Idei pentru un calculator mai curat – Concurs BitDefender

BItDefender 2010 Total SecurityDesi folosesc pentru protectia calculatorului o solutie gratuita (MSE sau AVG 9.0) asta nu ma impiedica sa mai testez, din cand in cand si cate o solutie platita. Inainte de a testa ma asigur insa ca urmatorul antivirus poate fi scos cu usurinta si ca nu ramn reziduuri inutile dupa dezinstalare. Mai e un lucru care ma impiedica, totusi, sa testez anumite produse, si anume: experientele defavorabile personale sau ale persoanelor din anturaj in legatura cu respectivele programe.

Nu stiu cati dintre voi au testat BitDefender in primii lui ani de la lansare. Cei ce nu au testat, ar trebui sa stie ca nu era nicidecum un produs pe care sa-ti doresti sa il tii pe calculatorul personal. Era greu de configurat, nu avea cel mai bun motor de dezinfectare, ba mai mult, considera majoritatea programelor drept riscuri de securitate. Era primul (si singurul) antivirus care iti afisa un avertisment la fiecare 5 minute. Cu asa protectie, nici un “daunator” nu prea avea sanse sa afecteze sistemul de operare. Totusi, costul era prea mare si cei mai multi foloseam produsele Symantec, NOD 32 sau McAfee.

Lucrurile s-au schimbat in timp si s-au schimbat radical. Spun asta, pentru ca, la indemnul lui Alex, am testat BitDefender Total Security 2010 pe care il puteti incerca si voi folosind link-ul de mai jos:

Download BitDefender Total Security 2010 – trial

Nu o sa insist asupra testului, stiind ca multi sunteti ocupati cu BitDefender 2011, ci voi sublinia doar cateva idei care mi-au placut:

– nu mai afiseaza atatea avertismente pe cat o facea inainte

– ofera posibilitatea de monitorizare a proceselor active (aici o sa fiu sceptic pana o sa reuseasca sa fie mai destept ca un rogue antivirus)

– ofera control parenteral (pentru multi e extrem de util)

– ofera trei versiuni ale interfetei: Novice, Mediu, Expert – nu cred ca mai e nevoie sa detaliez 🙂

– ofera protectie Anti-Spam, AntiVirus, Firewall si chiar AntiPhishing

Eh, si acum, daca vreti sa castigati o licenta BitDefender Total Security 2010, detaliile concursului sunt mai jos.

Concursul are ca tema educarea utilizatorului de PC asupra programelor/scripturilor cu potential daunator care se gasesc la tot pasul, dar si in privinta metodelor/programelor cu ajutorul carora poate obtine protectia optima.

Cum vom proceda?

Incepand de astazi, voi adauga pe blog (ca update la acest articol) cate o intrebare legata de securitatea calculatorului.

Pentru a intra concurs trebuie sa raspundeti la intreabarea zilei pe blogul personal sau pe topicul special deschis pe forum la adresa: http://forum.weebo.ro/software/topic36.html . La sfarsitul post-ului/topicului va trebui sa postati urmatorul text (cu link-urile aferente):

Cu acest raspuns/raspunsuri particip la concursul BitDefender de pe Windows 7 Bucharest.

Am ales aceasta metoda deoarece imi va fi mult mai usor sa contorizez trackback-urile decat o multime de comentarii/discutii.

Nota: o conditie a participarii la concurs este sa aveti (sau sa va faceti) cont pe Weebo OpenForum

Concursul va dura 2 saptamani, ceea ce inseamna ca vor fi postate 7 intrebari in total.

Pentru a intra in etapa jurizata a concursului (de catre mine si Alex Constantinescu) va trebui sa raspundeti la minim 3 intrebari din cele 7. In urma jurizarii vor fi alese cele mai bune 10 raspunsuri, iar acestea vor fi apoi supuse unui vot public printr-un sondaj (poll) pe blog sau, eventual si pe forum.

In urma votului public ce se va tine pe parcursul a 3 zile, vor fi desemnati 5 castigatori ai licentelor BitDefender TS 2010.

Intrebarea zilei de astazi (07.06.2010):

Cum se raspandesc virusii informatici si cum ne protejam?

[UPDATE 1] Intrebarea zilei 09.06.2010:

Ce metode de devirusare manuala cunoasteti?

[UPDATE 2] Intrebarea zilei 12.06.2010:

Ce inseamna Adware si cum ne afecteaza acest tip de programe?

[UPDATE 3] Intrebarea zilei 14.06.2010:

Ce inseamna Spyware si cum ne afecteaza acest tip de programe?

[UPDATE 4] Intrebarea zilei 16.06.2010:

Cum protejam mediile de stocare externe impotriva virusilor?

12 thoughts on “Idei pentru un calculator mai curat – Concurs BitDefender”

  1. Cele mai multe dintre calculatoare se contamineaza la citirea dichetelor purtatoare de virusi, care provin de la un alt calculator. Discheta poate contine orice tip de fisier program deja infectat sau virusul poate fi localizat intr-o zona speciala a dischetei, numita sectorul de sistem.La randul lui modemul a devenit un instrument camuflat de transmitare a virusilor. Deoarece serviciile de asigurare a comunicatilor se dezvolta, oamenii pot imparti fisierele prin intermediul linilor telefonice,MAI SIMPLU, VIRUSUL este un program.
    PROTEJAREA:- Netransportarea pe discheta a fisierelor, de la calculatoare straine
    – Evitarea folosirii software-ului neinregistrat
    – Realizarea periodica a operatiei de scanare
    – Pastrarea unor copii de siguranta ale aplicatilor si fisierelor importante
    – Crearea unei dischete sistem pentru a o folosi la pornirea calculatorului in caz de nevoie
    – Utilizarea dischetelor care contin date importante cu protectie la scriere,descarcati un program antivirus, sa-l instalati si sa faceti o scanare completa a sistemului.

  2. dani, in anul 2010 nu prea mai sunt dischete si majoritatea conexiunilor Internet sunt prin cablu
    1. te poti virusa prin instalarea de software provenit din diverse surse (cd/dvd/usb/Internet)
    a. te protejezi prin verificarea kitului de instalare cu un antivirus, prin verificarea eventualelor hash-uri (md5, sha1) ale fisierului pentru a te asigura ca nu a fost corupt
    2. te poti virusa navigand pe diverse site-uri
    b. pt firefox exista pluginuri – NoScript si ABPlus cu care poti bloca rularea continutului Javascript/flash, poti folosi restrictii din setarile browserelor pt a nu rula automat continut active x si appleturi java
    3. te poti virusa prin deschiderea fisierelor office ce pot contine macro proceduri
    c. scanarea fisierelor cu un antivirus
    4. exploatarea vulnerabilitatilor din sistem, de catre un atacator – manual sau automat
    d. updatarea cu ultimele patch-uri
    5. nefolosirea unei parole la contul folosit si in special la contul de administrator permite accesul oricui la computer
    e. dezactivarea contului de Guest si setarea de parole pt celelalte conturi, folosirea unui cont cu privilegii normale pentru activitatea zilnica
    In general esti protejat daca setezi bine conturile de la sistemul de operare, permisiunile fisierelor (eventual back-up periodic si criptare), folosesti un antivirus, un firewall, un ids si iti pastrezi parolele scrise pe un caiet (eu folosesc agenda), astfel la conturile importante, desi trebuie sa o introduci mereu, sunt sanse mai mici sa fie aflata decat daca permiti sistemului sa o retina.

  3. @Emanuel: daca vrei sa participi la concurs posteaza lucrurile astea si pe Forum, cu trackback :D. Ai fost destul de detaliat pt a intra in finala :D.

    @dani biris: eram interesat, mai degraba, sa aflu un raspuns personal la intrebare 🙂

  4. a fost personal,si @Emanuel:nu toti au renuntat la dischete sau au internet prin cablu:) nu trebuia sa-mi raspunzi la ce am scris eu trebuia sa raspunzi la intrebare,sper sa fiu unul dintre castigatori,frumos site,bravo admin!

  5. Pentru devirusare manuala cunosc si recomand totodata: Malwarebytes (licienta:freeware), acest program are singura functie: scanare manuala a pc-ului. Dar nu uitati: nu ia locul unui antivirus deoarece…nu intra in conflict cu alt antivirus, nici nu detecteaza nimica in standby cand ,calatorim, pe net. Dar manual isi face datoria nimic nu-i scapa.
    O alta metoda de devirusare manuala e Trojan Remover: acesta e mai ,force, comparativ cu Malwarebytes si e trial 30 de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*