Google Drive – anuntat oficial

Google Drive Logo

Nici bine nu s-a racit stirea despre Skydrive ca a si aparut Google Drive.

Initial, informatia a fost scapata de un angajat al Google din Franta, fiind apoi retrasa. Avand detaliile noului serviciu deja publicate, compania Google a fost nevoita sa anunte oficial lansarea (care era pregatita si probabil aproape finalizata).

Welcome to Google Drive

Ce este Google Drive?

Google Drive este un serviciu ce inlocuieste Google Docs, oferind pe langa serviciile acestuia si cateva noi:

– spatiu de stocare de 5Gb – pentru orice alte fisiere decat documentele Google Docs. (Skydrive ofera 7Gb iar DropBox 2Gb)

– pentru mai mult spatiu, preturile sunt ceva mai mari decat cele ale concurentei

Google Drive Pricing
Google Drive - planuri tarifare

– salvarea versiunilor anterioare ale documentelor pentru 30 de zile
– suport pentru incarcarea a peste 30 de tipuri de fisiere (fisiere video, PDF-uri, imagini, etc..)
– sincronizare a fisierelor cu dispozitive mobile (Android, iOS) si calculatoare (Windows PC, Mac)

Google Drive - cross platform
Google Drive App - Windows PC, Mac, Android

– afisare sub forma de lista sau grid
– cautare in fisiere dupa tip, detinator sau alte criterii
– posibilitatea de recunoastere a textului din documentele scanate

Google Drive OCR
Poza intiala dupa Export to Document (meniul File al unei imagini)
Google Drive OCR
Textul recunoscut prin OCR (optical character regonition)

– posibilitatea de a atasa fisiere din Google Drive direct in GMail (aceasta functionalitate urmeaza sa fie implementata)
– platforma este deschisa dezvoltatorilor oferind tot felul de posibilitati (editare clipuri video, trimitere de fax-uri, crearea de layout-uri pentru website-uri, etc..)

Google Drive Web App

Aplicatia web a Google Drive este practic un un Google Docs modificat. Am realizat si un screenshot pentru a sublinia unele diferente.

Google Drive Web App
Google Drive Web App

Aplicatia Google Drive pentru Windows

Google Drive Windows App
Google Drive Windows App

La fel ca aplicatiile SkyDrive si Dropbox, si aplicatia Google Drive va crea unui folder numit Google Drive intr-o locatie aleasa de utilizator. Aici vor fi sincronizate toate fisierele din Drive-ul virtual Google.

Instalarea pare initial mai simpla decat cea a Microsoft SkyDrive, dar aceasta este doar o impresie initiala.

Dupa descarcarea kit-ului de doar cateva sute de KB, urmeaza descarcarea automatizata a intregii aplicatii, apoi instalarea propriu zisa.

Pentru a selecta partitia sau drive-ul pe care dorim sa stocam fisierele din Google Drive, trebuie sa selectam butonul Advanced.

Google Drive Install

Google Drive Settings

Apoi instalarea mai are doar un pas – dupa efectuarea caruia am obtinut si o eroare, precum si un restart al Windows Explorer

Google Drive Error
Google Drive Error

Ce s-a intamplat a fost faptul ca Google Drive nu a reusit sa se instaleze in directorul specificat de mine ci in cel default (C:Users).

Acum totul functioneaza in parametrii normali, dupa cum puteti observa mai jos:

Google Drive Folder
Google Drive Folder

Pentru a descarca si instala Google Drive, linkul este urmatorul:

Download Google Drive

Google Drive

Pentru a afla mai multe informatii despre Google Drive, va recomand clipul oficial:

[UPDATE] Inca un clip despre Google Drive (ceva mai detaliat):

15 thoughts on “Google Drive – anuntat oficial”

 1. Cu maaare greutate o reusit sa scoata la lumina mult-promisul serviciu de stocare, mare minune mare. Una calda, una rece, ca dupe bucuria apartitiei dezamagirea vine de la cei 5 GB, care zic io ca-s cam putintei. Altii au mai mult, si ma refer la SkyDrive (am inca 25 GB) si ADrive.com (50 GB). Evident ca o sa folosesc si ultimul bit din contul de 5 jiga, ca daca tot l-o facut, apai sa-l folosesc. Si oricum, fata de “clasica” varianta de stocare prin atasamentele de email, adica “Gmail Drive”, solutia este totusi mai eleganta. Urmeaza sa vedem daca marele gigant se va indura sa ridice stacheta (limta).

 2. @DeviceBox: intr-adevar a durat ceva iar spatiul de stocare nu e tocmai suficient. Adica pentru mail ofera 10GB, iar pentru stocarea propriu-zisa de fisiere doar 5? Probabil, la fel ca si Microsoft, nu doresc sa strice piata, preferand sa obisnuiasca utilizatorii cu anumite preturi pentru spatiul de stocare. Ar fi interesant daca ar oferi macar concursuri sau posibilitati de a mari capacitatea Google Drive cum se intampla in cazul DropBox.
  In legatura cu alte servicii mai putin cunoscute (ADrive, Minus.com) acestea vin doar cu spatiu de stocare mai mare lipsindu-le intreg ecosistemul (SkyDrive sau Google Drive beneficiaza de pe urma serviciilor conexe) deci pierd din start la capitolul functionalitate..

 3. Din pacate Gmail Drive NU ESTE DISPONIBIL chiar daca a fost lansat cu trimbite si surle, ceea ce ma face sa cred ca cei de la Google sint niste fazani si isi bat joc de toti. Jenant din partea gigantului imbatat de succesuri…

 4. @Sorin: articolul se refera la Google Drive. Gmail Drive este o aplicatie care folosea Gmail drept spatiu de stocare, folosindu-se de atasamentele emailurilor. Intra pe link-ul mentionat in articol si garantat vei putea activa si instala Google Drive. (https://drive.google.com/)

 5. @djcata: din pacate nu am cum sa verific aceasta disfunctionalitate… Ati avut documente in Google Docs sau cont de Gplus? Google Drive inlocuieste GDocs si se integreaza si cu G+ si ar trebui sa fie activ daca ati folosit aceste servicii.. Nu am inca o adresa de gmail pe care sa verific… Eventual va pot pune la dispozitie installer-ul .exe si puteti incerca sa va logati dupa instalare…

 6. Folosesc si Google Docs si Plus …. nu ma intereseaza installerul local , vreau doar pe web sa il accesez …. ideea e ca nu merge la toata lumea momentan

 7. @djcata: de aici nu pot sa trag decat o concluzie: lansarea a fost grabita si nu tocmai pusa la punct, probabil pentru a mai lua din buzz-ul SkyDrive.

 8. probabil …. avand in vedere ca si skydrive a scazut limita de spatiu de la 25 la 7 , pare ca si cum toti s-ar fi inteles sa nu dea prea mult spatiu gratuit …. sau la skydrive e din cauza ca vor apare mai multe conturi odata cu windows 8 si nu fac fata cu spatiul

 9. nu am testat prea mult , dar pt mine e aproape la fel ca google docs doar ca poti pune mai multe tipuri de fisiere si ai si aplicatie desktop

 10. De ce nu scrii si despre http://www.Fastupload.ro?
  Despre Dropbox si Google au mai scris 1000 si toti aceleasi si aceleai informatii in loc sa promovati si serviciile romanesti.
  Prin Fastupload ai o multime de avantaje care nu le ai pe Dropbox si Google
  Scrie un Review despre Fastupload.ro si iti dau un cont SPATIU NELIMITAT cu un safe de 70GB.

  GRATIS SI NELIMITAT!

  Castigi:
  – spatiu nelimitat
  – viteza 1GBps daca ai e la ISP
  – Interfata in limba romana
  – O comunitatate de cateva zeci de mii utilizatori
  – Suport online si telefonic
  – Programel Fastuplaod
  – Cont FTP
  – Trimiti fisiere mari de pana la 10GB pe bucata :)

  da-mi un mail pe suport at fastupload punct ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>