Google Chrome OS a fost (re)anuntat oficial in cadrul unei conferinte tinuta acum cateva zile. De data aceasta sunt si cateva informatii interesante pe care tin cu tot dinadinsul sa vi le impartasesc.
Google doreste ca noul sistem de operare sa contina nimic altceva decat Internetul (“Nothing but the web”). In traducere libera, vor sa ofere simplitate si conectivitate intr-un pachet cat mai atractiv.
Dupa cum stiti, intreaga experienta Chrome OS se desfasoara in interiorul browser-ului – Google Chrome, iar pentru o experienta desavarsita, acesta trebuie sa fie fara cusur; incep sa itneleg de ce se trece atat de usor de la o versiune la alta. Fixarea bug-urilor este, pentru Google, un milestone important; si chiar daca nu adauga functionalitati importante, browser-ul incepe, incet incet, sa ofere o experienta completa (integrare PDF Reader, integrare Flash Player, utilizare GPU, etc..)
O data cu update-urile au venit, in mod natural, si utilizatorii; astfel Google Chrome este raspunzator pentru satisfactia a 120 de milioane de utilizatori, in crestere de la 40 de milioane cu doar un an in urma.
Sa revenim totusi la Chrome OS si sa punctam cateva dintre cele mai importante informatii dezvaluite de catre Google:
– cea mai importanta functionalitate este sincronizarea completa “in the cloud” cu serviciile Google. Astfel puteti accesa documentele si aplicatiile de oriunde doar prin logarea cu contul personal. Sincer sa fiu eu incerc sa fac lucrul asta cu Windows 7; cand voi finaliza procesul voi scrie si un tutorial.
– timpul de bootare initial va fi de 10 secunde (cold boot), iar timpul de “trezire din somn” va fi aproape instant (asa cum este deja in Windows 7)
– update-urile vor fi automate, iar datele vor fi protejate intr-un sandbox (acces si pastrare complet securizate)
– cu fiecare update browser-ul devine mai rapid, nu mai incet ca in cazul sistemelor de operare actuale (lucru relativ)
– sistemul este complet modificabil de catre doritori
– insa pentru cei ce doresc sa scape de anumite modificari, Google a pregatit o functie suplimentara numita “Verified Boot” care verifica modificarile de sistem si repara fisierele acestuia aducandu-le la forma initiala.
– prin virtualizare server-based (gratie tehnologiei celor de la Citrix) pot fi rulate aplicatii stand-alone (a fost demonstrat Microsoft Excell, dar poate fi rulat in principiu orice program )
– din punct de vedere hardware nu stim inca toate specificatiile minime si necesitatile unui device pentru Chrome OS, dar momentan stim ca va avea conectivitate Wi-Fi si 3G si va veni insotit de un plan de date la un operator local.
– Google ofera GRATUIT pentru testare cate un netbook cu ecran de 12.1 inci, webcam si o baterie cu o autonomie de 8 ore de utilizare si 8 zile in standby.
– la final voi mentiona posibilitatea de utilizare a Chrome OS Apps, aplicatii native atat pentru Google Chrome cat si pentru Chrome OS.
Baza de aplicatii nu este momentan extrem de diversificata, dar pentru un WebStore abia lansat, cred ca este mai mult decat suficienta. Printre aplicatiile preferate voi enumera TweetDeck, Cortex, Seesmic, Hootsuite si eBuddy.
Pentru instalarea aplicatiilor (in conditiile in care aveti cel putin Google Chrome 8 instalat) trebuie sa urmati cativa pasi simplii:
1. Mergeti in WebStore si logati-va folosind contul curent Google.
2. Alegeti aplicatia dorita si mergeti pe pagina de informatii.
3. Apasati butonul Install care ar trebui sa apara in partea dreapta si asteptati finalizarea instalarii
4. Acum veti vedea un nou tab deschis in care sunt afisate iconitele aplicatiilor instalate.
5. Faceti click pe oricare din aplicatiile dorite si o veti putea folosi ca orice aplicatie desktop.
Mai jos aveti si un clip de prezentare oficial pentru Google Chrome OS:
Iar daca locuiti din intamplare in SUA, puteti sa va incercati norocul pentru testarea unui netbook CR-48 (mentionat mai sus) urmand link-ul de mai jos:
si asta til lasa tie dupaia sau trebuie sal dai inapoi??:)
@Alex: bineinteles :D. Google e o companie care se respecta, iar cateva netbook-uri cu procesoare Atom nu sunt cine stie ce investitie. Oricum am aflat ulterior ca si performantele cam lasa de dorit – e totusi o versiune pre-beta/alpha.
Pare extrem de limitat Chrome OS asta.Daca nu ai internet nu ai documente si nici multe alte facilitati.
Nici rau , nici extraordinar.
Un link de download se poate Ionut ? 😀
As vrea si eu sa-l testez intr-o masina virtuala :).
da si eu as vrea sa incerc google chorme os, cel putin beta asa sa vad cum este 😀 daca se poate un link sa luam si noi setupul.
http://getchrome.eu/download.php
poate fi instalat langa windows?