Iata ca in cele din urma am reusit sa testez si un ultrabook – este vorba despre HP Envy 4-1020en – un ultrabook cu specificatii medii, dar cu o personalitate aparte.
Eram foarte nerabdator sa il testez, fiind curios atat de constructie/design cat si de perfromantele platformei Ivy Bridge in comparatie cu Sandy Bridge-ul pe care il am pe Lenovo V370.
Atentie insa, comparatia directa nu este chiar valida deoarece procesorul prezent pe ultrabook-ul HP Envy este un ULV (ultra-low-voltage) spre deosebire de cel de pe Lenovo care este un procesor mobile (sensibil mai putin perfromant decat unul desktop). Rezultatele insa, vor incerca sa ma contrazica.
HP Envy 4 -1020en – Design&Exterior
La o prima vedere, ultrabook-ul HP nu incearca sa impresioneze. Il intoarcem insa pe spate si observam ca nu s-a facut economie de culoare, tot spatele fiind un rosu destul de aprins.
Nu numai culoarea contrasteaza insa ci si materialele. Daca partea superioara si cea interioara sunt metalice, spatele este din plastic.
Pe margini gasim porturile obisnuite: LAN, 3xUSB (dintre care 2 USB 3.0), HDMI, card reader, Audio-In, Audio-Out
Deschizand clapeta vedem ecranul de 14 inci, cu insemnul Beats Audio in coltul din stanga sus si camera asezata central.
Acelasi insemn Beats Audio se gaseste si imediat deasupra tastaturi. Aceasta are dimensiuni normale si se tasteaza foarte usor pe ea – este de tip chicklet. Ce nu mi-a placut a fost pozitionarea sagetilor. Nu o data m-am incurcat in apasarea sagetii Sus sau Jos. As fi preferat o tasta Enter mai mica, dar sageti full-sized.
Touchpad-ului insa nu am ce sa-i reprosez. Este unul dintre cele mai bune pe care le-am folosit, nu numai datorita dimensiunii, dar si preciziei si delimitarii.
Ultrabook-ul HP Envy 4 are 1.8kg si dimensiuni apropiate de a unuia de 13 inci (grosimea este de sub 20mm).
Specificatii si performante HP Envy 4-1020en
La capitolul specificatii, HP Envy 4.-1020en se gaseste in standardul clasei sale.
Procesor: Intel Core i5 ULV (Ivy Bridge) 1.7Ghz
Memorie RAM: 4GB RAM DDR3
Chipset video: integrat – Intel HD 4000
HDD: 500GB (5400 rpm)
Baterie: Li-polymer – 4 celule
Venind cu Windows 7 Home Premium 64 bit preinstalat am putut sa il testez cu ajutorul Windows Experience Index.
Scorul obtinut nu e de neglijat pentru un laptop atat de mic. Nici in gaming nu se descurca prea rau, ruland cu usurinta un Need For Speed mai vechi.
Intre avantajele sistemului de operare preinstalat, este usurinta cu care il poti utiliza imediat dupa despachetare. Este o senzatie faina sa poti asculta muzica sau sa poti naviga pe internet imediat dupa ce ai scos ultrabook-ul din cutie.
Ce nu este insa la fel de fain este sa vezi colectia de tool-uri instalate de HP. Nu le contest utilitatea, dar pornind o data cu calculatorul si ruland diverse servicii in background il pot incetini pe parcurs. Mi-ar fi placut sa apas un buton/shortcut si sa aleg ce programe doresc (programul de administrare a bateriei este foarte util).
Ultrabook cu Windows 8
Si cum aveam un stick cu Windows 8 preinstalat la indemana, nu am putut sa nu-mi satisfac curiozitatea si sa rulez Windows 8 pe acest ultrabook direct de pe stick.
Nu o sa va mint, instalarea/configurarea nu dureaza putin (20-30 de minute), dar experienta de apoi este chiar cea a unui laptop cu Windows 8, desi sistemul de operare rula de pe stick-ul USB (imi imaginez ca ar fi fost chiar mai rapid daca aveam un stick USB 3.0).
De data aceasta, HP Envy 4-1020en nu a mai obtinut aceleasi performante de laudat, un scor de 2.5 fiind cauzat de placa video integrata (sau mai bine spus, driverele acesteia).
Oricum, combinatia Ultrabook – Windows 8 pare una cel putin decenta, parca noul sistem de operare se potriveste – cel putin ca design – mai bine cu dispozitive portabile de mici dimensiuni…
Concluzii & Pret
Pretul acestui ultrabook HP este de 3100 Lei la eMag si cred ca este un best-buy, atat din cauza constructiei, cat si a brand-ului si nu in ultimul rand al sunetului Beats Audio. Ar fi fost potrivit si un hard-disk SSD, dar acesta poate fi cumparat si instalat ulterior si veti iesi cu siguranta castigati din punct de vedere al pretului.
„Pretul acestui ultrabook HP este de” de….. ? ;))
@Ciprian: Fixed. Thanks! 😀
welcome
“Scump Doamna…scump!”
era „dom`le” dar ma rog…
apropo ionut… mai poti adauga chestia aia ca datele sa ramane salvate in browser? sa nu mai trebuieasca ca completez campurile cand vreau sa las un comentariu, cum era inainte? 😀
Dacă tot aţi investit timp şi bani în acest rebranding, n-ar fi mai bine să vă definiţi o nişă clară ?
Bateria cam cat tine?
mii de scuze pentru off topic. nu stiu cum sau de ce nu pot instala nici un fel de windows, momentan pc-ul ruleaza ubuntu 12.04. Vreau sa pun windows dar nu reusesc, daca incerc sa instalez windows 7 ultimate sp1 x64 ma lovesc de un blue screen 0x0000005c, iar windows xp sp3 x86 se blocheaza la windows is starting inainte de formatarea partitiilor si nu mai pot face nimic decat sa dau restart la pc. Nu stiu care ar fi problema, am placa de baza asus P5KPL-1600, procesor intel E7200, 3GB RAM DDR2, ATI Radeon HD 3450, HDD 500GB SATA, versiune BIOS 0.512. Care ar fi problema? ceva setari din bios? am dat pe default dar degeaba. Multumesc anticipat.