Internet Explorer – aniversarea de 15 ani

Microsoft sarbatoreste astazi implinirea a 15 ani de la prima versiune de Internet Explorer. Versiunea 1.0 a acestuia a luat nastere pe 16 August 1995 iar incepand cu versiunea 3.0 aparuta pe 13 august 1996, Microsoft a livrat browser-ul impreuna cu sistemul de operare.

Acest lucru a dus, bineinteles la dominarea pietei browserelor inca de la inceputurile ei. Pe atunci primul loc era detinut de Netscape Navigator care a rezistat inca un an dupa aceea – ajungand la 50% in 1997.

Totusi, doar FireFox a reusit sa intoarca balanta, o data cu lansarea sa in 2004. Acest lucru a fost favorizat si de stagnarea indelungata a Microsoft la Internet Explorer 6 dupa lansarea Windows XP si inainte de lansarea Windows Vista (intre 2001 si 2006). De atunci Internet Explorer a fost in continua scadere pana in luna mai a acestui an – avand de concurat cu din ce in ce mai multe browsere mai bune sau de respectat legislatia europeana.

Ultimele doua luni (iunie si iulie) au readus Internet Explorer in prim plan. In primul rand datorita cresterii cotei de piata (pentru prima data dupa cativa ani de scaderi) si in al doilea rand datorita lui Internet Explorer 9 Platform Preview (al carui beta va aparea cel mai probabil pe 15 septembrie). Cresterea cotei de piata este datorata pe de o parte si vanzarilor incredibile ale Windows 7 – care, desi vine cu “browser ballot” tot contribuie la mentinerea cotei de piata a IE, iar pe de alta parte marketing-ului investit in promovarea Internet Explorer 8 (mult mai promovat decat orice alta versiune de IE)

In concluzie, Microsoft a avut astazi cateva motive serioase de sarbatoare:

– 15 ani de Internet Explorer

– dezvoltarea unei versiuni de Internet Explorer (IE9) independent de sistemul de operare

– un trend pozitiv pentru popularitatea Internet Explorer

Bonus: cateva imagini cu Internet Explorer “de cand era mic” (via cnet):

6 thoughts on “Internet Explorer – aniversarea de 15 ani”

  1. Pe vremea lui internet explorer 4 erau extrem de simple site-urile si se incarcau destul de greu.
    Tot timpul e bine sa fie o concurenta mai ales cand a aparut moziila phoenix nu parea o amenintare dar cu timpul s-au schimbat treburile.

  2. Bravo lor! Îi felicit cu ocazia asta. Cei care credeau că IE nu este un concurent serios, s-au înşelat amarnic. Eu am crezut în Microsoft, era culmea şi cam suspect ca IE „să stea pe margină”. Situaţia lor financiară este chiar foarte bună… Odată cu IE9 mulţi îşi vor schimba părerea. E bine că au învăţat din eşecurile trecutului şi acum le repară, încetul cu încetul. :) Timpul ne va dovedi asta. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>