Google Chrome OS – informatii si imagini

Chromium Projects LogoChrome OS, sistemul de operare bazat in intregime pe browser-ul Chrome este programat pentru lansare in a doua jumatate a acestui an. Dupa ce am avut parte de un build neoficial si de o definire video a conceptului de Browser Operating System lucrurile nu s-au mai miscat prea rapid, din punct de vedere mediatic, in favoarea Google Chrome OS. In mare parte atentia a fost indreptata spre Android OS care, mai nou, trebuie sa concureze cu iPad (iPhone OS) si pe piata tabletelor. Notebook-uri cu Android OS exista deja si se comporta mai mult decat decent.

Deci unde ar putea intra Chrome OS in planurile Google? Singurul raspuns care imi vine in minte este ca ar putea rula pe netbook-uri cu specificatii modeste (si de aici si preturi foarte mici) si ar putea crea, la fel ca iPad-ul, un nou segment de piata bazat exclusiv pe cloud-computing, mobilitate si web-apps.

Google a anuntat faptul ca Android OS si Chrome OS vor fuziona la un moment dat, numai ca acest moment pare mai degraba indepartat, avand in vedere diferentele evidente dintre cele doua sisteme de operare.

Mi-a venit, totusi, o idee pentru Chrome OS (poate ar trebui sa o patentez): Social Media PC/Netbooks.
Cum ar fi ca fiecare device Chrome OS, fie el un ultra portabil, o tableta sau un netbook, sa vina cu aplicatii specifice pentru fiecare retea sociala in parte? Acestea ruleaza deja in browser, nu sunt mari consumatoare de resurse, si in curand vor fi cele mai folosite servicii web (Facebook depaseste deja Google ca numar de vizite).

Insa pana la implementarea scenariului de mai sus, haideti sa vedem cum mai arata interfata Chrome (imaginile de mai jos exemplifica doar stadiul actual, putand arata diferit in versiunea finalasi le-am obtinut via TechCrunch).

Administrarea ferestrelor (Overview)

La fel ca un sistem de operare veritabil, Chrome OS suporta multi-tasking, sau daca vreti multi-tabbing. Totusi tab-urile sunt desemnate unor procese diferite chiar si in browser-ul Google Chrome, asa ca acest lucru nu este neaparat o noutate (poate doar pentru Apple ;)) ). Modalitatea de navigare printre tab-uri/aplicatii este destul de placuta vizual si aduce a Flip 3D din Windows 7:

Chrome OS Overview

Versiunea mai simpla (un fel de alt+tab) ar arata cam asa:

Chromium OS Overlay

Mini-aplicatii (Panels)

Pe langa aplicatiile propriu-zise mai putem avea si mini aplicatii, pe care le dorim afisate in acelasi timp cu aplicatia principala. Acestea ar putea fi aplicatii pentru redarea melodiilor sau clienti de mesagerie instant (ca tot vorbeam de un Social media device). Acestea pot fi minimizate si restaurate rapid si arata ca in imaginea de mai jos:

Chromium OS Panels

File-Browser

Nelipisita pentru un sistem de operare functional (cu exceptia iPhone OS) este posibilitatea de a naviga printre fisierele stocate local. De navigare printre fisierele stocate pe server (cloud) nu cred ca este nevoie sa mai pomenesc in cazul unui cloud-based operating system.
Momentan functionalitatea browser-ului de fisiere este limitata la:
– citire (se lucreaza si la posibilitatea de scriere/modificare)
– atasare la email a fisierelor
– posibilitatea de redare a continutului multimedia
– meniu pentru executarea diverselor actiuni (upload to Google Docs, Rename etc..)

Content Browser Chromium OS

Momentan ma incanta evolutia Chrome OS. Putin cam lenta, dar acest lucru e deja normal pentru produsele Google, tot timpul anuntate sau chiar lansate inainte sa fie cu adevarat functionale (vezi Google Wave).

Voi ce parere aveti? V-ar putea fi de folos Chrome OS? Si daca da, pe ce fel de calculatoare/device-uri l-ati vedea instalat/folosit?

11 thoughts on “Google Chrome OS – informatii si imagini”

  1. Salut! ia sa incercati sa-i curatati registrii; sa nu aveti doi antivirusi, sau sa nu fie spatiu prea mic pe partitia/hdd unde e instalat XP.

 1. Facebook nu a depasit Google doar in SUA? Sau e lider si in alte tari?
  BTW. Interesant articol. De folosit nu as folosi Google Chrome OS, tocmai pentru ca unele aplicatii pe care le folosesc si-mi sunt esentiale nu functioneaza pe alte SO in afara de Windows. Si mai e si aspectul legat de ISP-ul meu, care permite rularea conexiunii doar pe Windows, nu si pe Linux sau Mac.
  Mai spun ceva off-topic si inchid comentariul: se misca repede baietii care se ocupa de browser-ul Google Chrome. A aparut deja versiunea 6.0.401.1 a browser-ului. Sunt curios cand o sa ajunga la varianta 20, peste 2-3 ani?

 2. Mai bine stai pe windows (faci cum doresti) dar Linux mai are de tras pana sa se apropie de Windows. Google Chrome este bun, dar ia faceti o testare: cate unul -opera, firefox, chrome. care va e cel mai util pa acela sa il pastrati, dar pe fiecare verificati-l la maxim (si securitate).

 3. @unu: fiind foarte vechi nu stiu daca Chrome OS va avea suport pentru hardware-ul tau.. dar vei putea incerca, probabil.

  @Stamorello: ba da, teoretic doar in SUA, dar SUA este atat tara-mama a Facebook-ului cat si a Google. Iar Facebook a ajuns la aceasta performanta mult mai repede decat Google. Nu va mai trece mult pana il va depasi pe plan mondial.
  Legat de Google Chrome, numarul versiunii nu e atat de important.. adica imbunatatirile nu sunt neaparat substantiale de la versiune la versiune. Spre exemplu FireFox sau Opera asteapta sa aduca multe imbunatatiri pana sa schimbe numarul versiunii. La Gogole Chrome se imbunatateste viteza si apare o noua versiune :).

  @Floryyn: Chrome OS nu se vrea o alternativa pentru Windows si chiar daca are ceva din kernelul linux, nu este o alternativa desktop ci are functionalitati bine definite si diferite fata de sistemele de operare actuale. Este daca vrei un pseudo-sistem de operare. Nu stiu exact cum sa-l denumesc, dar sunt sigur ca multora le va fi util.

 4. chrome os vs linux (ubuntu/kubuntu/kiwi) pt tablet pc. pt altceva,nici nu ma gandesc. Hai ca linux mai merge si pe un notebook,dar Chrome OS,pe altceva inafara de Tablet-PC… no chance. :) dar daca va fi open-source ca linux,vor veni imbunatatiri majore si din randul utilizatorilor,dupa lansarea sa.

 5. @Cipryca: Salut! Chrome OS e prea dependent de internet. Linux trage la greu sa avanseze in performante, ramane sa vedem cu ce se lauda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>