Internet Explorer 10 in Windows 8 CP

Internet Explorer 10 LogoTendinta actuala a browserelor este de a pune accentul din ce in ce mai mult pe paginile web si pe experienta de utilizare decat pe browserul in sine.

Acest lucru a fost demonstrat si preluat de pe platformele mobile. Acolo paginile sunt afisate implicit in mod full-screen, tot acolo au luat nastere si aplicatiile web cu functii si interfata comparabile cu cele desktop.

Ei bine, Internet Explorer 10 este urmatorul pas in aceasta directie. Cumva pare mai natural si mai bine integrat in interfata Windows 8 decat alternativa WebKit pentru Android sau Safari pentru iOS.

Internet Explorer 10 Full Screen

Internet Explorer 10

Cum spuneam si mai sus, niciun element al Internet Explorer 10 nu interfereaza cu pagina web, aceasta ocupand intreg ecranul. In cazul in care este nevoie, bara de navigare poate fi accesata in partea de jos a ecranului. Tot acolo vor fi afisate si notificarile browserului.

Internet Explorer 10 Keyboard

Tastaura are si ea functii speciale preluate din terminalele mobile, oferind taste speciale in functie de ceea ce trebuie inserat.

Internet Explorer 10 Tabs

Internet Explorer 10 Tabs

Ca orice browser care se respecta, Internet Explorer 10 Metro ofera navigarea mai multor pagini cu ajutorul tab-urilor. Acestea vor fi afisate in partea superioara a ecranului, dupa apasarea click-dreapta, Windows + Z sau cu ajutorul gesturilor touch. Tot de aici poate fi deschis si un nou tab “privat”.

Internet Explorer 10 Pinned si Frequent Sites

Internet Explorer 10 Pinned

Pentru a reduce utilizarea tastaturii, IE 10 ofera istoricul paginilor web accesate precum si siteurile favorite (“pinned”) intr-un mod foarte placut din punct de vedere vizual (Metro, bineinteles).

Internet Explorer 10 Snap and Charms

Internet Explorer 10 Snap

Poate cea mai interesanta functie a IE 10 Metro este Snap. O functie din Windows 8 ce isi gaseste cea mai mare utilitate in cazul unui browser. Astfel putem folosi o alta aplicatie (Messenger, Twitter, Mail, etc..) in timp ce navigam pe siteurile preferate.

Internet Explorer 10 Charms

IE 10 suporta urmatoarele Charm-uri: Search, Share, Devices, si Settings.

Cautarea va folosi motorul de cautare setat ca implicit. Aceasta diferentiere intre bara de navigare (doar pentru adrese) si cea de cautare, este interesanta si totodata diferita fata de abordarea celorlalti concurenti (Omnibar). Raman fidel unei singure bare atat pentru adrese cat si pentru cautari, dar va trebui sa utilizez mai mult IE 10 (eventual cu ecran tactil) pentru a observa daca intr-adevar este mai eficienta alegerea Microsoft.

Charm-ul Share permite trimiterea linkurilor cu tot cu thumbnail si descriere, pe un model asemanator linkurilor de pe Facebook.

Cu ajutorul charm-ului Devices se pot accesa functii precum printarea sau proiectarea paginii web vizionate.

Cel din urma charm – Settings – ofera utilizatorului cele mai utile setari (precum stergerea istoricului sau a cookie-urilor) fara a afisa si setarile mai avansate. Acestea vor fi in continuare disponibile in varianta Desktop a Microsoft Internet Explore 10.

Securitate in Internet Explorer 10

Si cum Microsoft incearca sa promoveze Internet Explorer 10 ca unul dintre cele mai sigure browsere, au integrat in acesta si urmatoarele tehnologii:

– SmartScreen
– XSS Filtering
– Application Reputation
– InPrivate browsing
– Tracking Protection
– detectie si recuperare in caz de blocare

Internet Explorer 10 Video

Mai jos puteti urmari si o descriere video a functionalitatilor prezentate mai sus:

Internet Explorer – Browser You Loved to Hate

In alta ordine de idei, Microsoft vrea sa schimbe perceptia generala asupra Internet Explorer si, din multe puncte de vedere, tind sa le dau dreptate. Internet Explorer 9 este fluid, rapid, simplu de utilizat. Chiar daca nu are functiile Chrome sau extensiile Firefox, macar nu a fost nevoie sa scriu cod special pentru el (cum a fost cazul pentru Firefox), iar Internet Explorer 10 se prezinta in acest moment ca cel mai bun browser pentru o platforma mobila.

via windows 8 blog

6 thoughts on “Internet Explorer 10 in Windows 8 CP”

 1. Il salut pe Ionut si “Sszecret”.Ce se mai aude despre Windows 8 ? Cate variante vor fi(ca la window 7…de la starter pana la enterprise?) Va trebui sa cumparam “obligatoriu” o cheie pentru instalare? Ce mai stiti? Mai traieste sau a murit Windows 8? Nici Microsoft nu mai iese pe piata cu informatii.Cei de la Apple au scos un nou iPad ,care le-a crescut actiunile la un nou record.Si tu Brutus? adica Microsoft ce faci?

  1. Salut si tie Daniel. Ca sa nu mai fie nevoie de ” “, poti sa-mi zici Florin.
   Era la un moment dat un zvon ca o sa fie vreo 8 variante, dupa cum urmeaza :

   Windows 8 Enterprise Edition
   Windows 8 Enterprise Eval edition (asta nu stiu ce e)
   Windows 8 Home Basic Edition
   Windows 8 Home Premium edition
   Windows 8 ARM edition
   Windows 8 Professional edition
   Windows 8 Professional Plus edition
   Windows 8 Starter edition
   Windows 8 Ultimate edition
   sursa http://www.technobuffalo.com/companies/microsoft/windows/windows-8-to-have-8-versions/
   Acu daca mai pui si ca sunt doua variante din fiecare (x86 / x64) atunci ajungi pe la vreo 16.
   De cumparat obligatoriu acuma nu stiu ce sa zic. Oricum hackeri se gasesc destui. De la Vista la 7 o fost acelasi model de Activation Technologies. Daca imi amintesc eu bine era versiunea 2.0 sau 2.1 ceva de genu. In W8 e versiune 3.0 + ca are o chestie Secure Boot (sincer am uitat la ce folosea asta).
   Nu te teme, n-a murit. MS lucreaza la urmatoarele builduri ca sa se apropie de Release Candidate (chiar si inainte sa fie scos CPul, ei erau deja la vreo 30 de builduri distanta. Dupa cum raportase cineva era build 8284 daca nu ma insel. La momentul ala se credea ca s-a schimbat nr. buildului pt. CP dar de fapt face parte din buildurile intermediare intre RC si CP.)
   Daca mai ai si alte intrebari, o sa-ti raspunda Ionut sau o sa-ti raspund eu, evident, in masura in care stiu.

 2. Windows 8 Enterprise Eval edition – eval…uation? probabil ceva pt firme mai mici, cu niste chestii lipsa ? :-?? sau poate vreo varianta free, gen trial, dar cu jumatate sau peste din aplicatii blocate? nush.. acolo ma duce pe mine gandu :-??

  1. Da, ar putea fi si de la evaluation. Sincer, nimic nu e sigur. Stii doar ca in era Sinofsky pana ceva nu e sigur, astia nu spun nimic.

 3. @bdl: ultimele preview-uri nu merg decat pe Windows 8, insa initial au mers si pe Windows 7. Probabil ca va exista o versiune Internet Explorer 10 non-metro destinata Windows 7 si Windows Vista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>