Internet Explorer 9 pentru Ubuntu si Mac OS X

IE9 Logo

Probabil ati aflat vestile cum ca FireFox 4 a reusit performanta de a fi descarcat de peste 7 milioane de utilizatori in primele 24 de ore si de peste 8.7 milioane de utilizatori in urmatoarele 24 de ore, dobrand astfel propriul record de descarcari in 24 de ore.

Pentru Internet Explorer 9, numarul descarcarilor nu a atins nici macar cote apropiate de FireFox 4, ajungandu-se la 2.4 milioane de descarcari in primele 24 de ore. Totusi, este cel mai descarcat browser din istoria Microsoft si fara indoiala cel mai bun browser al companiei.

Rezultatele scazute in comparatie cu Mozilla FireFox 4 au fost puse pe seama faptului ca Internet Explorer 9 nu vine prin Microsoft Windows Update decat in iunie, pana atunci fiind contorizate doar descarcarile initiate de catre utilizatori, sau update-urile versiunilor in dezvoltare (IE9 Beta, IE9 RC).

Nici Mozilla nu a activat inca optiunea de updatare a versiunii Firefox din versiunea curenta la ultima versiune, utilziatorii unei versiuni 3.6.x primind inca update-uri pentru aceasta. Firefox 4 va veni insa ca un update in curand.

Totusi, Microsoft mai are un as in maneca.

In secret, in laboratoarele Microsoft sunt testate versiuni pentru celelalte sisteme de operare populare: Ubuntu Linux si Mac OS X.
Compania a realizat ca nu poate duce lupta doar pe frontul Windows 7 / Windows Vista si a decis aceasta mutare fara precedent, tocmai pentru a putea concura cu celelalte browsere pe toate planurile. Pe aceste platforme va avea drept concurenti directi atat FireFox 4 cat si Chrome 10.

Mai mult decat atat, in urma ultimelor teste, Microsoft Internet Explorer 9 este browserul cu cel mai mic consum de energie electrica, fiind cel mai potrivit pentru utilizarea pe un calculator portabil. Probabil in curand il vom vedea utilizat chiar pe MacBook Air sau MacBook Pro, prelungind si asa indelungata durata de utilizare a acestora.

IE9 Power drain

Fara a mai amana momentul, va prezint primul screenshot cu Internet Explorer 9 pentru Mac OS X Snow Leopard.

Mac OS X IE9

Dupa cum puteti vedea, este perfect integrat in sistemul de operare, inclusiv meniul fiind repozitionat in stilul caracteristic Mac OS X.

Al doilea produs revolutionar este Internet Explorer 9 pentru Ubuntu 10.04 (compatibil si cu Ubuntu 10.10). Acesta pare a fi mai rapid decat proaspat lansatul FireFox 4, si din cate vad, are un numar al versiunii apropiat de IE9 pentru Windows 7, ceea ce ma face sa ma gandesc ca este vorba de o versiune foarte aproape de final.

Ubuntu IE9

Pentru comparatie, cam asa arata IE9 pe calculatorul meu cu Windows 7:

Nu inteleg cum de aceste informatii nu au scapat pana astazi, dar nu pot decat sa ma bucur ca am reusit sa intru in posesia imaginilor.

Avand in vedere informatiile de mai sus, cred ca exista posibilitatea ca si o versiune Internet Explorer 9 pentru Windows XP sa fie in lucru, desi acest lucru este inca negat de oficialii Microsoft.

Nota: Link-urile pentru descarcarea produselor nu au fost inca facute disponibile, dar voi updata articolul imediat ce voi intra in posesia lor.

[UPDATE] Avem acum si pagina oficiala a Internet Explorer 9 pentru Mac precum si o imagine cu IE9 pentru XP.

IE9 for Mac OS X Link

IE9 XP
Internet explorer 9 Windows XP

18 thoughts on “Internet Explorer 9 pentru Ubuntu si Mac OS X”

 1. E clar pacaleala. La ubuntu, in bara de jos scrie “Ubuntu Start page-Mo (zilla Firefox)” si “about Mozille Firefox”. Ala de pe Mac e putin mai reusit. Se vede ca e pornit Safari, dar in bara de titlu a ferestrei s-au gandit si au pus “Internet Explorer 9″.
  Pentru cateva momente am crezut ca in sfarsit Microsoft a inceput sa se gandeasca sa “invadeze” si celelalte sisteme… apoi am realizat ca inca mai e 1 Aprilie :(

 2. @StrangeTheories: avand in vedere ca am stat vreo 4 ore “sa testez” versiunile de mai sus, cred ca imi este permisa si o mica greseala. Am corectat, totusi. Multumesc pt obervatie.

  @Sszecret: eram sigur :)). Arata bine si versiunea pentru XP a IE9. Ma intreb cate alte versiuni IE9 mai sunt inca nedescoperite?

  1. Nu se stie ce planuri are Microsoft. Poate IE9 pentru Blackberry? Cu siguranta o sa fie un hit :) Sau poate chiar un IE9 “green” cu hardware acceleration pe baza de hamsteri. (bine, asta daca detii asa ceva)

 3. Era cat pe ce sa te cred! Stii de ce, Ionut? O parte din articolul tau chiar e adevarata! Mai ales partea cu cel mai mic consum de resurse energetice. Asta chiar e adevarat!
  Oricum, a fost o pacaleala foarte inspirata, foarte frumoasa!

 4. @Paul: ideea mi-a venit destul de greu… iar apoi a fost si mai greu sa realizez cele doua imagini de la zero. Am adaugat si elemente reale (numarul de descarcari, consumul de energie) tocmai pentru a ancora informatiile in realitate. Se pare ca si-a atins scopul :). Multumesc.

  @Sszecret: cel cu accelerarea pe baza de hamsteri ar putea fi produsul anului viitor :).

 5. Ionut,foarte tare! Pacat ca nu m-am si eu la asta pentru Windows 8 Bucharest (blogul nu este inca finisat,deci numai de farse nu- mi ardea :D).
  Oricum,ma intreb cata rabdare ai putut avea astfel incat sa modifici cele doua imagini.
  PS:Treaba cu hamsterii nu prea e potrivita. Mai bine IE 9 Green s-ar alimenta din resursele Yahoo! Messenger,sau,de ce nu,din semintele lasate pe birou de internautii lenesi.

 6. Foarte tare, desi e trecut de mult 1 aprilie eu abia acum mi-am facut timp sa mai rascolesc printre blogurile de profil. Cum sunt un utilizator de Mac, chiar am crezut si am mai si dat click pe link-ul pus.

  Cred ca e cea mai reusita pacaleala de 1 aprilie si am vazut cateva. Felicitari.

 7. @minuzio.com: Ma bucur ca ti-a placut. Si eu sunt de aceeasi parere (ca e cea mai reusita pacaleala de 1 aprilie de pe blogurile romanesti de profil :P). Multumesc pentru aprecieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>