Internet Explorer 9 Platform Preview – gata de Download

Va mai aduceti aminte de prezentarea Internet Explorer 9 nu-i asa? Ceea ce atunci era intr-un stadiu incipient de dezvoltare, poate fi acum descarcat sub forma lui Internet Explorer 9 Platform Preview.

Internet Explorer 9

Cele trei arii de lucru anuntate inca de pe atunci s-au pastrat. Este vorba de imbunatatirea vitezei de lucru, de complianta cu standardele CSS3 si HTML5 dar si de un motor JavaScript imbunatatit (cu nume de cod sugesti: “Chakra”).
Toate acestea pot fi testate folosind link-urile vizibile in imaginea de mai sus (care este si pagina implicita a Internet Explorer 9)
Pentru a descarca Internet Explorer 9 Platform Preview folositi link-ul urmator: http://ie.microsoft.com/testdrive/ si folositi butonul Install the Preview din coltul dreapta-sus al paginii.

Cam asa arata Windows 7 Bucharest in Internet Explorer 9:

Internet Explorer 9 Platform Preview

Am testat mai multe pagini web, si aproape toate functionalitatile afisate pe prima pagina. Ba chiar am comparat rezultatele cu Google Chrome si, la inceput cu IE8 (nu am continuat comparatia deoarece era mult inferior, fiind capabil de a rula doar o mica parte din teste). Astept si impresiile voastre legate de testare, dar pana acum mi se pare la fel de rapid precum este Chrome, ba chiar, in cazul standardelor HTML5 ii este superior (incercati testul cu tricoul – HTML5 T-Shirt Designer).

Concluzia ar fi ca Microsoft este fortat de concurenta de pe piata browserelor sa scoata un produs competitiv. Din cate vad pana acum (Platform Preview este doar un motor, un “engine”, nu are si o interfata proprie..) incercarea este una extrem de promitatoare. Impreuna cu un management bun al resurselor (Chrome, pe siteurile HTML5 ajunge si la 400MB RAM), cu interfata IE8 (eventual imbunatatita) si cu o integrare mai eficienta a acceleratoarelor, cred ca ar ar putea sa urce cateva pozitii de pe locul codas in care se afla (in majoritatea clasamentelor browserelor).

UPDATE:

Pe site-ul de descărcare Microsoft se laudă că la testul Acid3 au obţinut 55 de puncte din 100 maxim, deşi majoritatea browserelor mari deţin punctajul maxim, excepţie doar Firefox care are peste 90 de puncte, fiind foarte aproape.

Pe acelaşi site există rezultatele unui test benchmark de Javascript numit Sunspider. Conform rezultatelor testului, varianta de IE 9 Preview este de până la 6 ori mai rapidă decât IE 8, şi mai rapidă decât Mozilla Firefox 3.6 şi Mozilla Firefox 3.7 Alpha 2 Pre-Release.

10 thoughts on “Internet Explorer 9 Platform Preview – gata de Download”

  1. Alex poti sa il folosesti…nu iti dezinstaleaza versiunea anterioara.Cat despre el se misca la fel ca Chrome(poate mai lent poate mai rapid…dar e un inceput), chiar de pe el scriu acest comentariu.Multam Ionut, you’re the man :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>