Linux Live USB Creator

Unul dintre cele mai mari avantaje ale platformelor linux este posibilitatea de modificare a acestora in functie de nevoie. De la necesitatile unui mediu bussiness, la un programator dedicat si pana la cele ale unui utilizator neinitiat exista o distributie pentru fiecare.
Datorita aceastei posibilitati de modificare/personalizare au aparut si distributiile direct accesibile de pe un CD sau un USB (Linux Live CD/USB). Microsoft nu permite o astfel de utilizare (desi putem instala Windows 7 de pe un stick USB) a sistemelor sale de operare. Exista o alternativa – denumita Windows XP Live CD (BartPE) – careia ii voi dedica un articol viitor, dar in lipsa ei, suntem nevoiti sa recurgem la MS-DOS atunci cand sistemul de operare principal este inutilizabil.


MS-DOS-ul are multiple functionaltiati de editare, mutare, vizualizare a fisierelor sau a directoarelor. Combinat cu un Norton Commander chiar poate face treaba buna. Dar cati dintre voi mai aveti astfel de utilitare salvate?

Unde mai adaugam si faptul ca uneori avem mai multe lucruri de facut inainte de a instala sistemul de operare (nu doar manipulare de fisiere). Exemple ar fi destule: poate avem probleme cu HDD-ul si dorim sa-i facem o diagnosticare fara a avea posibilitatea utilizarii unui alt calculator; sau poate sistemul de operare nu si-a revenit dupa un crash si avem nevoie neaparata de niste documente, sa trimitem un mail sau rezolvam unul sau mai multe task-uri intr-un timp destul de scurt.

Pentru oricare din motivele de mai sus, si pentru multe altele, un Live OS USB Stick poate salva situatia.

Programul pe care il voi prezenta astazi – Linux Live USB Creator face tocmai lucrul de mai sus. Urmati cei cinci pasi simplii si veti avea un stick USB bootabil cu distributia Linux preferata.

Pasul 1: Alegeti stick-ul USB, conectat in prealabil la calculator

Pasul 2: Alegeti sursa pentru distributia linux dorita (CD, ISO sau puteti descarca una la alegere: Ubuntu Netbook, Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, Linux Mint 9, Fedora, Debian, OpenSuse, etc… )

Pasul 3: Live Mode este presetat ca 0MB, dar in functie de distributia aleasa puteti specifica cati MB sa fie pastrati pentru a personaliza sistemul de operare de pe stick-ul USB. Astfel, toate modificarile pe care le operati in cadrul acestuia vor fi disponibile si la urmatoarele boot-ari (in principiu sunt deajuns 300-500MB).

Pasul 4: Puteti opta pentru ascunderea fisierelor create sau pentru formatarea stick-ului USB. In plus puteti selecta optiunea de pornire virtualizata a LinuxLive in Windows (in folderul VirtualBox de pe stick veti gasi aplicatia: Virtualize_This_Key.exe).

Pasul 5: Setati optiunile avansate (pentru cunoscatori) sau apasati “fulgerul” pentru a incepe crearea stick-ului USB bootabil cu distributia linux aleasa.

Daca vi se pare utila aplicatia, puteti afla mai multe despre ea de pe site-ul oficial: linuxliveusb.com. Iar pentru a descarca aplicatia link-ul este mai jos:

Download Linux Live USB Creator 2.6 (Installer)

12 thoughts on “Linux Live USB Creator”

  1. Cu o conditie!Sa ai obtiunea din bios sa bootezi de pe stick.O varianta mai buna ar fi sa faceti urmatoarele:
    1.La prima instalare de windows(deoarece “imaginea sau clona pe care o veti crea,nu va depasi 8,5 GB cat are, de regula, un DVD);
    2.Instalati Acronis True Image sau alt utilitar(Paragon,Ghost etc.);
    3.Creati un DVD bootabil, cu imaginea partitiei pe care aveti instalat SO, cu ajutorul utilitarului;
    4.Cand “nu mai merge nimic”, introduceti DVD-ul bootabil si aveti in cateva minute un windows nou.
    5.Sau creati un Stick bootabil cu utilitarul -Windows7-USB-DVD-tool,pentru cei care aveti instalat win7, daca totusi doriti un stick bootabil-asa cum spuneam mai sus pentru cei care au obtiunea de boot de pe stick din windows.
    6.Si mai sunt o sumedenie de distributii Linux Live sau Win Live asa cum ai spus si tu,Ionut in prezentare mai sus.Se creaza o imagine cu Nero sau alt utilitar “de ars”blancuri.
    Cu speranta ca variantele de completare a modului cum salvam SO nu au fost prea stufoase ,va salut respectuos pe toti prietenii de pe Windows 7 Bucharest.

  2. @Fanibu: dap, e foarte important ca BIOS-ul sa permita boot-area de pe USB Stick, mi-a scapat acest detaliu, dar ma bucur ca ai fost atent :D.
    Buna ideea cu imaginea sistemului de operare deja instalat. Pe acelasi principiu se bazeaza si back-up-ul. Am folosit la vremea lui Norton Ghost, dar presupun ca si Acronis-ul si Paragon-ul isi fac treaba cum trebuie..
    Diferenta dintre acest Linux Live si majoritatea celorlalte solutii este faptul ca permite ca sistemul de operare sa fie modificat (fapt pentru care este si stocat pe un stick USB si nu un CD read-only). Un lucru foarte important, mai ales daca il folosesti pentru depanari :D.

  3. Distributiile Linux sunt free OS, adica gratis, moca etc. Nu-ti cere nimeni o roaba de bani ca sa operezi un PC, indiferent de nivel. Asta este singurul motiv pentru care distributiile Linux sunt prezente pe orice mediu de stocare, de la servere pana la cd/dvd sau mai nou usb (de fapt ceva mai vechi). Distributiile Linux nu prea crapa:>>> Stiu ca asta e o veste nasoala dintotdeauna pentru Microsoft. Ciudat cat de mult seamana unele interfete de la win7 cu distributiile Ubuntu de la Canonical! Care pe care o fi copiat? Diferenta este ca win7 ruleaza interfetele in shell-ul ala enorm si greoi, pe cand UBUNTU zboara, chiar pe configuratii mai slabe. Testati WINE pe UBUNTU 10.4 sau 10.10. O sa aveti surpriza sa constatati ca jocurile merg chiar mai bine decat in WIN. Cine stie ce ne pregateste viitorul? Primul pas l-a facut Microsoft. S-ar putea ca restul drumului sa-l faca umar la umar cu altii. Ne mai auzim.

  4. @apocris: Eu raman la parerea mea si anume ca succesul Linux este dat de faptul ca e OpenSource – adica are codul la vedere si nu neaparat pentru ca e gratis :). Ba chiar cred ca gratuitatea asta i-a adus unele prejudicii pe termen scurt.

  5. Un sistem de operare, fie că vorbim de Linux fie că vorbim de Windows, nu sunt perfecte și nici nu vor fi niciodată, la fel ca și soluțiile de securitate (un antivirus de exemplu). Fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje. Fiecare dintre ele sunt și prezintă vulnerabilități, unele mai mici altele mai mari.

    Un lucru deloc de neglijat, este faptul că putem alege ce dorim și ce ne place mai mult (și asta mulțumit lui Linus Torvalds). În opinia mea acesta este unul dintre cele mai importante lucruri.

    Nu de puțină vreme (mai ales în România) exista … un fel de “bau-bau” sau o ură chiar acerbă și înverșunată uneori, între cei care utilizează Linux și/sau Windows ! Păcat ! Ca și vorba aia … “Ca la noi, la nimeni în tot și-n toate” … Nu același lucru este sau se întâmplă și în afară … !

    În loc să ne unim și să facem ceva constructiv și util … continuăm să ne împungem verbal cu tot felul de chestii inutile …

    PS: Scuze de off topic ! Nu fac aluzie la nimeni de aici. Am simțit nevoia să îmi dau și eu cu părerea ! Vă mulțumesc pentru înțelegere. Baftă în continuare ! 😉

    1. Nu e nimic. Puteam să jur că ai să laşi şi tu un comentariu, fiind vorba de Linux :)) Eu sunt „speriat” de Linux, mi-e frică că poate este diferit faţă de Windows. Odată şi odată mi-am zis că am să îl încerc. 😛

      1. Frica naște teamă, teama naște spaimă, spaima naște groază … toate la un loc aduc, inevitabil curajul ! Așa că … încearcă ! Nu vei avea nimic de pierdut ci din contră, vei descoperi ceva nou și interesant ! 😉

  6. @Ionut
    N-am mai precizat ca distributiile Linux sunt open source. Banuiesc ca asta e deja arhicunoscut. Succesul se datoreaza in primul rand gratuitatii. Faptul ca are cod deschis nu are semnificatie decat pentru dezvoltatori, programatori si userii care au cunostinte avansate de configurare sau reconfigurare.
    @yo9fah
    Crede-ma, nu se cearta nimeni cu nimeni. E alegerea fiecaruia ce foloseste sau ce plateste. Important e ca sunt si alte cai. Problemele au aparut atunci cand Microsoft dorea sa fie (si nu cred ca a renuntat la asta) singura cale. Si nu mai e.

    1. Sper că m-am făcut bine înțeles … eu am vorbit la modul general ! Indiferent de ce se va întâmpla, LINUX va fi o altă pasiune sau chiar dragoste a mea !;)

  7. @StelistCristi
    Da, Linux este mult diferit fata de OS urile Microsoft. Ubuntu, prima distributie Linux preluata si dezvoltata de o companie, asa cum scrie la carte, nu este un OS perfect. Dar are multe avantaje. In primul rand este light fata de alte OS uri. Nu are registri si deci intermediari intre shell si resursele hardware. Kernelul Linux este incredibil de stabil. Este si in limba romana (foarte important). Are o multime de aplicatii gratuite, fie intretinute de Canonical, fie intretinute de comunitatea Ubuntu sau din alte surse. Cu un pic de efort mental (citit documentatie) poate fi configurat in multe feluri. Nu ai de ce sa te sperii! Nu musca! Daca strici ceva (desi asta e greu) il poti recupera foarte usor. Pe de alta parte Microsoft are avantajul unor ani multi de experienta si al unui numar mult mai mare de aplicatii scrise pentru el. In plus, Win7 s-a dovedit pana acum cel mai stabil si reusit sistem Microsoft (cu un mic zambet nu pot sa nu remarc din nou unele asemanari izbitoare cu Ubuntu). Deci poti sa alegi, no problem! Iar frica e un sentiment care nu are loc in domeniul asta. Poti sa incepi prin a instala si Ubuntu sau alta distributie Linux, langa Microsoft (dual boot). Nu-i o lume minunata aia in care poti sa ai mai multe lucruri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>