HP Open WebOS – urmatorul pas

HP face in sfarsit o mutare indrazeneata si anunta HP Open WebOS v1.0. Am fost fan al sistemului de operare bazat pe tehnologii web inca de cand l-am vazut prezentat de Palm. Insa concurenta apriga nu i-a lasat loc de dezvoltare, iar la scurt timp ecosistemul Palm nu mai parea la fel de promitator.

Hp Open WebOS

HP a decis sa preia controlul acestei barci aflate in plina scufundare, dar nu a stiut cum sa o carmuiasca catre tarm :).


Dupa mai multe incercari si ezitari, HP cere ajutorul comunitatii de dezvoltatori, oferindu-le o versiune stabila si usor modificabila a WebOS. Nu le-a luat putin si e posibil sa fi ajuns cam tarziu la petrecerea Open Source (este oferit sub licenta Apache 2), dar e inca o sansa, o sansa care se poate transforma in cota de piata daca dezvoltatorii, comunitatea ii vor acorda atentie :).

De ce i-ar acorda atentie? Ei bine fiindca este foarte usor extensibil. Atat de extensibil incat il vedem deja pe Google Galaxy Nexus si pe Asus Transformer. Nu ruleaza chiar decent, dar e un prim pas.

Open WebOS Transformer Prime

Concluzii: Open WebOS pe orice device

Ideea care ma incanta este ca WebOS vrea sa ajunga pe orice platforma. De la device-uri specializate, la telefoane tablete si chiar desktop-uri, iar acest lucru este datorat in mare parte si efortului depus pentru realizarea unei versiuni compatibile OpenEmbeded.
Nu sunt foarte multe informatii in acest moment, dar pe masura ce apar versiuni pentru alte device-uri vor aprea si informatii si posiblitati mai la indemana de rulare/testare a sistemului de operare (o varianta pentru rularea pe Ubuntu se gaseste aici).

Va fi interesant de urmarit aceasta aventura tehnologica a HP. Google a pornit putin inainte cu Chrome OS. Chiar daca au scopuri diferite, cele doua sisteme de operare par a se completa in ceea ce priveste targetarea device-urilor mai putin performante (si implicit ieftine), avand ca punct comun extensibilitatea pe baza tehnologiilor web; Open WebOS avand insa posibilitatea de a acapara o gama mult mai variata de device-uri. Fiecare companie a facut pariul ei, sa vedem cine va ramane la masa la final :).

via boio, Open WebOS blog

2 thoughts on “HP Open WebOS – urmatorul pas”

  1. WebOS n-are șanse, după părerea mea. Dacă ai văzut Firefox OS, sunt curios dacă îi faci și acestuia un review. Va fi interesant faptul că se axează pe limbaje web, iar telefonul pornește în aproximativ câteva secunde. :)

  2. @Cristian: nu cred ca vrea sa aiba sanse in top. vrea doar sa devina un sistem de operare de nisa, prietenos si usor de folosit (device-uri low-end). Nu stiu inca unde tinteste Firefox OS, dar ma voi documenta si ii voi dedica un articol :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>