[UPDATE] IE9 anunţat. Firefox mai lansează un beta 13?

Navigatorul web al celora de la Microsoft este anunţat pentru lansarea în stadiul final pe data de 14 martie. Datorită lansării versiunii finale, se preconizează multe petreceri pentru a sărbători acest lucru. Şi au motive pentru a o face. Au realizat cel mai bun navigator web IE prezent vreodată. Navigatorul web include suport pentru tehnologiile web HTML5, CSS3, accelerare hardware, motor JavaScript nou şi ceva mai „vitezoman” faţă de precentele versiuni IE9. Defapt, ei susţin că au cel mai bun timp în testul (benchmark-ul) SunSpider, însă am dubii asupra acestui lucru, odată cu versiunea Preview 7.

Pe de altă parte, Mozilla plănuieşte lansarea unei noi versiuni beta, beta 13, care se pare că ar putea deveni realitate, Christian Legnitto de la Mozilla fiind primul care anunţa posibilitatea versiunii beta 13, „dacă sunt găsite probleme în beta 12”. Iniţial, au fost plănuite doar 7 versiuni de beta, însă am ajuns deja la 12 beta-uri, cel de-al 12-lea fiind plănuit să apară chiar săptămâna asta, însă Mozilla de mult nu a mai putut păstra pasul cu datele de lansare, şi au întârziat de multe ori. Beta 12 este foarte posibil să apară săptămâna viitoare.

După atâta timp, Mozilla îşi va pierde un membru foarte important, pe Mike Beltzner, directorul Firefox care era responsabil cu dezvoltarea produsului. De la Firefox 1.5 încoace, conducea şi era responsabil de lansările fiecărei versiuni de Firefox.

De asemenea, Mozilla a criticat IE9 pentru faptul că este disponibil doar pe Windows Vista SP2 şi Windows 7, încercând să manipuleze utilizatorii pentru a trece pe aceste sisteme de operare, cele care permiteau doar folosirea lui IE9. Pe lângă acest lucru, au postat şi o imagine în care arată faptul că IE9 e învechit şi că prea puţine progrese s-au făcut.

[ACTUALIZARE] Microsoft a acceptat provocarea Mozillei şi vine cu o completare pentru definiţia unui „navigator modern”, acesta presupune şi următoarele:

– un navigator modern este rapid. Se foloseşte de platforma pe care se bazează (în cazul IE9 fiind vorba de Windows 7) pentru a randa elementele grafice folosind GPU-ul, a executa codul JavaScript folosind toate nucleele procesorului pentru a asigura o fluiditate a aplicaţiilor web asemănătoare aplicaţiilor native.

– navigatoarele moderne oferă experienţe multimedia bogate, asemănătoare celor din aplicaţiile native. Acestea pot îmbina clipuri video, vectori şi text fără sacrificii la nivelul performanţei.

– un navigator modern implementează doar functionalităţi finalizate, oferind dezvoltatorilor rezultate predictibile pe care se pot baza. Un navigator modern nu oferă functionalităţi incomplete care urmează să fie apoi scoase. Functionalităţile implementate trebuie testate pentru a oferi interoperabilitate şi nu doar pentru a trece anumite teste sintetice.

– totuşi, navigatoarele moderne pot adopta standarde în stadii incipiente ale dezvoltării, dar acest lucru trebuie specificat.

36 thoughts on “[UPDATE] IE9 anunţat. Firefox mai lansează un beta 13?”

 1. „Mozilla a criticat IE9 pentru faptul că este disponibil doar pe Windows Vista SP2 şi Windows 7, încercând să manipuleze utilizatorii pentru a trece pe aceste sisteme de operare” – Nu putem nega faptul că de la o vreme, mulți dintre cei mai cunoscuți producători de software, încearcă pe zi ce trece tot mai mult să strângă cu ușa utilizatorul, ca să treacă în primul și în primul rând la hardware mai recent, urmat bineînțeles și de software (SO+aplicații). E ceva normal, și n-aș vrea să intru în detalii cu explicații pe acest subiect pentru că n-are rost, dar interdependența dintre Microsoft (Windows) și producătorii IT cred că este evidentă.
  Dar în cazul lui Internet Explorer 9 nu putem pune lipsa compatibilității cu XP-ul pe seama manipulării de a trece la soft mai recent, pentru că IE9 are funcțiile pe care le are, funcții ce se pot „dezlănțui” numai sub Windows 7, întrucât este dependent într-o foarte mare măsură de tehnologia implementată în acest sistem de operare. Din acest motiv este imposibilă compatibilitatea cu XP. De fapt nu imposibilă, pentru că un browser cu „fața” lui IE9 să meargă pe XP se poate face lejer, fără nicio problemă. Dar funcționarea lui categoric nu va putea fi aceeași ca pe Windows 7. Nu are cum. La fel cum nici efectele „aero” nu pot fi implmentate pe XP, nici bootscreen-ul de la 7, și multe altele. E ca și cum cum ai încerca să trimiți un SMS pe fix… Așa că aici toate bețele-n roate pe care i le bagă Firefox lui IE merg pe principiul: „Vulpea care n-ajunge la struguri zice că-s acrii”.

  1. Bine punctat! În primul rând ăştia de la Mozilla ar trebui să mai lucreze la consumul ăla de resurse ridicat, la stabilitate(n-ar fi o idee rea dacă ar implementa şi tab-uri în procese separate) şi multe altele, apoi să-şi permită să râdă de ce nu are încă IE sau că are abia în ziua de azi pe când Firefox are de ani buni. Probabil se tem de IE9 că va avea succes şi procentul de utilzatori IE va creşte, precum şi la Chrome. Se tem că browser-ul lor va ajunge mai ocolit aşa că încearcă să facă mişto de IE prin evidenţierea caracteristilor prezente în browser-ul lor de ani buni ca să dovedească cumva că Firefox e într-adevăr modern pe lângă IE. Păi hai să ne gândim totuşi că o versiune Firefox se lansează la câteva luni, la Chrome chiar şi câteva săptămâni, dar o versiune de IE vine în ani buni şi când vine…se simte o diferenţă uriaşă faţă de versiunile precedente. Dar Microsoft promite acum că nu va mai lega versiunile IE de o nouă versiune de Windows. De asemenea mi-ar plăcea să facă la fel şi cu Windows Media Player.
   14 martie e destul de aproape. Aştept cu nerăbdare versiunea finală! Voi mai folosi doar IE şi Chrome, dar IE ca browser principal, deoarece m-a convins că merită!

  2. Vlad, dar ştii ce e interesant, totuşi? Mozilla face Firefoxul pe Windows, inclusiv XP. XP-ul va avea şi el accelerare hardware în Firefox, însă va diferi faţă de cea de pe Vista sau 7. În IE9 nu se putea face aşa ceva? Normal, ar fi fost un IE9 mai slab, însă măcar să nu renunţe la XP. Prin decizia de a nu-l face să ruleze pe XP vor pierde din cota de piaţă, nu? Mozilla poate face bine mersi Firefoxul şi pe Linux, şi este o mare diferenţă între Linux şi Windows, tehnologii diferite, sisteme de operare diferite. Şi lui Microsoft i se pare greu să facă accelerare hardware pe XP? Slabă, bună, dar măcar să nu renunţe la utilizatorii de XP, care sunt cei mai numeroşi în lume, ne arată statisticile acest lucru.

   Puteau să renunţe la Aero, să facă o accelerare bazată pe DX9. Toate astea doar pentru a rula totuşi şi pe XP. Iar de funcţiile de care spui tu, cele care „se dezlănţuie” doar pe Windows 7, nu cred că nu puteau fi adaptate şi pe XP. Dacă Chrome, Opera, Mozilla pot, atunci gigantul Microsoft, care până la urmă el a produs şi XP-ul, nu puteau să găsească o metodă de a integra cumva aceste chestii şi să ruleze şi sub XP? Nu cred… Pur şi simplu vor să manipuleze utilizatorii să treacă pe sisteme de operare mai noi, nu le pasă de cota de piaţă. Până la urmă câştigă bani din SO-uri.

   1. Eu cred ca Microsoft prin limitarea browser-ului IE9 doar la Vista si 7, vor sa dea de inteles ca trebuie sa mergem tot inainte. Eu stiu ca pe parcursul trecerii timpului trebuie sa evoluam, nu sa involuam. Tehnologia se modernizeaza, iar cei care inca au Windows XP ar trebui sa evolueze si sa treaca la urmatorul pas( aici excluzandu-i pe cei ce inca nu au bani de un sistem decent pentru a rula Windows 7). Am multi prieteni cu configuratii ametitoare care inca nu au facut trecerea Windows 7 pe motiv ca e prea greu, ca e mai usor in XP, ca XP-ul e pe fata, e pe dos si tot asa. La fel, PC-urile de la mine de la scoala ar putea rula fara nici cea mai mica problema Windows 7, in schimb au ramas tot la vesnicul Windows XP. Totusi, e un sistem de operare destul de invechit, iar asta il face mai vulnerabil. Nu vreau sa aduc aminte si de Apple cu al lor MAC OSX. Si cu asta am incheiat.

    1. Si cine ar mai folosi un browser mediocru pe un sistem de operare la fel de mediocru in ziua de azi? In 2011 nr. de utilizatori de 7&Vista va depasi oricum nr. de utilizatori ai XP-ului. Momentan diferenta de usage/market share intre XP si Vista/7 e cu aproximatie de un procent! Trebuie cumva mentinut nr. de utilizatori XP? Pentru ce? XP si-a trait traiul, si-a mancat malaiul! Acum e vremea lui 7 s-o faca! Mai bine un browser excelent ce se foloseste de cele mai noi tehnologii pe un sistem de operare din ziua de azi decat unul mediocru…

     Si asa tot mai putini utilizatori folosesc IE pe zi ce trece. Cei care mai folosesc XP-ul pot folosi Google Chrome, o alternativa foarte buna, la care iese o noua versiune peste nici 2 luni.

    2. [Commentul pe care urmează să-l las e puțin off-topic, și se leagă de anumite aplicații care nu țin în mod implicit de tema acestui articol, dar simt nevoia să-l dau :D. Sper să nu fie nicio problemă.]

     @Shtef, eu la școală aveam PC-uri (primite mocca prin Phare acum 2-3 ani) care au venit cu Vista preinstalat și Office 2007. Deci timp de 2 ani, clasa a 11-a și a 12-a, am stat cu nasul numai în Vista (ulterior 7) și Office 2007 (ulterior 2010). Iar acum, în 2011, anul 1 la faculta, mă trezesc că trebe să lucrez pe PC-uri cu XP și Office 2003, (PC-uri cu hardware foarte capabil de Windos 7). Și io ce să mai zic, că și la examene am avut enorm de mult de pierdut, când m-am trezit că am ceva de făcut în Office 2003, și io care eram obișnuit cu 2007/2010-le, și mă pregătisem exclusiv în ele. Îmi prindeam urechile în 2003, mai ales că era și mult mai dificil de folosit. A fost cumplit, crede-mă. Dar am putut să comentez ceva? Nu. :( Asta e… pentru unii administratori de rețea ale unor instituții de învățământ e multe, e grele, e dificile, e inutile, să pună la dispoziția elevilor/studenților softare mai recent… Înțeleg acolo unde nu sunt bani de calculatoare noi. Dar când văd că sunt sponsorizați cu PC-uri ultimul răcnet, și baga pe ele XP și software tot de prin 1900 toamna, îmi vine să tâmpesc. Dar de fapt atâta timp cât poate în unele școli se merge pe principiul: „n-avem bani de Windows 7 și software nou original”, atunci e de înțeles, și totodată vai și amar. Ne prinde 2020 tot cu XP-ul. La mine în liceu, adminu de rețea făcuse un DVD și ne dăduse să ne băgam Windows 7-le încă de pe vremea când poate majoritatea încă nici nu auziseră de el (nici măcar eu :)) ), ca să nu mai vorbesc de toate aplicațiile software nou apărute, care erau prezente în unele din PC-urile de la info cu mult înainte ca acestea să iasă oficial pe piață… Practic asta înseamnă să existe într-o instituție de învățământ măcar un om deștept, capabil, și deschis la minte, care să se ocupe și care să știe să se joace puțin cu programarea și cu Torrent-ul… Dar acolo unde-s numai „încuiați” care se ocupă de sisteme, asta e.. n-ai ce să le ceri. De unde nu e…nici Dumnezeu nu cere. :))

     1. La mine la facultate chiar acum 2 ani a fost modernizata o sala cu PC-uri “ultracapabile” pentru Windows Vista. Ba chiar au venit cu licenta de Vista, dar au bagat XP-ul, cu toate ca toate aplicatiile folosite in acel laborator functioneaza bine mersi si pe Vista. Ce sa le faci…probabil e mai greu pentru administratorii de retea.

     2. Iti dau un exemplu din scoala mea. Saptamana trecuta am avut proba practica la TIC. Profa ne-a spus inainte ca vom lucra pe Vista si Office 2007(laboratorul AeL e singurul dotat cu asa ceva cu toate ca acele PC-uri au configuratia mai slaba decat cele cu XP si Office 2003), iar eu fiind acomodat cu Office 2007/2010 si Windows Vista/7 am spus ca nu e nici o problema pentru mine. Uite ca am ajuns in situatia in care sa dau acea proba practica pe niste PC-uri dintr-un laborator de TIC uitat de lume( liceul are vreo 3 lab-uri de TIC), care nici nu stiam ca mai exista si care avea XP si Office 2003. Asta ni s-a intamplat la in jur de 8 persoane. Office 2003 n-am mai intalnit din 2007 de cand am facut trecerea la versiunea mai noua. Ma chinuiam sa gasesc o optiune prin tot carnatul ala de meniuri si uite-asa Stefan n-a reusit sa faca mare lucru acolo.
      P.S: Vreau si eu admin de retea ca al tau :))

   2. Asa-i romanu’ in general,in loc sa evolueze,involueaza. E bine macar ca avem DIACRITICE :X:X:X
    Legat de subiect.. XP a fost la vremea lui ceva revolutionar,si atat. Nu ai cum sa consideri XP un sistem de operare bun,atata timp cat avem la dispozitive Vista si 7, care sunt clar peste. Iar accelerarea in DX9 e aproape 0. Chrome are accelerare in XP pentru ca accelerarea lor nu are nici o treaba cu sistemul de operare.. ei merg pe solutia unui nou motor de accelerare grafica,WebGL,care nu are nici o legatura cu ceea ce exista momentan.
    Intrati pe pagina de test WebGL (care merge excelent in Chrome 9) cu Opera,sau IE,sau chiar FF. O sa vedeti ca pagina nu poate fi vizualizata pur si simplu. De ce oare?
    Si legat de statistici.. procentul utilizatorilor de XP a scazut undeva la 15-20% de la aparitia lui Seven.
    Iar despre FF… nu a fost niciodata un browser bun,mai mult de o luna de la instalare. Odata cu instalarea de extensii devenea treptat un browser imbatranit,si tot mai greoi. Chrome si Opera au fost mereu peste.
    IE9 este momentan cel mai tare,si cel putin un an va ramane asa… Pana se hotarasc cei de la Opera sa dovedeasca ce pot :) (mereu au dovedit ceva,cand au vrut cu adevarat)

    1. M-a amuzat inceputul comentariului tau ;))
     Pai intr-adevar WebGL inca se mai dezvolta, nu e o baza solida ca DirectX. In plus, pentru a ajunge la GPU, WebGL trebuie sa patrunda prin mai multe straturi/layere, ceea ce il face automat inferior. Dar poate cu timpul va deveni mai bun, dar ca sa-l ajunga pe IE9 ma indoiesc ca se va intampla curand…ba chiar niciodata! Google e cam smecher in ultima vreme…ma cam enerveaza si publicitatea exagerata pe care si-o face peste tot, am impresia ca multe stiri despre noi amenintari pentru IE apar datorita complotului Google pentru “demonopolizarea” Microsoft pentru a avea ei ocazia sa se laude cu sandbox-ul din Chrome in care tine captiv malware-ul si cam atat.
     Multi avem tendinta(probabil vazand la altii) de a abrevia Firefox ca FF, dar oficial se abreviaza Fx sau fx:D
     Opera a fost mereu un adevarat inovator. Ceilalti competitori pe Opera l-au copiat la cele mai multe capitole! Chiar e greu sa inteleg de ce are un market share asa mic! Probabil pentru ca nu-si face publicitate la fel ca Google! Cu telefoanele mobile sta mai bine, in rest…Aaa…Firefox 4 l-a cam copiat pe Opera la interfata! Cu toate ca multi critica tab-urile lui IE9, macar Microsoft a incercat sa fie diferit, sa nu-i copieze pe ceilalti si sa le puna tot deasupra, in bara de titlu, desi spatiul ala gol ramas e cam mare chiar si pentru Aero Snap, cam inestetic…
     Numarul de utilizatori ai XP-ului e in continua scadere! Ceilalti producatori de browsere isi pierd aiurea timpul facand versiuni pentru XP!

   3. Ce cota de piata la windows XP?Cota asta de la XP e in scadere continua si nu mai poate fi oprita , plus ca Microsoft a renuntat la suportul pt XP asa ca ce rost are sa mai adapteze ceva pt el.Windows XP ar trebui sa foloseasca doar cei care nu au bani de calc nou,au o varst si nu se descurca cu tehnologia sau undeva industrial unde win 7 chiar nu isi are rost (calculator de proces).In rest numai un inconstient ar spune ca Xp este mai bun si mai stabil decat 7.Voi nu ati observat ca XP nu merge bine pe calc performante(cre 2 duo,quad-core,4G ram)?

  3. @vlad: cred ca voi implementa “like” sau “thumbs up” pentru comentarii tocmai pentru comentarii de genul acesta. Asemeni si pentru comentariul lui @Ady

 2. versiunea finala firefox 4 era anuntata in decembrie 2010 dar cum cei de la mozilla sau confruntat cu o gramada de probleme si cu rezolvarea bugurilor e normal ca au ajuns deja la versiunea beta 12,daca se presupune ca va iesi si beta 13 atunci cred ca release candidate va fi lansat undeva pe la sfarsitul lui martie inceputul lui aprilie, dupa care undeva pe la mijlocului lui aprilie versiunea finala; ceea ce este mult, oricum firefox 4 in afara de interfata care este mai imbunatatita tot mai au de lucrat; au copiat cate ceva din opera; lent este la fel ca si precedentele versiuni; cu siguranta cei de la microsoft vor castiga batalia cu ie9; este cel mai bun browser sa nu mai vorbesc de design interfata browserului si de rapiditatea care o gasim in acest browser.

 3. nu inteleg o chestie mai fratilor,unele persoane isi iau calculator nou si se chinuie sa instaleze win.xp fara licenta in loc de win.7

  1. Da, într-adevăr, majoritatea PC-urilor noi vin cu Windows 7 gata preinstalat, a cărui licență este inclusă în prețul PC-ului. Iar unii dau jos 7-le, și-și bagă XP-ul. De ce? Simplu, nu se pot acomoda cu 7. E o chestie de confort psihic la mijloc. Odată ce n-au văzut în viața lor altceva decât XP, s-au atașat foarte mult de acest sistem de operare, sau altfel spus s-au obișnuit cu el.
   Am avut în ultima vreme o grămadă de discuții interminabile cu „puști” de 14-16 ani, care au PC-uri destul de performante, cu W 7 pe ele, și erau săracii disperați de 7, și ziceau că VOR ICSPEEUUUUUU; i-am întrebat: no bun, ce nu-ți place la 7 ? R: -„Nu știu, nu-mi place”. (Punct) -cam asta e explicația standard pe care ți-o dă cineva căruia nu-i place 7-le, atunci când îl întrebi „de ce”. A, și cea cu jocurile (cele vechi, bineînțeles), cum că „nu-mi merge CS la fel de bine pe 7 ca pe XP”… -> No bun, bagă-ți XP, fii fericit și dă din coadă! > Deci aici putem discuta din punct de vedere psihologic, de o incapacitate de adaptare, caracteristică în general persoanelor cu o gândire și un univers al focalizării, pe cât de fixate, pe atât de limitate..

 4. da.. bravo @vlad ai dreptate ce-ai zis multi au doar xp in cap daca ii intrebi pe uni de windows 7 zice ca esti nebun sau cine stie ce mai zice,multi se plang ca nui mai tine windowsu pai e normal e vechi tehnologic a fost bun la vremea lui acuma ce naibi suntem in 2011 totusi trebuie sa mai fim si noi cu pasul inainte nu tot inapoi ca nu mai suntem pe vremea lui papura voda:))

 5. Articolul a fost updatat si cu raspunsul Microsoft.
  @Cristian Silaghi: pentru Windows XP cred ca este suficient un Chrome sau Opera. Daca tehnologiile necesare nu sunt disponibile, ce rost are doar un skin pentru IE8?
  In plus este si o decizie strategica. Microsoft incurajeaza migrarea spre Windows 7. Un IE9 pentru Windows XP ar fi un pas in sensul gresit in aceasta directie.
  Cred ca nu mai trebuie sa mentionez imbunatatirile din Windows 7, sau faptul ca MS a adresat si problema compatibilitatii cu hardware nu tocmai recent sau, in ultima instanta solutia Virutal PC.

  1. Ma asteptam la un astfel de raspuns din partea Microsoft. Sunt de acord. E aiurea sa pierzi vremea implementand niste standarde care nici macar nu-s finalizate, doar ca sa obtii un scor cat mai mare intr-un test sintetic. Din pacate tot mai multi se iau dupa aceste teste in ziua de azi, chiar si utilizatorii obisnuiti au inceput sa aprecieze browserele in functie de rezultatele obtinute de acestea in diverse benchmark-uri, desi performanta unui browser poate sa difere mult in realitate.
   IE9 n-ar fi fost IE9 pe XP! IE9 pe XP ar fi fost doar un IE8 cu un nou skin si cam atat. Eu, personal, nu cred ca cei de la Microsoft au vrut sa impuna o limita in folosirea IE9 doar ca sa forteze utilizatorii sa treaca pe Windows 7. Dupa parerea mea, pur si simplu n-au avut alta varianta mai buna daca tot au dorit sa faca ceva de calitate. Mi-as dori mult sa faca ceva similar si cu Windows Media Player. Sa nu mai lanseze o noua versiune cu un nou Windows, ci separat! Mie si Windows Media Player 12 mi se pare foarte bun, ba chiar superior Winamp-ului!

 6. Imi aduc aminte acum vreo 2 ani am fost pe la facultate cu laptopul pe care aveam win 7 beta cel care sa distribuit gratuit cam 1 an de zile cred. Si un coleg de al meu cand a vazut mi-a adus niste critici dar nu le mai tin minte in totalitate. Spunea ca “ce-i cu windowsul ala” si ca Win XP SP2 e cel mai bun si mai tare.

  1. Macar de zicea SP3 :D. Unii si-n ziua de azi tot cu SP2 au ramas. Necunoscatorii sau cei care n-au experimentat deloc ce sa zica? Aiureli, desigur!

  2. @Dumitrel, acum 2 ani lucrurile exact așa stăteau.. Vista era din ce în ce mai evident că mănâncă foarte multe resurse, iar Windows 7 la început a fost un eșec, crăpa într-o veselie. Să nu uităm totuși că RTM-ul lui 7 (ca să nu mai pomenesc și de SP1), a venit cu un enorm plus de performanță și de stabilitate, clasându-l astfel deasupra celorlalte 2 sisteme de operare, XP și Vista. În 2008 -> începutul lui 2009, cea mai bună alegere rămânea XP Service Pack 3 zic eu..

 7. putea pune cei de la microsoft o versiune pt xp si una pt win 7 vista (cea pt xp sa difere doar sa nu aiba aero) si era perfet

  1. Nu despre Aero e vorba. Si IE8(disponibil de asemenea pentru XP) se impaca in Windows 7 excelent cu Aero, cel mai bine dintre toate browserele evident. In principiu e vorba de motorul grafic al lui Internet Explorer 9, care e bazat pe tehnologiile prezente doar in Vista sau 7.

 8. eu din cate stiu xp are o cota de piata de peste 60% din sistemele windows, ceea ce il face cel mai bun sistem de operare din toate timpurile. cat priveste intrebarile voastre ca de ce nu este folosit win7 in toate liceele, facultatile in care invatati, trebuie sa aflati ca in viata nu conteaza cat de sclipitor si colorat esti ci cat de bine iti poti face treaba. win7 spre exemplu, nu are ce cauta in mediul business; in primul rand din cauza interfatei greoaie si in al doilea rand din cauza raportului pret/eficienta, si asa costa destul de mult fata de xp dar mai este nevoie si de schimbarea infrastructurii informatice a intregii firme. la inovatiile pe care le aduce pur si simplu nu merita investitia;
  iar cat priveste indignarea pe care o simt in comentariile voastre, as vrea sa stiu daca ati dat vreunul bani pe un sistem de operare pana acum.

  1. Avea candva 60%; eu cred ca peste cateva luni Vista+7 vor depasi XP. Faptul ca in prezent inca are o cota de piata mare nu-l face cel mai bun sistem de operare din toate timpurile. A avut ceva longevitate pentru ca Vista a iesit dupa 5 ani! Nu cred ca punem intrebari stupide din moment ce niste stimabili administratori/laboranti formateaza calculatoarele ce veneau cu Vista/7 preinstalat ca apoi sa puna XP-ul(poate nici macar licentiat) doar pentru faptul ca nu vor sa se obisnuiasca cu o noua tehnologie. Cat despre sclipitor, colorat, interfata greoaie…asta vezi doar dumneata la Vista/7(cam trist) Oricum se poate dezactiva! Ai spus o ineptie adineauri cum ca Windows 7 nu are ce cauta in mediul business. Stiu fanatici care si in ziua de azi traiesc cu impresia ca Windows 2000 e mai profesional ca XP-ul intr-un mediu business. Cu timpul va fi oricine fortat sa faca investitia, XP-ul nici macar nu va mai avea parte de suport tehnic! Cu timpul XP-ul va fi istorie ca si 98-ul! In ziua de azi XP-ul e prea limitat in ceea ce priveste hardware-ul macar, e chiar mediocru! Peste 10 de ani eu cred ca XP-ul va fi un Windows 95 in ceea ce priveste cota de piata. Multi renunta greu la hardware vechi, acum sa zicem ca nu-si permit sa achizitioneze ceva nou sau n-au nevoie, oricum mai devreme sau mai tarziu se strica, nu tin calculatoarele astea o viata!
   Nu am dat bani pe licenta pana acum, dar am norocul de a dispune de licente gratuite prin MSDNAA, iar pe un notebook am 7 original preinstalat(practic licenta e inclusa in pret). Daca voi dispune in viitor de un salariu decent atunci o sa cumpar si licenta Windows.

 9. ce blog tipic romanesc… lool… aici se metamorfozeaza IE9+FX4 in Flame W7 vs XP si dincolo din Language Pack s-a sarit direct la “diacritica buclucasa”. I LOVE Ame.. (pardon) Romania.

  PS: si eu pentru cine votez ? … hic ! 😀

 10. Cred ca lansarea IE9 e foarte aproape, nu de alta dar cand am vrut sa iau de pe site RC-ul am primit ca rasp un mare 404 (adica tzapa sau pt necunoscatori 404 = file not found – fisier inexistent). Si inca o paranteza, pe cat de mult imi place FF, versiunea beta 11 incarca paginile fooooooooooooooarte greu. Pacat….sper sa se remedieze acest “mic bug”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>