/* Life Runs On Code */

Sau cel putin viata unui programator.

Romanian Developers Day

Sub acest slogan a avut loc astazi Romanian Developers Day, eveniment sustinut de Microsoft si al sau Visual Studio 2010.


Asa cum v-am obisnuit si la evenimentele precedente, am vrut sa incerc un live blogging, numai ca lipsa unei acoperiri Wi-Fi sau 3G m-au impiedicat chiar si sa transmit tweet-uri (mesaje scurte, de 140 caractere). Noroc ca am avut o agenda la mine si ca am primit un pix la intrare :D. Am notat cele mai importante momente ale prezentarilor si le voi reda mai jos.

Ronamian Developers Day a inceput cu prezentarea lui Raffaele Rialdi, Security MVP in Italia. El a tinut sa specifice importanta arhitecturii pe care se bazeaza un software si nu in ultimul rand ca valoarea unui soft nu este data de codul acesteia ci de design (usurinta in utilizare) si de functionalitatea pe care o ofera (“service”).
Recunosc principiile Microsoft in spusele lui, dar nu pot fi deacord. E clar ca Microsoft pune accent pe design si functionalitate, dar pretul produselor vine de pe urma codului scris. Iar daca acesta este deschis si liber, acest pret dispare si fiecare se poate bucura de functionalitatea oferita. Asta ar inseamna ca multe companii nu ar mai avea din ce sa faca profit. Dezbaterea e mai lunga. Ce vreau sa subliniez este ca the real value la care se refera Raffaele este valoarea pentru client.

A urmat Liviu Coconu, Senior Support Engineer. A prezentat in detaliu 3 noi functionalitati ale Debugger-ului din Visual Studio 2010:
– IntelliTrace – analizeaza si inregistreaza executia aplicatiei
– Multi-threading/paralelism – folosirea concomitenta a tuturor nucleelor procesorului (trebuia sa ajungem in 2010 ca sa efectuam asta cu usurinta? majoritatea programelor inca nu ofera astfel de suport :( )
– Analiza de dump-uri

Bogdan Brinzarea de la Banca Romaneasca a profitat de momentul pe scena pentru a face reclama companiei la care lucreaza. Ei au implementat in sistem o aplicatie dezvoltata in F# – un nou limbaj de programare ce ofera in principal toate avantajele celor deja existente insa fara a mostenii si lipsurile (in teorie).

Din prezentarea lui Bogdan Hobeanu (co-fondator Kenubi) nu prea am tras prea multe concluzii… Demo-ul sau s-a incapatanat sa functioneze, iar el era vizibil emotionat :).

In sfarsit am intrat si pe taramul aplicatiilor Web. Chiar daca Mihai Tataran a vorbit despre ASP.NET 4.0 si Visual Studio 2010, demonstratia lui cu un site de pariuri cu caini a fost destul de relevanta pentru subiectul abordat si anume folosirea AJAX in afisarea elementelor – updatare a informatiilor in timp real fara reincarcari inutile ale paginii. Microsoft militeaza pentru adoptarea noilor standarde html5, pentru aplicatiile web offline si pentru AJAX 4.0.

Au urmat inca doua prezentari interesante. Cea a lui Daniel Balaceanu – Product Manager TotalSoft – legata de integrarea unei aplicatii cu Microsoft Sharepoint Server. Si cea a lui Mihai Nadas – project Manager Yonder (companie olandeza cu 200 programatori la Cluj) care a prezentat avantajele folosirii Windows Presentation Foundation (nici nu va imaginati ce simplu se integreaza cu interfata Windows 7).

Ultima prezentare la care am asistat, a fost ce a lui Ciprian Jichici – Microsoft Regional Director. A vorbit de Silverlight 4.0 si de aplicabilitatea acestei tehnologii in mediul bussiness.

Deja se facuse ora 21:00 si a trebuit sa plec. Mi-a parut rau ca am pierdut prezentarile legate de Windows Phone 7 Series si Silverlight 4 si Windows Azure, dar daca voi gasi articole legate de ele, voi reveni cu link-uri.

[Update]: pentru a vedea si cateva poze, plus o sesiune de live-blogging va invit sa cititi si articolul lui nwradu.

6 thoughts on “/* Life Runs On Code */”

  1. Bun venit! din nou. eu folosesc Visual Studio de vreo luna dar pot spune ca are mai de toate, pana si disk virtual, server plus ca deschide orice extensie complicata (ex. dll, bin, tmp). Il puteti lua free de la gigantu Microsoft.
    Am gasit si licienta, fara aceasta se poate utiliza o luna.

  2. @Floryyn: multumesc pentru interventie. Bine punctat. Daca doreste cineva un link catre versiunea trial, e deajuns sa lasati un comentariu si va voi oferi link-ul :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>