Apple a lansat acum cateva zile o versiune de test a Mac OS X 10.7 Lion exclusiv pentru developeri. Aceasta poate fi descarcata prin intermediul proaspatului Mac App Store.
Noua versiune a Mac OS X aduce imbunatatiri descoperite de Apple in urma dezvoltarii iOS. Adica doreste sa integreze usurinta in utilizare si functionalitatile unui sistem de operare mobil in sistemul de operare Mac OS X. Daca facem o paralela, Microsoft incearca acelasi lucru cu Windows 8, dar porneste din directia desktop – > catre portabile.
Printre imbunatatirile noi aduse fata de cele anuntate anterior, mai amintesc:
– AutoSave si Resume – functii ce permit aplicatiilor sa memoreze pozitia in care erau inainte de a fi inchise
– Versions – o alternativa a Shadow Copy din Windows dar cu o interfata mult mai atractiva (imagine via istartedsomething)
– Mail 5 – o noua versiune a aplicatiei de administrare a casutelor de e-mail (alternativa Windows Live Mail) ce ofera o noua functionalitate de ordonare a conversatiilor.
– interfata grafica Aqua ce cuprinde bare de scroll diferite, efecte de tranzitie, animatii si gesturi multi-touch imbunatatite.
– AirDrop – un fel de alternativa la DropBox, dar fara partea cloud-based. Este daca vreti un fel de Windows Live Mesh, simplificat insa pentru a fi cat mai usor de utilizat.
Vazand noutatile, tind sa cred ca Mac OS X Lion merita testat in Virtual Box :).
Asta pana cand se va lansa in vara acestui an, cand sunt sigur ca voi apuca sa il testez pe mac-ul vreunui prieten (si-asa Zozo spunea ca isi doreste noul model de MacBook).
Si ca tot veni vorba de Macbook-uri, Apple a lansat si noua generatie Macbook Pro si chiar daca acestea nu sunt revolutionare din cele mai multe puncte de vedere (cum nici ultimele MacBook Air nu au fost), sunt cateva lucruri interesante care merita mentionate.
Primul ar fi ca modelele de anul acesta se bazeaza pe platforma Intel Sandy Bridge si ca cel mai mic dintre acestea (modelul MacBook Pro de 13 inci) nu beneficiaza de o placa video dedicata. In schimb se bazeaza pe Intel HD 3000, o placa ceva mai slaba decat nVidia 320M disponibila in modelul anterior.
Modelele superioare au pe langa chipsetul integrat si o placa grafica ATI dedicata – 6490M cu 256MB GDDR5 sau 6750M cu 1GB GDDR5. Trecerea intre cele doua se face in functie de necesitatile de moment, in principiu pentru a oferi o durata de utilizare cat mai lunga.
Urmatorul lucru demn de mentionat este ca datorita utilizarii procesoarelor Intel Core i7, performantele liniei Macbook Pro 2011 au crescut cu aproximativ 30-50% fata de generatia anterioara (link benchmark).
Nu trebuie sa uitam nici faptul ca Apple a introdus si optiunea ecranelor mate (antiglare) – optiune de mult uitata, dar necesara. Avem si camere web HD – destinate si compatibile Facetime, precum si spatii de stocare marite.
Ultimul detaliu interesant legat de noua gama este tehnologia ThunderBolt (denumita si Light Peak de catre Intel) ce permite transferuri de pana la 10Gb/s. Asta inseamna de aproximativ doua ori mai mult decat standardul USB 3.0 inca neimplementat la scara larga. Aceasta mutare arata ca Apple incearca sa sara peste USB 3.0 si sa impuna propriul standard in colaborare cu Intel (noile MacBook-uri au doar USB 2.0).
Totusi, Thunderbold nu este un inlocuitor propriu-zis pentru USB 3.0, ci ofera si alte functionalitati. Pornind de la imbinarea tehnologiilor PCI Express si DisplayPort, Thunderbolt (Light Peak) ofera conectivitate bidirectionala atat pentru display-uri cat si pentru periferice sau medii de stocare. Toate acestea pe un singur cablu si fara a fi nevoie de mai multe tipuri de mufe.
Ce nu a fost insa luat in calcul de catre Apple este compatibilitatea cu accesoriile deja existente, lucru cu care USB-ul se poate lauda, adoptand un format compatibil cu versiunile anterioare. Sunt mai degraba dezamagit de faptul ca lipsesc porturile USB 3.0 decat de viteza acestui nou standard.
Ramane de vazut ce rata de adoptie va avea Thunderbolt in randul producatorilor de periferice, dar avand in fata alternativa USB 3.0 ma indoiesc sincer ca se va face vreo trecere. Eventual Light Peak va avea o utilizare mai specializata pe portabilele sau calculatoarele high-end ce necesita astfel de conectivitate. Voi ce parere aveti despre aceasta alegere si cum credeti ca va vi folosita noua tehnologie in viitor?
E posibil ca Zozo sa isi cumpere acum un MacBook nou 😀
Nam pus mana nici o data pe un mac, nu ma atras si costa foarte mult
800 de euro sa dai pe un mac book cu 3 gb rami si cu 256 grafica este o porcarie.
Iar despre sistemul de operare ???ce are in plus fata de windows 7?
Parerea mea este ca firma aceasta isi supraestimeaza produsele.:)
Si tot de la Apple, iPad 2… =)))))))) Scuzati-ma,dar doar cand ma gandesc la acest produs ma bufneste rasul rau de tot =)))