Infectarea cu malware atinge noi cote!

Malware-ul reprezintă denumirea comună pentru programele care sunt create cu scopul exclusiv de a dăuna calculatoarelor. Aceasta cuprinde troienii, viruşii, viermi, spyware, adware etc.. ( dacă nu folosiţi un program antivirus (sau nu doriţi) vă recomand măcar scanarea on-line a calculatorului, veţi găsi o legătură la finalul articolului)

În luna septembrie s-a observat o creştere a numărului programelor de tip malware. Acest lucru a dus la creşterea cu 15% a procentului calculatoarelor infectate la nivel global  (lucru semnalat într-un raport al companiei Panda Security).

În întreaga lume numărul mediu al calculatoarelor atinse de malware este în jur de 59 %, acest record fiind stabilit chiar in acest an. Printre cele 29 de ţări urmărite, pe locul 9 se situează SUA, cu puţin peste 58 % din PC-urile sale infectate. Taiwanul ajunge pe primul loc cu un coeficient de infectare de 69 %, în timp ce Norvegia apare cu cel mai scăzut coeficient, de doar 39%. Interesant este că în tabelul de mai jos nu figurează şi România. Ar fi fost util un astfel de studiu si pe meleagurile noastre.

Studiul a constatat că în Statele Unite ale Americii troienii şi adware au fost cele mai des intalnite tipuri de malware, urmate de viermi (worms) şi viruşi.

„Acesta este un semn clar că hackerii devin din ce în ce mai sofisticaţi.” a spus directorul tehnic Panda Labs, Luis Corrons. „ Criminalii cibernetici au găsit modalităţi noi pentru a-şi răspândi creaţiile, frecvent exploatând ultimele stiri/noutati pentru a lansa atacuri prin intermediul reţelelor sociale, site-urilor cu conţinut video şi e-mail. Cantitatea imensă de troieni în circulaţie se datorează creşterii spectaculoase a numărului de “troieni-bancari” care vizează furtul de date de utilizator.”

Rezultatele s-au bazat pe date preluate de la utilizatorii care şi-au scanat calculatorul cu unealta online gratuită Panda ActiveScan.

Dacă doriţi să vă scanaţi propriul calculator o puteţi face la linkul următor: Panda ActiveScan 2.0

Voi ce motor de scanare on-line aţi folosit şi recomandaţi?

Sursa: CNet.com

23 thoughts on “Infectarea cu malware atinge noi cote!”

 1. sall…eu am folosit,testat multi “internet security” (kis 2010,bitdefender 2010,avira premium,avast pro,avg,etc) …avira free(firewalul de la avira e varza dar antivirusul e excelent..) si bitdefender(av,is,ts) mi sau parut cele mai bune…:D avira free si comodo e cea mai buna solutie…! kaspersky ingheatza Pc-ul la “full scan” si e mai slab ca avira la detectie ,avg are o interfata de $$$ dar prea multe alarme false,de avast trec virusi…Acum folosesc bitdefender ts 2010 cu licenta OEM(dupa net) si nam treaba;) merge pe orice “rasnita” (consuma 2mega ram in stand-by si maxxx 10 mega in “deep scan”) si are firewalul super,plus k foloseste tehnologie de ultima generatie si e suita completa…IL RECOMAND;) P.S: avira free si comodo sau bitdefender is,ts rullz..:D

 2. inca ceva ,din cata am auzit Panda nu se poate numi antivirus…nush de ce face aceste “cercetari” sa devina mai cunoscuta compania?? in fine..

 3. @claudiu: eu folosesc AVG si sunt la fel de multumit. L-am pus sa scaneze automat, saptamanal, si nici nu simt cand o face. Update-urile le face la fel, fara notificari si pierderi de click-uri. Ca antivirus free cred ca e cel mai bun. Dar voi testa si MSE care tocmai a aparut oficial. Iti recomand sa il testezi si tu si sa ne spui ce parere ai.
  PS: din ce stiu eu, Panda este in Top 10.

 4. @Ionel: am auzit de norton. L-am si folosit o lunga perioada de timp. Insa consumul crescut de resurse si o dezinfectie sub alte solutii antivirus m-a facut sa trec la kaspersky pentru putin timp. Neavand licenta, am trecut la unul free, si anume la AVG.

 5. @Wolftail: Potentially Unwanted Program – se refera la programele care sunt descarcate de obicei impreuna cu un alt program (care nu dauneaza). Cred ca Adware-ul intra aici si probabil mai sunt cateva tipuri…

 6. Cu menţiunea că aceasta nu este o statistică oficială, aşa se întâmplă în fiecare an, unde în lunile septembrie, decembrie, februarie şi martie de obicei, se înregistrează aceste creşteri. O explicaţie însă pentru care acest an este mai rău decât precedent ar fi „criza”. Şi nu glumesc. S-au redus bugetele la IT(de la achiziţii şi până la personal), iar asta a început să se vadă. Nu observaţi că ţările din coada clasamentului stau şi cel mai bine d.p.d.v economic ?

 7. @andrei: interesanta observatie. In cazul acesta Romania sigur s-ar situa in top, dar probabil nu multi romani folosesc Panda ActiveScan.
  PS: Am observat si citind articolele tale ca esti foarte documentat in ce priveste securitatea calculatorului :)

  1. Ai dreptate cu românii şi panda. Chiar am vorbit despre serviciul lor de scanare online şi l-am ţinut minte fiindcă rula şi de pe Firefox (se instala un plugin: ActiveScan 2.0). Ca şi scaner online e ok, dar nu ştiu cât de reuşită este ultima suită de securitate. Acolo lucrurile stăteau destul de prost.

   Procentul în România, probabil că ar fi tot în jur de 60%. Nu ştiu dacă îţi mai aduci aminte, dar tot Panda ne plasa în martie 2009 pe locul 3 în topul ţărilor generatoare de spam.

   Iar legat de articole, am zis că dacă tot scriu, măcar să scriu ceva decent. Fără virale şi chestii făcute pe genunchi, iar spre surprinderea mea, observ că sunt şi persoane care apreciază :)

 8. @claudiu, ăsta este cel mai tare exemplu, … pe viu. Cam așa este și cu Norton, și altele… neamțu’ e’ neamț, … asta are o vorba: “o dată și bine” !!! :))

 9. Salutare. Am tot testat tot felul de produse si pana la urma am ajuns la o concluzie buna, nu schimb kaspersky pentru nimic in lume. Am tot incercat sa ma conving ca sunt si alte produse mai bune, insa degeaba. Tinind cont de evolutia tehnologiei si a componentei sistemelor in ziua de azi, nu cred ca aia 10 mega ram pe care ii salvezi fac toata esenta. Conteaza in special complexitatea antivirusului si metodele avanate de dezinfectie. Stiu ca multi sunt de acord cu mine:)

 10. am pus un link mai sus…AVIRA E PESTE KASPERSKY la partea antivirus..! avira cu comodo sau bitdefender ts 2010 sunt cele mai bune soluti:P kaspersky dupa ce k nu detecteaza toti virusi mai si ingeatza Pc-ul cand scaneaza..

 11. Personal folosesc AVG cu resident shield-ul dezactivat. Si binenteles proces explorer, tcpview, autoruns si proces monitor. Nu ma complic cu suite gen Internet Security sau Net Security. Pe alte masini mai testez Avira, Avast si MSS. Essential.
  Poate o sa le mai dau o incercare la noile tentatii… Bitdefenderu si Nortonu.
  Oricum Win7 e mult mai sigur fata de generatiile anterioare.

 12. Multi fac greseala sa intre pe internet neprotejati :)

  Daca vreit suite complete: KIS 2010 si NIS 2010. Daca vreit antivirus separat de firewall: Avira si BitDefender.

  Ca firewall: Online Armor, Outpost, Comodo, PC tools Firewall, PrivateFirewall. Cam astea sunt acum de “top” :)

  1. Poate vroiai sa spui ca multi fac greseli… cand intra pe internet neprotejati ! 😀

   Si ce nu poate face firewallu din windows…. ce nu poate fi configurat.. sau care e indoiala ? Iar alti mai au si routere !

 13. @Devirusare “Daca vreit antivirus separat de firewall: Avira si BitDefender.” avira si bitdefender din cate stiu eu are si versiune “internet security” de ce ai scris doar antivirus?? sunt slabe la partea firewall? firewalul lu avira stiu si eu k ii slab dar la bitdefender am pretenti”:)))))

 14. @ iosys

  Am scris corect. “Multi fac greseala sa intre pe internet neprotejati” = > intrarea pe internet = o greseala :)
  Daca spuneam “Multi fac greseli sa intre pe internet neprotejati si sa descarce fisiere = > intrarea pe internet + descarcare fisiere = 2 greseli :)

  Firewall-ul din BitDefender precum si cel din Avira….cam rigide si fara prea multe optiuni :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>