HP Compaq 620 – Recenzie

Laptopul HP Compaq 620 se vrea a fi laptopul perfect celor care aleg un model pentru felul în care arată, punând pe locul al doilea aspectul hardware, totul pentru un preț mic. Îndeplinește cu succes acest lucru, aspectul – foarte plăcut, ce-i drept – fiind cel care primează, specificațiile tehnice rămânând la un nivel mediocru.

Conținutul cutiei

În cutie găsim exact ce îi este necesar laptopului să funcționeze, adică: laptopul, acumulatorul, încărcătorul și manualul de instrucțiuni. Ca și bonus, pachetul vine însoțit și de o geantă de laptop oferită de HP, fiind numai bună celor care folosesc laptopul pe drum, având și motive să îl folosească, dar acestea le veți citi mai departe, în articol.

Aspectul exterior:

Laptopul se prezintă având o carcasă de plastic ce are aspect mat, neputând lăsa urme pe ea. Zona care este expusă amprentelor se află într-un loc prost amplasat, lângă tastatură, loc ce atrage precum un magnet amprentele.
Dacă tot am amintit de tastatură, trebuie să spun că este una de tip clichet, comodă la atingere, în tonul carcasei, puțin dură, dar totuși nu îți dă senzația că este fragilă. Amplasarea tastelor este puțin mai incomodă, fiind necesara o perioada timp pentru a te obișnui cu aranjarea inedită la care s-au gândit cei de la HP, găsind pe partea stângă butoanele multimedia, alături de cele pentru volum, respectiv pentru creșterea sau descreșterea volumului, lucru care te poate încurca, daca ești obișnuit cu poziția clasică a tastelor.

SDC10259SDC10270

Tot referitor la partea exterioară, găsim următoarele intrări și ieșiri:

1. în față: cititor de carduri, mufă pentru căști sau boxe și o mufă pentru microfon;

SDC10250

2. în spate: nimic;

SDC10252

3. în stânga: Kensington lock, VGA, mufa de alimentare, Ethernet, HDMI și USB;

SDC10254

4. în dreapta: 2 porturi USB, o mufă RJ-11 și o unitate DVD-RW, dotată cu tehnologia LightScribe.

SDC10256

Ecranul

Este un ecran LED, care impresionează de la prima vedere, de o claritate excelentă, fiind mat, nu lucios. Fiind un ecran mat LED, reușește sa fie destul de luminos, în lumina directă a soarelui având șanse de a citi sau chiar a vedea filme la o calitate acceptabilă. Dimensiunile acestuia sunt de 15.6 inch, dimensiune care se regăsește în specificațiile tehnice a multor astfel de dispozitive. Rezoluția cu care vine echipat este 1366×768, având o rată de aspect 16:9, tehnologia care face monitorul mai special fiind BrightView HD, care asigură vizionarea destul de clară a tuturor elementelor afișate pe ecran. Un ultim detaliu care ar fi demn de menționat este originea monitorului, componenta nefiind produsă de HP, numele lui spunând totul: LG Philips LP156WH2-TLRB.
Mai jos vedeți imagini cu monitorul rulând în lumina soarelui la luminozitatea setată la maximum, iar în următoarea este setată la minimum.

SDC10242SDC10243

Sistemul de operare

Vine preinstalat cu SUSE, o distribuție bazată pe Linux. Modelul testat a beneficiat de instalarea sistemului Windows 7. Se descurca bine pe ambele sisteme de operare, nefiind probleme cu notebook-ul, în cazul folosirii Windows 7 descărcându-și driverele necesare funcționării, urmate de update pentru unele componente. Se deschide într-un minut și 26 secunde în cazul în care se folosește un singur procesor, sau 1 minut și 10 secunde în momentul în care ambele procesoare sunt folosite.

Tastatura

După cum am spus și mai sus, este o tastatură de tip clichet, care se aseamănă cu cea a laptopului meu, din punct de vedere al așezării tastelor, dar care are inserată in partea stângă niște butoane multimedia care mai mult încurcă. Poate fi considerat ca și minus, deoarece strică ordinea naturală a lucrurilor, dar totuși, o dată ce ai reușit să te obișnuiești și începi să îți dai seama de organizare, totul devine mai logic. Din spusele producătorului, tastatura este rezistentă la efectele stropilor de apă. Nu am încercat, riscul de a strica un laptop care nu era al meu fiind destul de mare, nefiind dispus să mi-l asum.

SDC10264

Touchpad-ul

Suportă niște gesturi devenite standard, precum scroll-ul făcut din partea dreaptă a touchpad-ului. Are un buton fizic, cu care poți face atât click stânga cât și click dreapta, dar care este puțin incomod, având in vedere faptul că nu prea îți poți da seama instant dacă dai click-ul potrivit. Mai potrivită este folosirea unui mouse, dar daca nu îl aveți sau sunteți nevoit să folosiți touchpad-ul, va dura ceva vreme pentru a te putea obișnui. Se află la o distanță apropiată de tastatură, dar este despărțit de aceasta, având o denivelare care te face conștient de prezența touchpad-ului în preajmă, scriind în același timp comod. Garantez eu acest lucru, articolul pe care îl citiți acum fiind scris de pe acest model.

Benchmark

Nu este un model foarte performant, specificațiile tehnice fiind unele modeste, după cum ați văzut și sus. Am rulat niște teste prin intermediul aplicației AIDA64, iar rezultatele le puteți vedea mai jos:

Citire din memorieCopiere in memorie

CPU AESCPU Hash

CPU PhotoWorxxCPU Queen

CPU ZlibFPU Julia

FPU MandelFPU Sinjulia

FPU V8Latenta memorie

Scriere in memorie

Zgomotul

Nu este unul care să deranjeze, fiind extrem de silențios. Doar ocazional, la rularea unor fișiere video HD ventilatorul rulează puțin mai tare, dar comparația care poate fi făcută este că toarce precum o pisică. Nu sunt probleme din acest punct de vedere.

Temperatura

După cum puteți vedea mai jos, temperatura componentelor este una acceptabilă, căldura nesimțindu-se la intensitatea arătată, fiind comod de ținut in brațe, dar nici pe birou, fara vreun alt sistem de racire, nu va face probleme.

temperatura

Difuzoarele

Au o calitate mediocră, deși designul laptopului denotă o performanță peste medie, nu prea se poate spune ca avem parte de calități deosebite. Este depășit cu ușurință de Nokia X2-00, acesta emițând mai mulți decibeli decât modelul de notebook testat – HP Compaq 620. Un punct foarte slab, din păcate pentru utilizator.

Autonomia acumulatorului

Cât timp l-am testat, bateria s-a descărcat intr-un timp aproximativ de 3 ore, folosit la modul High Performance. Este extraordinar, având in vedere faptul ca am rulat clipuri pe YouTube, am folosit laptopul ca modem wireless și a mers în tot acel timp. Foarte bine realizat, din acest punct de vedere. Producătorul promite 5 ore de rulare continuă pe baterie. Este probabil să ajungă să ruleze 5 ore, dacă se folosește modul Power Saver.

Alte specificații

Laptopul HP Compaq 620 mai vine cu următoarele caracteristici

  • Procesor: Intel Celeron Dual Core T3100, tactat la 1900 MHz;
  • Memorie: 2 GB RAM, DDR3;
  • HDD: 320 GB;
  • GPU: Intel GMA 4500MHD;
  • DVD-RW, LightScribe;
  • Webcam: 2 MP;
  • Conectivitate: Wireless 802.11 a/b/g/n , Bluetooth;
  • Greutate: 2.36 kg;
  • Baterie: Li-Ion cu 6 celule.

Disponibilitate

HP Compaq 620 se găsește într-o mulțime de magazine online, prețul variind de la 1249 RON până la 1415 RON, după cum vedeți mai jos:

eMAG: 1319.99 RON
evoMAG: 1269.00 RON
debo.ro: 1415.28 RON
MarketOnline: 1266.24 RON
PCFun: 1282.73 RON
PCZone: 1318.50 RON
ITGalaxy: 1249.00 RON
MagazinulTau: 1299.00 RON

Concluzii

Fiind considerat ca o achiziție ieftină, nu dezamăgește dacă este folosit la activități de tip office; în cazul folosirii dispozitivului pentru multimedia, avem impuse în tastatură niște taste multimedia, fapt care este total neinspirat, prezența acelor taste afectează productivitatea, obișnuința de a avea în partea stângă tastele CTRL, Shift ș.a. este definitorie în acordarea unui verdict negativ, adăugând ca minus pentru multimedia și faptul că avem un difuzor de o calitate submediocră. Nu am fost dezamăgit de felul în care arată ecranul, combinația de LED și ecran mat este ideală, permițând folosirea afară, ajutați fiind și de autonomia mare pe care o are acumulatorul.

Nota pe care o acord acestui dispozitiv este 7.5.

Nota: imaginile sunt gazduite intentionat pe inspectorgadget.info :).

12 thoughts on “HP Compaq 620 – Recenzie”

  1. Teribila coincidenta! Chiar cautam un review bun pentru laptopul pe care chiar azi l-am descoperit, si anume HP Compaq 620 si nu gaseam. Adineauri mi-a venit ideea sa vad ce mai e nou pe site-ul asta si ia uite! Surprise! 🙂

  2. @Florin Andrei: ne bucuram ca am putut fi de folos. Daca ai nevoie si de alte informatii decat cele din review, lasa intrebarile intr-un comentariu si iti va raspunde Alin (@Stamorello) – cel ce a testat laptop-ul :).

  3. Mdea :)) De 2 luni am acest model, de la Emag l-am luat resigilat (ca avea ambalaj desfacut si minuscule zgarieturi pe capac insa cu lupa se vad bine >:) si pt. asta l-am luat cu 1.129 roni, acuma vad ca nu mai au resigilat acest model. Jocurile pana in 2007-2008 merg excelent, in mare parte pentru aspect l-am acostat. Era perfect daca avea hdd de 7200rpm, da de ma supar ii indes eu poate. Ramane de acuma sa vedem si durata de viata a acestui specimen.

  4. @RaulFloryn: Nu am avut inca un HP o perioada mai indelungata, dar din experientele altor prieteni, am tras concluzia ca este una dintre cele mai fiabile marci. Rezistenta in timp este chiar un punct forte pentru HP.

  5. “se vrea a fi laptopul perfect celor care aleg un model pentru felul în care arată” – pai de ce asa? Mie nu mi se pare ca ar arata foarte deosebit fata de un laptop normal. Ca are fata de sus gen fibra de carbon sau? Am vazut laptopuri mult mai frumoase,mai elegante,mai stilate. Ma rog,e doar parerea mea. 🙂

    1. Pai, la acesti parai, in fine…pt mine HP ramane alesul ca aspect, asa ar mai fi si Acer insa nu sunt durabile, spun din proprie experienta. Ca asa cel mai bun ar fi Lenovo, dar…sa fie bun in hardware , si aspectul conteaza. Nu putem compara cu destop ce sta sub birou in praf :)) si nu ii vezi decat partea frontala, a si monitorul.

    2. E legat și de faptul că arată precum fibra de carbon fața de sus, e adevărat, dar și pentru aspectul difuzoarelor. Acestea din urmă, difuzoarele îți inspiră o mare performanță audio, cu toate că nu este chiar așa, dar felul în care arată mi se pare extraordinar.
      Și totuși e o chestiune pur subiectivă. 🙂

      1. Legat de difuzoare, eu folosesc casti si boxa cu amplificare, pai cand ii voi schimba hdd-ul voi schimba si difuzoarele ca tot mi-au ramas de la un Acer, asta la Emag la banc pt. garantie. Daca cineva cauta display Acer 5100, sau Lenovo R60 sa dea un semn, ca pret? doar costu expedierii prin posta asta daca nu e in zona Bucuresti :)).

        LA MULTI ANI pt. Marii 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*