Intel promite procesoare pe 22nm şi 14nm

Intel investeşte o sumă importantă de bani în dezvoltarea şi fabricarea de procesoare de ultimă generaţie, astfel că în acest an este foarte probabil ca versiuni pe 22 nm să vadă lumina zilei, iar versiunile pe 14 nm sunt programate să apară în 2013. După cum ne promite compania, procesoarele pe 22 nm vor fi cu adevărat revoluţionare.

Directorul executiv Paul Otellini a menţionat la o conferinţă revoluţionarele noi tehnologii pentru viitoarele procesoare ale companiei:

„Rămânem în cursă începând cu producţia realizată sub procesul tehnologic de 22 nm a procesoarelor de silicon până la sfârşitul acestui an.”

El a mai adăugat şi că:

„Această tehnologie revoluţionară va distanţa mai mult Intel faţă de concurenţa din toate segmentele de computing.”

Un analist întrebându-l pe domnul Paul Otellini ce ar fi atât de revoluţionar, în afara faptului că se trece de la 32nm la 22nm, acesta i-a răspuns că nu poate vorbi despre funcţionalităţi în acest moment şi că ar trebui să aşteptăm până în mai, când va fi un alt eveniment important. În concluzie, nu avem prea multe informaţii încă despre viitoarele procesoare însă ştim că succesorul generaţiei all-in-one Sandy Bridge va purta numele de Ivy Bridge, respectiv Maho Bay pentru desktopuri.

Scopul aparent este o tranziţie mai rapidă la 22 nm şi mai târziu la 14 nm într-un efort de a-şi păstra la distanţă rivalii (atât pe segmentul PC – AMD – cât şi pe segmentul mobil – Qualcomm, nVIDIA, unde Intel nu are încă un cuvânt important de spus) şi de a avea câştiguri din acest avantaj. Procesul tehnologic va ajuta la realizarea de procesoare din ce în ce mai mici, mai performante şi mai eficiente.

Compania a precizat că primul său smartphone construit cu procesorul Medfield va fi realizat sub procesul de 32 nm. Apariţia primelor procesoare Intel de 22 nm este aşteptată în ultima parte a acestui an.

11 thoughts on “Intel promite procesoare pe 22nm şi 14nm”

 1. @Ervin: buna asta :). Ar fi o mutare interesanta… macar grafica decenta in jocuri nu ce e acum… Este o posiblitate reala, avand in vedere ca dimensiunea chip-urilor scade, ar putea incapea un chip grafic mai evoluat.

 2. Ar fi prea frumos să meargă pe laptop mai multe jocuri decât cele care merg.. Pentru că eu am un Mobile Intel 4, şi am auzit că nu poţi schimba placa video la un laptop cu intel (Samsung R730 am). Totuşi, eu zic că e o porcărie să facă toate jocurile faine doar pentru nVidia şi ATI Radeon.. noi ăştia de pe laptop cam suferim când vine vorba de gaming :(

 3. @Ervin: pentru asta exista laptopurile de gaming, care au preturile pe care le au. Sau poti alege un brand mai mic pentru componente mai performante (ale laptop-ului). Ideea e ca un laptop are ca destinatie portabilitatea, pe cand un desktop are ca scop performanta bruta. Mi-ai si dat o idee, laptop vs desktop, ar fi o serie de articole interesante cred :).
  Revenind la subiect, in aceeasi bani cumperi un desktop mult mai performant decat un desktop laptop. De mult apuse sunt vremurile cand un laptop cu aceleasi specificatii intrecea un desktop. Acum sunt folosite componente echivalente, cat mai ieftine… totul pentru a vinde cantitati mari facandu-se rabat la calitate/performante… Intr-o societate capitalista, nu le poti avea pe toate :) (pretul e si el un criteriu).

 4. 22nm,si 8 nuclee fizice? ce poate fi mai frumos de atat?:)) e un pas tehnologic in fata,asta e bine. dar nu inteleg de ce considera ei ca i-ar fi ajuns concurenta din urma? ca amd mai are mult pana sa-i ajunga. adica… amd e varianta mai ieftina,buna pentru orice gamer. dar daca vrei sa faci si altceva pe pc ala (ceva ce necesita procesare hard-core,gen… procesari video) automat iei intel,daca vrei sa faci o treaba.
  e adevarat ca pe piata gadgeturilor portabile (tablete,telefoane) stau mai slab,dar nu de acolo vine “grosu”. Oricum mult succes. Anul asta a fost,este si promite sa fie foarte generos din multe puncte de vedere. Jocuri foarte bune,amd scoate 2 procesoare noi,intel tot asa anunta (ambele au produse octa-nucleice),telefoane tot mai destepte,tablete,windows… ce sa mai. In 2012 parca vad ca v-a fi si mai si,sa speram ca apucam si 2013 :))

 5. @Dan: multumesc. am corectat.

  @CiprianBrc: piata terminalelor mobile va incepe incet-incet sa ia din piata unitatilor desktop/laptop. Deja telefoanele fac ce faceau calculatoarele acum cativa ani (putini)… Oricum, sunt de acord ca va fi un an interesant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>