Google Chrome 8 – de la 800 de bug-uri fixate

Google a decis sarbatorirea a 800 de bug-uri fixate prin aducerea Google Chrome la versiunea 8 – probabil de la numarul sutelor de bug-uri reparate.

Google Chrome 8
Update-ul ar fi avut loc mai repede (in mod automat), daca as fi restartat browser-ul ceva mai des.

Singura imbunatatire care merita mentionata este integrarea unui cititor de PDF-uri in Google Chrome 8. Acesta permite acum nu numai deschiderea PDF-urilor ci si protejarea calculatorului impotriva codurilor malitioase prin rularea algoritmilor in interiorul browser-ului.

O miscare inteligenta as putea spune, avand in vedere ca PDF-urile apar aproape la fel de des in rezultatele Google precum site-urile cu continut Flash – poate chiar mai des.

Asta inseamna ca Google a venit cu o solutie la o problema deja cunoscuta in uzul zilnic si anume instalarea unui pdf-reader. Eu recomand SumatraPDF – desi nu i-am dedicat inca nici un articol, dar are inconvenientul de a nu deschide fisierele si in browser. Inconvenient rezolvat cu acest update, astfel incat Sumatra PDF si Google Chrome 8 se vor putea bucura de o colaborare excelenta.

About Google Chrome 8

O alta noutate adusa de noua versiune este meniul Flags, care este o functie experimentala ce poate fi accesata la adresa: about:flags – introdusa in Adress Bar-ul Google Chrome 8. De aici pot fi setate cateva optiuni precum:

  • transformarea ferestrei cu setari intr-un tab
  • mutarea tab-urilor in lateral
  • cautare instanta
  • dezactivarea extensiilor vechi
  • activarea protectiei cross-site scripting – XSS Auditor
  • activarea functiei de utilizare a procesorului grafic (GPU) in randarea CSS 3D
  • activarea WebGL

Totusi un bug a ramas prezent si anume Google Chrome 8 la fel ca Google Chrome 7 si chiar Google Chrome 6 nu mai reuseste sa afiseze pagina cu site-urile preferate (Bookmarks) atunci cand sunt deschise cateva zeci de pagini (aproximativ 60). Lucru destul de enervant, mai ales atunci cand incerci sa cauti ceva ce ai salvat, si nu vrei sa inchizi toate tab-urile pe care lucrezi pentru un task atat de simplu.

Viteza browser-ului pare a fi ceva mai buna, lucru pe care l-am observat in incarcarea unor clip-uri Youtube. De obicei, atunci cand am patru ferestre deschise in acelasi timp, nu pot viziona niciun clip fara intreruperi, desi latimea de banda mi-ar permite. Acest lucru pare acum rezolvat. Voi incerca totusi si cu cinci videoclip-uri. Iar daca va intrebati de ce am nevoie de patru clipuri incarcate in acelasi timp, voi mentiona ca este vorba de un serial (un episod pe saptamana) in patru parti. Va las sa ghiciti numele serialului, desi cred ca nu este foarte greu.

Revenind la browser-ul preferat, versiunea in dezvoltare a fost si ea incrementata si avem acum Google Chrome 9 in lucru cu imbunatatiri la nivelul functiei de auto-completare (AutoFill) si la utilizarea GPU-ului (aici sigur vor mai avea ceva de lucru, avand in vedere performantele IE9 vizibile cu ochiul liber). Probabil versiunea finala va aduce chiar mai putine imbunatatiri decat cea de fata.

Pentru a descarca Google Chrome 8 (installer-ul, fiindca banuiesc ca update-ul automat nu este o problema) va ofer link-urile de mai jos:

Download Google Chrome 8Windows 7, Vista, XP

Download Google Chrome 8Mac

3 thoughts on “Google Chrome 8 – de la 800 de bug-uri fixate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>