Google ChromeBook anuntat oficial

Cand anuntam perioada Beta a Chrome OS nici nu stiam cata dreptate voi avea in privinta noului sistem de operare ce vine acum noile ChromeBook. Voi dezvalui la ce ma refer ceva mai jos. Acum cred ca este necesar sa va spun ca Google a anuntat oficial noul tip de laptop – Google ChromeBook – in cadrul conferintei Google I/O (partea a doua).

Google Chromebook

Sa incepem cu noutatile:

– sistemul de operare Chrome OS este in totalitate bazat pe aplicatii web (web apps)

– nu este nevoie de un antivirus, fisierele si documentele fiind stocate pe servere (cloud). Totusi, Chrome OS contine cateva elemente de securitate

– nu este nevoie de updatarea aplicatiilor (acestea se updateaza singure, pe server)

– sistemul de operare se updateaza singur in mod automat (aici am intuit updatarea frecventa a Google Chrome ca solutie pentru Chrome OS)

– disponibilitate – din 15 iunie in U.S., U.K., Franta, Germania, Italia, Spania, Olanda

– bootare mult mai rapida decat laptop-urile/notebook-urile curente datorita lipsei aplicatiilor ce ingreuneaza pornirea.

– laptop-uri disponibile: Samsung 5 Series Chromebook, Acer Chromebook (atat in variante wi-fi cat si 3G); Samsung va oferi ecrane de 12.1 inci cu o rezolutie de 1280×800 px, iar Acer de 11.6 inci si 1366×768 px. Ambele variante vor avea un spatiu de stocare SSD de 16GB.

– procesoare dual core Intel Atom N570; autonomia asteptata fiind undeva la 6 ore.

– oportunitati pentru scoli si companii (posibilitatea de administrare a utilizatorilor) – servicii bazate pe abonament (20$ respectiv 28$/luna)

Mai multe detalii pe site-ul oficial: http://www.google.com/chromebook

Sau in clipul de mai jos:

Mie mi se pare interesanta combinatia intre web si netbook, dar nu chiar pentru Romania. Poate pentru o tara cu acoperire mai buna a internetului mobil si, eventual, cu preturi ma mici. Asta si in combinatie cu un abonament 3G platit o singura data, ca in cazul Amazon Kindle.

20 thoughts on “Google ChromeBook anuntat oficial”

 1. @CiprianBrc: Chrome OS si implicit Google ChromeBook nu sunt adresate tuturor categoriilor de utilizatori. Tu esti power-user; e clar ca nu iti va aduce nici un beneficiu. Dar pentru cei care folosesc laptop-ul doar pentru lucrurile de mai sus (si stiu cateva persoane in situatia asta) cred ca este tot ceea ce au nevoie. Pretul va fi mic, utilizatorii multumiti si toata lumea va fi fericita :).

 2. Tinand cont ca, de cand deschidem PC-ul/laptop-ul accesam internetul e ceva de luat in seama initiativa celor de la Google. Doar ca, uneori, chiar ai nevoie de un PC “not in the clouds yet” pentru anumite sarcini. In fine, raman la concluzia mea, si anume faptul ca laptopurile cu Chrome OS o sa fie bune doar celoc ce folosesc internetul cam 80% din timp. :)

  PS: Se pare ca toata lumea a uitat de http://forum.weebo.ro/ :(

 3. @Shtef: Concluzia ta e foarte buna.. dar ma intreb cati dintre acestia 80% nu au deja un iPad care, cred eu, satisface la fel de bine si de usor nevoile unui internaut convins :).

  PS: eu nu am uitat si in curand il vom repromova si repopula… lucrez din greu la cateva noutati ft. ft. interesante ;).

 4. Fain articol, interesanta prezentare ….. idee revolutionara….dar ce te faci daca “porcii astia ( net provideru’) iti taie netu’?” . Sau daca esti intr-o zona in care nu ai acces la net? Sa inteleg ca in felul asta se va elimina pirateria? Sau daca vrei un film il descarci la ei pe server si il vizionam impreuna cu staff-ul de la “Goagle”? – asta daca avem codecuri si tot ce este necesar pentru a-l putea urmari.

 5. @ovius: Exista o solutie :). Aplicatiile Google vor avea si versiuni online, concepute special pentru Chromebook. Acestea vor avea spatiu de stocare local. Laptop-urile dispun de 16Gb SSD ca spatiu de stocare. Suficient pentru scopul propus. Filmele vor fi vizionate cu ajutor Flash si HTML5. Deja avem vplay :), iar americanii au Hulu si Netflix… solutii exista. Sunt curios daca momentul ales este cel potrivit (directia este clar buna, si la un moment dat genul asta de calculatoare vor fi obisnuite; pana si Windows 8 are o parte cloud-based), daca tranzitia va avea loc acum sau mai tarziu :)

 6. O mica paranteza pana sa trec la alte discutii. Daca acum ceva vreme faceam inaugurarea la commenturi de pe win 8, acum scriu de pe Ubuntu 11.4; ( m-a inspirat articolul despre scurtaturi din alt articol). :) Chestia cu netul si cu un magazin (store online) pare sa fie super indiferent de SO. Totusi…..un sistem full based on internet nu as adopta… stim si noi cum merge netu’ cateodata….si culmea mai lucrez si la un provider de net de serviciiile caruia ma indoiesc ca ma voi folosi vreodata…prietenii stiu de ce. :)

 7. Este foarte interesant, simpatic, minunat, mirific si alte asemenea epitete, dar are un punct nevralgic important chiar foarte importan: permanenta legatura cu internetul (fiind la mana unor proveideri de internet ca sunt marii jucatori sau retele de cartier sau legaturii wireless).
  Daca se intampla din gresala sa zicem ca se intrerup comunicatiile 2 zile, datorita sa zicem furtunilor solare, mai functioneaza laptopul minune sau poate fi folosit ca press-papier !!!

 8. Dap… dupa cum am zis… eu unul nu ii vad un viitor stralucit. Pur si simplu ma irita ideea de a necesita sa fiind conectat 24/7 la internet,ma irita ideea ca nu pot stoca si manipula fisere dupa bunul plac (am 20gb numai muzica),ma irita calitatea net inferioara a aplicatiilor online corespondente(alea care exista ~foarte putine)… si multe altele.
  E chiar mai inutil ca UNIX 8-|.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>