Internet Explorer 9 – urmatorul pas in materie de browsere.

internet explorerIn timp ce Google duce browser-ul mai departe prin lansarea Chrome OS, Microsoft a ales alta directie de imbunatatire a acestuia. Microsoft nu se va adresa cu Internet Explorer 9 netbook-urilor ci calculatoarelor performante, care au unul sau mai multe procesoare video (GPUs).

Microsoft lucreaza la Internet Explorer 9 de aproximativ 3 saptamani si a reusit deja sa realizeze cateva lucruri impresionante.

Stim deja ca Internet Explorer 8 este in urma competitiei (Chrome, Safari, FireFox) cu standardele si cu viteza motorului Javascript. Insa mai stim ca Internet Explorer 8 a fost pionier in anumite domenii la momentul lansarii.

Pionieratul este o activitate care va fi dusa mai departe de Internet Explorer 9 si manifestata prin:

accelerarea hardware realizata cu ajutorul DirectX (D2D & DirectWrite).

Pentru a ajunge din urma concurenta, Internet Explorer 9 va implementa standarde noi si vechi a caror lipsa inca da batai de cap dezvoltatorilor:

suport CSS imbunatatit: in sfarsit IE va avea parte de colturile rotunjite din CSS. Acest lucru este deja demonstrat in clipurile video si inca 41 (din 43) de selectori CSS3 sunt deja validati.

Internet Explorer 9 CSS3 Round Borders

suport HTML5: avand in vedere greutatea cu care IE adopta noi standarde, nu ma asteptam ca HTML5 sa fie adoptat in mai putin de 2-3 ani. Insa acum vedem efectele competitiei asupra competitorilor. FireFox si Chrome au deja suport pentru HTML5, iar de data aceasta, Internet Explorer 9 le va urma.

Tot datorita concurentei (va mai aduceti aminte, cred, de Google Chrome Frame), echipa Internet Explorer 9 a imbunatatit si performanta motorului JavaScript al browserului:

Puteti vedea cum IE 9 schimba total graficul vitezei in JavaScript (IE7 nici nu ar trebui sa fie prezent in acest grafic)
Internet Explorer 9 JavaScript Engine

Se pare ca Microsoft nu are de gand sa renunte atat de usor la procentele din piata browser-elor pe care le tot pierde, si bine face. Competitia/concurenta este cheia evolutiei, si acest lucru ne este demonstrat din ce in ce mai des in domeniul IT.

8 thoughts on “Internet Explorer 9 – urmatorul pas in materie de browsere.”

  1. E bun ca Mozilla, Microsoft, Apple, Opera, Netscape, etc., sa inoveze programele pentru navegat, si spun asta deoarece fiecare in parte vrea sa surprinda pentru a castiga adepti iar utilizatorii vor primi produse de calitate.
    Cat despre calcatul stramb, e clar, daca nu e vb de Firefox e vb de I.E., si mi se pare normal atat timp cat vor ramane cele mai folosite browsere…. de restul, aproape nici nu se pomeneste.

  2. IE 8 chiar imi place , fata de IE 7 e chiar foarte bun , e mult peste , FF3 si IE8 sunt foarte apropiate ca performanta , dar , ca sa fiu on-topic , imi place mult ceea ce citesc despre IE 9 , asa da inbunatatiri , abia astept sa apara primul beta si sper sa iasa cat mai multe informatii despre el. E un pas mare facut de cei de la MS.

  3. O sa apara IE 9,… o sa apara IE X-plorer,…. etc. Aceeasi lupta monotona sa tina actiunile la un nivel ridicat pe bursa. Altfel era doar un simplu “service pack”. Macar programatorii sa fie inspirati, sa scoata ceva util si placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>