La plimbare cu iPhone-ul

Cativa “oameni de stiinta” din Statele Unite ale Americii, sau mai bine zis un grup de tineri care se plictiseau au descoperit o modalitate mai simpla de a te plimba cu masina. Nu mai trebuie toceala la intrebari pentru chestionare, trasee contracronometru sau orice altceva ce era in trecut necesar pentru obtinerea permisului de conducere. Acum, multumita lor, este suficient sa ai un iPhone…si desigur o masina.

Asadar, acestia s-au pus pe treaba si pentru experimentul lor au achizitionat o masina pe care nu au platit mai mult de 300 de dolari. Este de mentionat ca aceasta era dotata cu o cutie automata de viteze.


Urmatorul pas a constat in indepartarea portierelor si folosirea motoraselor care actionau geamurile pentru actionarea pedalelor de frana si acceleratie, un alt motor urmand a controla cu ajutorul unui lant coloana de directie.  Intre iPhone si sistemele care controlează masina au introdus un microcontroller care dispunea de o conexiune wireless dar si  programarea de rigoare.

Deoarece iPhone-ul dispune de foarte multe aplicatii care se bazeaza pe  accelerometru , aceasta functie a fost aleasa si in acest caz pentru controlul direcţiei. Astfel, era necesar doar sa incline telefonul intr-o parte sau cealalta pentru a decide in ce directie sa mearga.

Mai mult, tinerii care au lucrat la acest proiect au folosit doar componente electronice extrem de simple si cateva potentiometre pentru a determina pozitia corecta a volanului si a pedalelor.

Telefonul, la randul lui, dispunea de un soft cu o interfata extrem de simpla si care prin intermediul a doua bare ajustabile controla atat acceleratia cat si frana.

Totusi, dupa cum se poate vedea si in cele doua filmulete de mai jos, tinerii “cercetatori” si-au realizat micile lor cascadorii  pe un circuit si in conditii controlabile. Mai mult, ei ne dau vesnicul sfat “DON’T TRY THIS AT HOME!” sau mai pe romaneste “NU INCERCATI ASA CEVA ACASA!” (ca daca te prinde tata ca i-ai stricat masina nu mai iesi din casa pana la pensie, as mai adauga eu.) Vizionare placuta!

4 thoughts on “La plimbare cu iPhone-ul”

  1. @alfonsonianus: dupa aceleasi principii eu deja ma gandesc cum ar putea un iPhone controla o masina teleghidata. Exista deja un program pentru Wii :D. Datorita disponibilitatii sale in crestere, iPhone-ul capata din ce in ce mai multe intrebuintari 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>