Internet Explorer 8 mai rapid decat Firefox si Google Chrome – dupa spusele/testele Microsoft

De putin timp Microsoft a aratat un raport intitulat “Masurarea Performantei Browser-elor: Intelegerea testelor si a analizelor efectuate pentru a stabili calitatea browser-ului”. Documentul explica cum diferitele componente ale retelei sau parti de cod ale browseru-ului pot avea un impact asupra performantei atunci cand acesta din urma este testat, capabilitati si limitari ale diverselor utilitati de testare, precum si modalitati de a testa evitand aceste impedimente. Un lucru ciudat gasit in acest raport este faptul ca tabelul comparativ al performantelor arata ca IE 8 ar fi un browser mai rapid decat Firefox 3.05 sau Chrome 1.0, fapt ce nu se regaseste in nici un alt test de pe internet.

Aveti mai jos un filmulet destul de relevant.


Mentionez faptul ca eu folosesc de ceva vreme produsele Microsoft cu succes, iar in domeniul browser-elor am preferat IE7 cu add-on-ul IE7Pro in locul lui Firefox (Chrome nu aparuse inca). Asa ca aparitia IE8 nu a a putut decat sa ma incante – am facut si un review al acestui browser. Il gasiti aici.
Revenind la raportul Microsoft, Acesta detaliaza cum Internet Explorer 8 incarca mai rapid decat browserele concurente (FF, Chrome) cele mai vizitate 25 de site-uri de pe internet (conform comScore). Pentru calcularea timpului de incarcare s-a luat in calcul indicatorul “Done” al fiecarui browser, iar pentru pornirea cronometrului butonul “Go”. Testul a fost facut in Ianuarie 2009, rezultatele unui test ulterior putand fi putin diferite datorita continutului site-urilor care se modifica destul de des.

tabel IE8 Firefox Chrome

Dupa cum puteti observa usor, IE8 depaseste atat Firefox cat si Chrome, incarcand 12 din cele 25 de site-uri primul, urmat de Chrome cu 9 site-uri, Firefox incarcand doar 4 site-uri mai repede decat celelalte 2 browsere. Ironia sortii face ca IE sa incarce mozilla.com mai repede decat Firefox, iar Firefox sa incarce microsoft.com mai repde decat IE. Ce aduce nou acest test este transparenta, microsoft punand la dispozitie atat premisele de la care s-a pronit cat si metodologia, lucru care nu poate fi spus si despre alte teste sintetice. Microsoft a inceput sa se orienteze spre utilizator, iar asta nu poate decat sa ne bucure.

Microsoft vrea ca utilizatorii care folosesc browserele concurente sa incerce macar IE8, sperand ca imbunatatirile aduse sa-i faca sa ramana la el ca browser principal. Voi ce parere aveti despre IE8 pana acum? (tineti minte ca e inca in stadiul de RC1).

Daca nu stiti de unde sa il descarcati incercati aici.
Via Arstechnica

9 thoughts on “Internet Explorer 8 mai rapid decat Firefox si Google Chrome – dupa spusele/testele Microsoft”

 1. Nu stiu ce să zic… Aş putea spune că testele astea pot fi chiar şi false ! Eu, din punct de vedere tot îl văd mai rapid Firefoxul decât Chrome sau IE. Are o interfaţă mult mai atrăgătoare, pluginuri mai multe pentru Firefox. Poate şi de aceea din ce în ce mai multe persoane optează pentru Firefox, deoarece este personalizabil, este rapid, sigur. Chiar am încercat şi eu IE 8 să îi dau o şansă, dar chiar nu sunt mulţumit, parcă încarcă mai bine, „motorul de randare” (layout engine) este parcă făcut mai bine, însă nu suficient de bine. Fiecare are o părere personală. Fiecare foloseşte ce navigator vrea pentru treburile lui. Eu sunt „familiarizat” cu Firefox.

  1. Si eu folosesc Firefox in paralel, ca webdesigner nu ai alta solutie oricum. Plug-in-urile Firefox sunt indispensabile dar layout-engine-ul din IE8 va fi la fel cu cel din Firefox in versiunea finala(sper). Dar pentru utilizatorul de rand care are nevoie de viteza si gasirea informatiilor de care are nevoie cat mai repede si eventual out-of-the box (pe principiul apple), as opta pentru Internet Explorer. Chrome nu ma incanta cu mai nimic…
   Off topic: Vreo parere despre Safari 4?

 2. daca vrei un browser rapid si simplu mizez pe chrome mise pare ca se incarca MAI repede decat explorer sau opera…in plus in chrome daca se blocheza o pagina , nu se blocheaza tot browserul foarte practic shi simplu…de knd a aparut de atunci il folosesc shi sunt foarte multumit…

  1. @mihay: si in internet explorer 8 se poate bloca doar un tab iar restul sa mearga fara probleme, iar daca se blocheaza tot, oricum iti salveaza sesiunea si se restarteaza automat. Totusi Chrome a fost singurul browser care nu a fost crackuit la ultimul concurs in care se descopereau vulnerabilitati ale browser-elor. Safari a cazut in 10 secunde.

 3. Chiar si cu pluginuri, skinuri etc la urma urmei ma intereseaza continutul paginii, nu browserul cu care il vad. Si la capitolul asta Safari 4 este incomparabil mai rapid si atragator! Este adevarat ca si chrome si firefox sunt rapide… dar se compara? Si mai e o chestie… exista pagini facute sa mearga DOAR pe IE! Mai stiti alta firma producatoare care sa restrictioneze decodarea paginilor? Eu nu cred! Si cu compatibilitatea HTML 5 sau RSS 2 cum ramane.. hai sa lasam IE sa se laude in prostia lui.. Eu le-am vazut pe toate browserele …voi?

  1. @Avii: si eu le-am incercat pe toate, lucrez cu totate browserele zilnic. IE 8 nu mai are nevoie de compatibilitate, si in afara faptului ca nu afiseaza css 3 deoarece nu este inca u standard oficial, nu i-am gasit alt defect.

 4. Exista niste mici setari, in Firefox, care pot sa-l faca mai rapid decat este actual, nu stiu daca intrece sau nu IE8 sau alt browser, nu am stat sa calculez viteza lor, dar evident aceasta se schimba substantial.

  Cine doreste, pot sa postez acele setari, undeva, poate nu aici, pe aria IE8. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>