Joli OS 1.2 – Review

Joli OS Cloud LogoJoli OS este un sistem de operare gratuit, bazat pe kernelul Linux, ultima versiune – 1.2 – fiind lansată pe data de 9 martie a acestui an.

Fiind un mare iubitor al sistemelor de operare open-source, am decis că este timpul să încerc și un sistem de operare în cloud, ca un fel de preview la ceea ce o să fie Chrome OS. Timpul în care l-am testat nu a fost unul chiar atât de indelungat, circa 2-3 zile, dacă stai să contorizezi fiecare intrare in sistemul acesta de operare, dar este un timp suficient încât să îți faci o părere despre el, care te va ajuta să te decizi dacă să rămâi la acest OS sau să treci pe altceva, fiindcă acest sistem de operare îți dă doar două opțiuni: fie o să îl îndrăgești, fie o să îl detești.

Trebuie menționat faptul că este un sistem bazat pe Ubuntu, dar nu prea o să i se simtă „implicarea” în dezvoltarea acestui sistem de operare, trebuind să sapi puțin mai adânc pentru a realiza acest lucru, dar și tangență anterioară cu Ubuntu te poate face să realizezi că ai mai văzut anumite caracteristici.

Instalarea

Am optat pentru instalarea direct din Windows, similar cum întâlnim în cazul Ubuntu, unde facem aceeași procedură cu aplicația WUBI. Am făcut acest lucru fiindcă laptopul meu avea deja Windows 7 instalat pe el, nedorind să mai fac o reinstalare după ce termin cu Joli OS, fiind mai practic să instalez și dezinstalez direct din Windows.

Toată procedura de instalare am realizat-o în aproximativ 20 de minute, din care 4 minute s-a realizat instalarea în Windows, a cerut restart și după aceea a făcut restul instalării.

Prima impresie

Prima dată când te loghezi ești întâmpinat de un ecran destul curat. Ai browserul și niște aplicații preinstalate. Este bine că au optat pentru această alegere, fiindcă dacă vii cu prea multe chestii deodată, riști să îl sperii pe proaspătul utilizator al SO-ului.

Joli OS

E recomandat ca să îți faci un cont Jolicloud înainte de instalare, altfel vei intra mai greu în propriul cont, asta însemnând că va trebui să intrați în contul Guest pentru a face contul și a-l confirma, urmând ca abia apoi să poți intra în contul tău.

Din păcate, unul dintre bug-uri l-am experimentat la această instalare, dar și anterior, la versiunea 1.1, pe care am instalat-o acum vreo 4 luni, este aceea că la terminarea boot-ului pe ecran îmi era afișată imaginea doar pe un sfert din acesta, în colțul stânga sus. Am găsit o opțiune de compromis: intru în cont, se deschide și îi dau opțiunea sleep, aștept să intre în sleep și îl „trezesc”, urmând ca apoi să reintroduc parola, acum totul fiind afișat normal. O altă rezolvare este conectarea laptopului la un monitor, totul fiind afișat normal. E un bug deranjant, care pentru un începător poate însemna instalarea altui sistem de operare, neștiind ceea ce trebuie făcut.

Joli OS foloseşte Chromium ca browser, acesta fiind punctul central al întregului OS, versiunea disponibilă la început a fost Chromium 10, dar la scurt timp a făcut update la versiunea 11. Din păcate nu suportă, momentan, funcţia text-to-speech pe care o are Google Chrome 11 în Google Translate.

Conectivitate

Se conectează din primele clipe la reţeaua Wi-Fi, dacă este una disponibilă în zonă, dar nu zăboveşte nici când este vorba de ethernet, o dată introdus cablul, se conectează fara probleme. Dacă vorbim de conexiunile mobile, se descurcă foarte bine, asta cel puţin în cazul reţelelor Zapp și Vodafone, în ambele cazuri am folosit telefoane mobile pentru realizarea conexiunii, în cazul Zapp modelul Zapp e@sy (Z910i), iar în cazul Vodafone telefonul Nokia X2-00, pe care l-a recunoscut din prima, iar conectarea s-a făcut pe moment.

Astfel, pentru ca să inițializezi o conexiune la Internet prin telefonul Zapp, trebuie să faci următorii pași, după cum se vede în imaginile de mai jos:

Joli OS

Joli OS

Joli OS

Joli OS

Joli OS

Joli OS

Joli OS

Joli OS

Ceva asemănător trebuie să faci și pentru conectarea la Vodafone, prin telefonul Nokia X2-00, recunoscut de către Joli.
Dacă ai bluetooth pe PC sau laptop nu trebuie să îți faci griji că nu este recunoscut adaptorul, fiind incluse drivere și pentru aceste dispozitive.

Aplicații

Momentan, acest sistem de operare are 939 de aplicații, disponibile unele exclusiv online, dar mai sunt câteva care nu au nevoie de acces la rețeaua Internet. Diversitatea aplicațiilor este mare, după cum puteți vedea mai jos.

Joli OS

Există o organizare pe multe categorii, fiecare dintre ele având niște aplicații pentru fiecare nevoie a unui utilizator de PC. Majoritatea aplicațiilor se regăsesc și în Chrome Web Store, dar nu este un lucru general valabil, de exemplu dacă în Chrome Web Store avem aplicația Tweetdeck, nu o vom regăsi ca și în App Store-ul Joli. Nu este un lucru care să afecteze operatibilitatea, fiindcă există alte aplicații care te pot ajuta să îți desfășori activitatea.

Desigur, există și posibilitatea de a-ți crea propriile aplicații, fiindcă atunci când vorbim despre acestea, în Joli OS avem link-ul către anumite pagini web, neinstalându-se mare lucru pe PC. De altfel, nu prea văd de ce să aloci mult spațiu pe HDD unui sistem de operare care funcționează mai mult în „cloud”, căci mare parte dintre aplicații au corespondent al funcțiilor care ar putea fi instalate și pot fi folosite offline pe sistemele obișnuite, un spațiu alocat de 8-10GB ajungând pentru întreg sistemul și toate update-urile care s-ar putea face de-a lungul timpului.

Compatibilitate

Ceea ce și-au propus realizatorii Joli OS este ca și PC-urile mai vechi să poată fi folosite, „reciclate”, chiar și calculatoarele vechi, cum ar fi cele de acum 10 ani să funcționeze. Laptopul pe care am testat este vechi de aproape 3 ani, dar am instalat și pe un PC vechi de 6 ani, rezultatele fiind foarte bune pe primul și bune pe cel de-al doilea sistem. Așadar, la acest capitol nu ne putem plânge de probleme.

În legătură cu perifericele, avem o compatibilitate cu destule dispozitive, încercând 3 mouși, dar și 3 tastaturi, toate fiind recunoscute, printre acestea având și un set format dintr-o tastatură și un mouse wireless, adaptorul făcându-și treaba.

Concluzii

Un concept destul de interesant, Joli OS, este de luat în seamă, fiind printre primele astfel de sisteme de operare în cloud, alături de Chrome OS, având un centru de aplicații bine organizat, dar la aproape 1000 de aplicații e cam sărăcăcios. Trebuie considerat și faptul că este printre primele sisteme de acest gen, iar greșelile sunt firești, fiindcă acest concept este abia la început, având vreme să se dezvolte.

Printre plusuri avem:

  • compatibilitate cu o gamă vastă de sisteme desktop dar și cu notebook-uri, netbook-uri și tablete;
  • compatibilitate cu multe periferice, accesorii, (mi-a chiar și scroll-ul de pe touchpad, care în Windows nu funcționează decât după instalarea unui driver) ș.a.
  • ușurință în utilizare – instalezi din magazinul de aplicații, ștergi direct din desktop programele;
  • sociabilitate crescută, regăsind o mulțime de aplicații pentru fiecare rețea socială, dar și sistemul de operare în sine permite deschiderea unui nou sistem de sociabilitate, aceea de a vedea ce aplicații au mai instalat prietenii și ce le-a plăcut. Este combinat un sistem similar Twitter-ului și Facebook-ului, putând urmări o anumită persoană, dar putem deveni și prieteni cu ea;
  • un număr redus de amenințări informatice;
  • integrarea cu Google Docs și Dropbox (ar fi fost excelentă integrarea cu Skydrive-ul celor de la Microsoft);
  • poți purta peste tot aplicațiile pe care le ai în contul tău, de fiecare dată când instalezi pe un PC acest sistem de operare și introduci datele contului tău ți se instalează aplicațiile exact în configurația pe care ai avut-o pe celălalt PC, fără ca ceva să se modifice;
  • update-urile se fac în mod automat, fără ca tu să fi deranjat;
  • are o aplicație proprie în Chrome Web Store;

Printre minusuri regăsim:

  • lipsa posibilității de a organiza aplicațiile pe categorii, chiar dacă în App Store sunt puse pe categorii;
  • este necesară o conexiune permanentă la Internet, fără aceasta, mai mult de 90% din ceea ce poate face Joli OS fiind îngrădit;
  • nu toate aplicațiile sunt funcționale în România;
  • flash player-ul dă erori, fără nici un avertisment;
  • pornește cam greu, în circa 1 minute și 28 de secunde;
  • managerul de fișiere este construit în HTML5, dar îi lipsesc o serie de funcționalități pe care le are managerul de fișiere Nautilus, care îl secondează pe primul;

În România, din păcate, chiar dacă pare o idee bună, Joli OS este sistemul pentru care trebuie să alergi după hotspot-uri pentru a-l putea utiliza la întregul sau potențialul, iar cum acestea nu prea sunt prezente, pornești cu un mic dezavantaj. Dacă ai o conexiune mobilă și îți permiți să plătești pentru a sta cât mai mult timp online, părerea mea este că ai un sistem aproape perfect.

Poți descărca Joli OS accesând link-ul de mai jos, unde poți alege să instalezi sistemul alături de Windows fie să instalezi Joli OS în locul lui.

Download Joli OS

Alin aka Stamorello este cel mai nou membru al echipei si este la primul sau articol pe Windows 7 Bucharest. Se va ocupa in special de sectiunea Software – noutati si review-uri. Speram la o colaborare cat mai indelungata.

12 thoughts on “Joli OS 1.2 – Review”

  1. Foaaaarte bun articol. E prima oara cand aud de Joli OS,dar lasand asta la o parte,articolul ofera detalii mai mult decat suficiente,obiectiv,si puncteaza foarte bine atat plusurile cat si minusurile. Felicitari pentru un articol exceptional,spor la cat mai multe :)

  2. Am testat acest OS din browser de pe windows. Sincer impresionat, am facut si cont chiar. Dar acuma partile rele: cand al instalez din windows ca sa am dual boot, asi face treaba, calculatorul se restarteaza, dar cand dau sa bootez de pe el, porneste dar la 5% sau 25% ingheata si nu mai raspunde la nici o comanda. Nici mouseul nu mai merge :( . Am incercat cu o imagine live si merge bine, dar cand al instalez, se blocheaza si ingheata :(
    Stie cineva de ce? Un pic de ajutor va rog.

  3. Joli “OS” poate fct. si k aplicatie pt google chrome.(pt. cei care n-au timp sa-l instaleze) E ok sa-l folosesti la munca si acasa direct in browser! Try it!

    1. @ionas2

      Am 1 gb RAM DDr2 / Intel Celeron D (single core) 2.8 ghz si placa video Via Chrome IGP 128 mb, (256 mb shared). Eu cred ca este suficient sa ruleze acest sistem de operare :)
      Ubuntu. openSUSE si celalate mi-au mers 😀

  4. @Cristi
    Încearcă să dezinstalezi și să reinstalezi cu un alt kit scos de pe site-ul celor de la Jolicloud. Am încercat pe un PC aproximativ similar cu al tău și am pățit același lucru… PC-ul avea 512 MB RAM DDR, Intel Celeron de 2,66 GHz, iar placa video integrată avea 96 MB… Altceva nu știu ce să mai zic despre problema ta.

  5. Ma enerveaza faptul ca imaginea live imi merge dar de instalat pe HDD nu vrea de nici o culoare :(
    Am sa incerc cu alt installer daca gasesc, daca nu astept 1.3 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>