Hiren’s Boot CD

Nu am stat prea mult să mă gândesc ce soft freeware l-aș alege primul dintr-o listă pentru un review… Hiren’s Boot CD. De fapt nu este un soft, ci o “tonă” de utilitare care mai de care mai “perfecte” (nu le-am testat pe toate – nici nu aș avea cum, la câte sunt -, dar pe cele care le am folosit au fost excelente), toate într-un CD bootabil… apropo, site-ul recomandă și convertirea în versiune USB.

Este bine să-l aveți permanent alături și nu uitați să verificați actualizările de pe site. Acum se află la versiunea 13.2. Uneori actualizările nu sunt de proporții… dar nu poți să știi ce surprize pot să apară. Dacă utilizați Hirens BootCD înseamnă că aveți probleme cu un calculator/utilizator… deci e de rău… partea bună e că aveți atâtea soluții pentru probleme voastre, încât se merită. Hai să vedem la ce putem să-l folosim… În continuare este o listă de facilități oferite de CD. Lista provine dintr-o listă de produse software destul de mare, pe care o să o găsiți completă pe site. Toată această listă doar în 400 de mega… atât are Hirens BootCD.

Listă facilități


Utilitar Antivirus – Găsiți soluții antivirus, antispyware, adware și hijacker, detecție infecții malware, eliminare rootkit sau fake antivirus, utile CD/DVD/HD DVD/Blu-ray.

Backup – Soluții MBR, partiționare, bad sectors, backup și restaurare, imagini discuri vmdk/vmx/vhd, copiere sau clonare discuri.

File Manager – Utilitare arhivare, Rename multiple files, ftp client și server

Mini sisteme – Windows 98 și Windows Xp

Browser web – Opera Web Browser 9.64

Cleaners – file removal software, system optimization, junk files, obținere de spațiu liber, scanare și identificare fișiere duplicat.

Editoare și viewere – RTF, MS Word DOC 6.0/95/97/2000/XP/2003 and DOCX, Hex Editor, vizualizare, editare și conversie de imagini, vizualizare divx, calcul tabelar, pdf.

FileSystems Tools – View/Copy/Delete hidden NTFS, editare boot.ini pe partiții NTFS, mount ISO/BIN/NRG/MDF/IMA/IMG, monitorizare activitate în timp real file system, schimbare SID (security ID), setare permisiuni și drepturi NTFS pentru fișiere/directoare.

Hard Disk Tools – distrugerea definitivă a datelor de pe suporturi de stocare pentru a nu mai fi recuperate, diagnostic, monitorizare performanțe, Low-level format pentru S-ATA (SATA), IDE (E-IDE), SCSI, USB, Flash Cards și FIREWIRE, benchmarking, error scanner.

Utilitare MBR (Master Boot Record) – creare partiții, editare MBR/PBR/BCD, FixFAT.exe, FixNTFS.exe, flash boot disk

Ms Dos Tools – colecții de utilitare dos – extract.exe pkzip.exe pkunzip.exe lha.exe gzip.exe uharcd.exe imgExtrc.exe xcopy.exe diskcopy.com mouse.com undelete.com edit.com fdisk.exe fdisk2.exe fdisk3.exe lf.exe delpart.exe wipe.com zap.com format.com deltree.exe more.com find.exe hex.exe debug.exe split.exe mem.exe attrib.com sys.com smartdrv.exe xmsdsk.exe killer.exe share.exe scandisk.exe guest.exe doskey.exe duse.exe move.exe setver.exe intersvr.exe interlnk.exe loadlin.exe lfndos.exe doslfn.com

Network Tools – scanare adrese IP, obținere de listă de porturi deschise TCP și UDP, parole rețea, client SSH, Telnet, Trivial File Transfer Protocol (TFTP) – DHCP, TFTP, SNTP, transfer securizat de date

Defragmentare și optimizare regiștri – pentru Windows 2000/2003/XP/Vista/Windows 7

Alte utilitare – calculator, probleme power management, Shutdown, Standby, Hibernate, Turn Off și Restart, Fix NTLDR is missing, Mini Linux, On-Screen Keyboard.

Partiționare – creare, copiere, ștergere, ascundere, redimensionare și mutare

Administrare parole – BIOS (colecții de parole standard folosite de producători), parole Windows, license keys și serial number la programe, recuperare parole pentru Outlook Express, MS Outlook, IncrediMail, Eudora, PST (Outlook) Password, Default Router Passwords și Default Router IP Addresses.

La toate astea se adaugă utilitare de Backup și Recovery, utilitare pentru procese sistem și regiștri, remote control, criptare, analiză și testare hardware și software… deci cam tot ce vrei pe lângă casa/calculatorul omului…

În continuare, culmea, nu am să vorbesc de partea de utilitare (nici nu am avut o “problemă” de care să mă leg pentru a vă oferi rezolvarea ei – asta pentru o emisiune viitoare), ci am să opresc la două elemente cerute ceva mai des: parole/drepturi și accesul pe calculatoarele cu sistemele afectate.

Parole/Drepturi

Și aici apar câteva situații… Una dintre ele este “Nu mai pot să intru pe sistem pentru că mi-am uitat parola sau poate cineva mi-a schimbat-o!”. O alta este cea legată de utilizatorii au realizat că sunt utilizatori standard și nu administratori, dar au nevoie să instaleze ceva, deci au nevoie să li se schimbe categoria. Normal că nu avem voie să folosim și nici să afectăm userul Administrator. Cu alte cuvinte, cam asta ar fi “configurația” pentru situația de mai sus…

Puteți să rezolvați aceste probleme folosind Hiren’s Boot CD, Password Changer.

Pașii pe care ar trebui să-i urmați ar fi dați de…

 • Alegerea partiției pe care este instalat sistemul de operare (Windows)

 • Stabilirea locației regiștrilor în sistem
 • Alegerea unei soluții – în cazul nostru resetarea parolei, adică modificarea Security Accounts Manager (SAM)

 • Editarea parolei și a datelor utilizatorilor

 • Specificăm ce utilizator alegem pentru modificare (în listă se observă: Administrator, Guest, Utilizator)… am ales în această variantă Utilizator (deci, cele două probleme ale noastre vor trebui tratate separat și nu în același timp)

 • Am ajuns și la situațiile cu care ne confruntăm noi… dacă alegem 1 anulăm parola utilizatorului, dacă alegem 3 transformăm un cont de utilizator standard într-un cont de administrator

 • Închideți activitatea prin acceptarea modificărilor.

Modificările pe care le-am adus se regăsesc acum într-o nouă configurare a situației utilizatorilor.

O altă situație este cea în care nu mai putem folosi sistemul de operare dar trebuie să intervenim – antivirus, recuperare și transfer date… pentru asta eu folosesc Mini Windows XP.

Mini Windows XP

Ne-am obișnuit cu interfața grafică… așa că aveți aici mai mult decât atât, aveți un “adevărat” sistem de operare, cu ajutorul căruia să aveți acces la toate facilitățile descrise mai sus.

Voi începe cu HBCD Menu, calea către soft-ul utilitar. Aveți două variante: Meniu Programs sau Browse Folder. Prima variantă, mai elegantă, vă oferă accesul la o împărțire pe categorii, iar a doua variantă, accesul la lista de fișiere asociate…

Dacă vorbim de Windows XP, înseamnă că nu lipsește Windows Explorer… dar puteți folosi ca File Manager interfața de la 7-Zip… Să nu uităm și de accesul la Internet… chiar dacă pe desktop avem o icoană de Internet Explorer, browserul folosit este de la Opera. În ceea ce privește asigurarea conexiunii se face foarte bine… trebuie să spun că am testat, pentru acest articol, într-o mașină virtuală, iar modul de lucru a fost foarte lejer.

Ce mi-a plăcut la Hirens BootCD a fost faptul că nu a fost dat de o parte nici un detaliu. Utilitare de administrare am mai folosit, soluții de sine stătătoare dar și integrate, însă mai tot timpul era uitat ceva… de exemplu, lista pe care o aveam cu soft-ul folosit și seriale asociate era într-un fișier doc sau xls și nu aveam cum să le vizualizez. Acum ai un soft de editare (Atlantis Word Processor), unul de calcul tabelar (Spread32) și chiar Irfanview, dacă e vorba de imagini. Am avut probleme la vizualizarea fișierelor pdf (Sumatra PDF Viewer) – lipsă dll, dar nu am mai insistat.

Produsul ăsta chiar e free?

15 thoughts on “Hiren’s Boot CD”

 1. super….si eu am cativa ani de cand il folosesc si n-as da Hirens Boot CD pe nimic altceva
  -e fantastic

  am rezolvat o multitudine de probleme la o multitudine de calculatoare

 2. Hehe, eu chiar nu stiam de Hiren’s boot cd. Am savurat la propriu articolul. Imi aduc aminte cand aveam un CD pe care scria semet: Utilitare. Era mult sub Hirens, dar aveam si un CD cu “Windows XP Live edition”. Acum trebuie sa fac rost de un cd gol si sa pun deoparte colectia asta. Thanks for the memories :).

 3. @MDFRO, fii serios! E warez toata ziua! Acronis, Paragon, alte chestii de la Microsoft si tot asa…download-ul e free! Dar ceva legal nu e! Recunosc ca e un set de unelte foarte bine organizat, dar free nu e!

 4. @Ady: eu am intrat pe site-ul oficial si scrie in dreptul fiecarui program daca e freeware sau necesita licenta… Banuiesc ca e implicit faptul ca trebuie sa fii in regula cu unele programe. In afara de Win 98, Win XP (in mod evident) si DOS Tools, restul sunt freeware, iar in cazul celor de mai sus, este specificat faptul ca trebuie cumparate.. Cumva, gratuit pentru descarcare, dar de licentiere ne ocupam individual. Windows XP live pe care il foloseam eu era de fapt un linux cu interfata si cateva utilitare… aici banuiesc ca e the real deal (drivere, localizari), iar o licenta de XP am… Totusi, cred ca nu e chiar in regula cu termenii de licentiere, daca modifica produsul in sine… i will take a look.

 5. Daca ne luam dupa dictionar warez – este soft cu continut protejat distribuit ilegal… deci pica ideea de warez luat grosso modo (pentru că “aproape” peste tot apare freeware)… daca luam “Dar ceva legal nu e” aici si eu am oarecare dubii… din cauza asta întrebarea mea de la final, oarecum retorică…

 6. a fost “warez”… nu mai este de pe la versiunile cu 2 cifre. S-au inlaturat/inlocuit pe cat posibil versiunile crack-uite ale utilitarelor (mai ales cele de hdd). Dar sa fim seriosi, cine isi permitea sa dea o caruta de “lingouri de aur” pentru o versiune “HenterpraisE” de la Norton sau de la Acronis. (..sa moara indinenii mei daca mai iau ceva de la ei..) 😀

 7. Merge chiar din stick usb: se scrie iso in stick cu universal usb de la linux 😉 . Desigur ca si viteza de incarcare este mai mare fata de cd. In RAM se incarca acest utilitar. Mini Linux-ul mi-a placut mult.

 8. sal,
  bun articol.
  PS Eu folosesc hiren-ul de pe la vers 6.7 si e super. Dar eu l-am folosit pt pqmagic si mai ales nepretuitul Ghost ( care m-a scutit de multe ore de reinstalat windows – prietenii stiu de ce!:) ). L-am mai folosit ce e drept si pt reaparatii partitii bulite. Pana nu de mult il aveam pe cd si usb, momentan am pe usb un linux ( Ubuntu) , dar voi reveni la Hiren ( care se bazeaza tot pe o “reteta”Linux :) . In concluzie: bun bun subiectul ales. Poate ma voi incumeta la un tutorial despre Ghost, sa vedem….Bafta!

 9. Buna seara!
  Ma scuzati ca fac off-topic dar ma adresez gamerilor iubitori ale jocurilor Ubisoft. Saptamana asta este saptamana UBI pe steam si au cele mai tari oferte pentru toate jocurile. Zilnic ofera reduceri pentru anumite jocuri. Ieri, intregul pachet PoP a avut reducere de 75% (adica a costat doar 16,25€). :)

 10. Va salut! Am o mare rugaminte, daca puteti sa ma ajutati sa mai adaug o imagine iso (CLONEZILLA) in meniul HBCD. Stiu ca se poate integra cu HBCD Customizer care este incorporat in HIREN, dar cum? Am incercat in mai multe feluri cu MAGIC ISO, dar nu-mi iese…Recunosc, nu sunt un as in IT, dar daca mi se da o indrumare ma descurc. Am scris email catre HIREN, si mi-au spus: “edit HBCDmenu-custom.lst using notepad and put your files using the customizer.” In primul rand in acel menu-custom.lst este si CLONEZILLA, dar cum adaug restul (files)? Va rog, puteti sa ma ajutati? Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>