foarte configurabil/customizabil si cred ca si mai intuitiv. Iar daca ne suparam putem folosii about:config !

 8. Chrome e cel mai bun in opinia mea!

  Am Bookmark-urile salvate pe contul Gmail. Cand reinstalez Windows-ul, hopa si bookmark-urile inapoi in Chrome!

 9. Aș vrea să revin cu o informație care este puțin pe lângă subiect, dar care mi s-a părut interesantă. În urma unei recomandări pe care mi-a făcut-o cineva, mi-am instalat un browser despre care nu mai auzisem până acum, http://www.maxthon.com/ . Inițial mi-am zis că cine știe ce porcărie o mai fi, dar am vrut totuși să-l încerc, că ș-așa n-aveam nimic de pierdut. Total contrar așteptărilor mele, acest browser m-a cam lăsat cu gura căscată din foarte multe puncte de vedere. Pe lângă faptul că (cel puțin pe PC-ul meu) se mișcă mult mai rapid decât Chrome și IE la un loc, consumă puține resurse, deschide taburile în procese separate, mai are și ceva funcționalități foarte utile și interesante, printre care posibilitatea de a decupa/descărca orice video direct din browser, o organizare cu mult mai bine gândită a meniurilor și a opțiunilor din acestea, decât la Chrome, și multe altele. Categoric nu încerc să spun că ar fi mai bun ca IE9, dar practic acest browser include o îmbinare de elemente de bază „inspirate” de la Chrome, Opera, IE7-IE8, având și 2 motoare de randare, ce să mai… per total mi s-a părut super ok.
  Și stau și mă-ntreb oare de ce la noi se merge (sub influența spiritului de turmă) doar pe Firefox, Chrome, și astea.. nu pomenesc de IE pentru că măcar ăla vine cu Windows, deci în mod implicit ți-l bagă automat pe gât, iar Chrome și FF poate s-au făcut (așa de) remarcate prin publicitate, nu-mi dau seama.
  Așadar, cel puțin pentru mine, acest browser e o dovadă foarte clară că uneori chiar există alternative, și uite că unele din ele, chiar dacă nu sunt așa de cunoscute (la noi) sunt foarte bune, poate chiar mult mai bune decât cele pe care le știm și folosim majoritatea dintre noi… De ce atâtea limitări doar la Firefox, Chrome, Yahoo messenger, și atât, când există atâtea alternative, pe care alții le folosesc, și care poate sunt chiar mai avansate ca tehnologie decât acestea pe care le cunoaștem noi, dar despre care n-am auzit nimic. Când va dispărea oare acest „Zid Chinezesc” care cam limitează orizontul românului în materie de software.. Iar legat de asta pot spune că Maxthon a fost doar un mic exemplu, pe care l-am dezvoltat, ce-i drept, destul de mult.. ;))

  1. Am auzit in treacat de Maxthon acum un an cred, sau poate mai putin. Nu m-am deranjat sa il incerc, si nu am crezut ca sunt necesare 2 motoare de randare. Vazand insa impresia ta si a celorlalti cititori, cred ca il voi instala si ii voi dedica si un articol in viitorul apropiat.

 10. Maxthon e o lada de gunoi in care sunt aruncate chestii extraordinare.L-am instalat si sunt multumit de el desi il voi sterge.
  Stiam de mai demult de el dar se pare ca a primit modificari.

 11. bunicel maxton… si eu il stiu de mult,dar pe atunci era doar la versiunea 2,sau daca era 3,avea o interfata mai clasica. chestia e ca maxton a fost inventat de un chinez :-?? da stiu ca suna ciudat,dar pana la versiunea 2,el a fost singurul developer,cu tot cu suport multi-lang.
  Acum arata chiar foarte bine,si mai ales promitator,probabil vreo firma a cumparat acest produs si il dezvolta,sau tipul si-a gasit niste prieteni sa-l ajute :-??
  Oricum.. are cate ceva din fiecare,in special ceva din Opera. (nu stiu de ce,dar cam toate browserele copiaza cate ceva de la Opera :)) )

   1. Pai pe asta e bazat Rockmelt ala :P. Pe retele sociale. Nu merita mai ales daca nici macar nu folosesti asa ceva!
    Maxthon imi place si mie. Ma uit acum la versiunea 10 a lui Chrome. Vine cu meniul/optiunile afisate intr-un tab…pai Maxthon avea asa ceva “de secole”. Dragut. Dar cred ca IE9 va fi browserul meu de suflet :D. Voi vedea de luni incolo.

 12. Cine stie un browser care sa functioneze la fel ca AOL-ul. Vreau sa-mi arate al ip adresse cand sunt logata pe un screename si il folosesc. AOL-ul este extrem de greoi si se blocheaza des.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>