[UPDATE] Google Chrome OS cu Aura WM

Ultima versiune pentru dezvoltatori a Chrome OS aduce cele mai multe imbunatatiri ale acestui sistem de operare de la lansare.

Google Chrome OS Aura

Cea mai importanta este noua interfata Aura ce aduce in Chrome OS elemente ale unui sistem deja destul de popular (Windows 7).

ChromeBook Chrome OS Aura Desktop

ChromeBook Aura

Aura WM (Window Manager)  nu se refera doar la functionalitate ci si la aspect, acesta din urma fiind dependent de specificatiile hardware:

– elemente grafice imbunatatite,
– tranzitii animate,
– efecte vizuale noi

ChromeBook Chrome OS Aura Apps

ChromeBook Chrome OS Aura Apps

Aura este in teorie cross-platform (exista posibilitatea de a rula chiar si pe Windows, chiar daca utilitatea acestui demers nu a fost inca descoperita :) ) si va sta la baza sistemului de ferestre pentru netbook-urile Chrome OS dar si pentru alte dispozitive de acest gen.

ChromeBook Chrome OS Aura Chrome Browser

ChromeBook Aura Chrome OS

Interfata grafica Aura va fi scalabila in functie de performantele hardware, astfel incat sa ruleze si pe ChromeBook-uri mai vechi dar si pe cele echipate cu componente de generatie mai noua.

ChromeBook Chrome OS Aura taskbar

ChromeBook Aura Taskbar

Infrastructura grafica a Chrome

Aura Windows Manager - Google Chrome

Mai multe detalii tehnice puteti gasi si pe site-ul oficial. Daca vreti insa sa testati Chrome OS dev build 19, va trebui sa aveti la indemana o instanta a Ubuntu si sa urmati pasii afisati pe pagina oficiala si pe pagina wiki. Nu i-am urmat inca, imaginile de mai sus fiindu-mi suficiente pentru o impresie generala.

Impresie care imi spune ca sistemul de operare pentru netbook-uri al celor de la Google avanseaza cu pasi mici intr-o directie buna. Insa la finalul calatoriei nu se va afla nicio unificare cu Android si nici vreo cununa cu lauri. Tehnologia evolueaza intr-un ritm alert, iar Chrome OS va ramane alegerea pentru sisteme mai slabe, fara pretentii, concurand cu MeeGo si alte distributii Linux.

[UPDATE]: Acum avem si un videoclip cu noua interfata:

via googlesystem

4 thoughts on “[UPDATE] Google Chrome OS cu Aura WM”

  1. @Cristii: Google nu il ofera decat pentru Chromebook-uri, dar unii dezvoltatori l-au impachetat si sub forma de ISO. Urmeaza sa scriu si un articol pe tema asta, dar pana atunci, here is the link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>