La fel cum Google Chrome va ramane in curand fara numere pentru noile versiuni, cred ca Apple nu va mai avea de unde alege feline mari pentru a-si denumi sistemele de operare.
In conferinta de ieri, Steve Jobs a anuntat noua versiune de Mac OS X – Lion – ce va fi lansata in vara anului 2011. Desi nu vine cu imbunatatiri substantiale din prisma sistemelor de operare, Lion aduce cateva lucruri interesante in legatura cu experienta utilizatorului. Adica integreaza si mai bine Mac OS X in ecosistemul Apple (care, in momentul de fata, este alcatuit in mare parte din aparate cu iOS – fie iPhone, fie iPad), asa cum Microsoft integreaza Windows Phone 7 in al sau ecosistem.
In primul rand avem Mac App Store ce reprezinta portarea AppStore pentru Mac OS X. Iar cand spun portare ma refer la acelasi gen de afisare, la utilizarea asemanatoare a folder-elor, la posibilitatea de a nota si comenta aplicatiile etc.. Chiar si procentul de 30% din pretul aplicatiei revenind Apple fiind pastrat. Vom avea, bineinteles si aplicatii gratuite, dar nu pot sa nu ma intreb care dintre dezvoltatorii software vor prefera sa isi vanda programele cedand 30% din pret catre Apple? Ce se va intampla atunci cu programe scumpe precum Microsoft Office 11 for Mac sau Adobe Creative Suite 5?
Ramane de vazut ce succes va avea si care vor fi aplicatiile vandute prin acest sistem. E totusi o aditie importanta si trebuie sa recunosc ca este mult mai la indemana sa instalezi software in care poti avea incredere direct dintr-o aplicatie de pe Desktop. Ubuntu dispune de asa ceva, iar Microsoft probabil va integra asa ceva, daca nu in Windows 7 SP1 (foarte probabil ca nu), atunci macar in Windows 8.
O alta imbunatatire cu care Mac OS X Lion vine, este Mission Control. Aceasta integreaza Expose, Dock-ul si Spaces pentru a oferi o experienta de multi-tasking cat mai placuta. Printr-un gest specific se pot vizualiza aplicatiile, ferestrele si Dock-ul. Cred ca a fost nevoie de o astfel de implementare datorita aplicatiilor ce vor veni prin Mac App Store-ul mentionat mai sus.
Si ca tot a venit vorba de gesturi, Apple duce multi-touch-ul si experienta utilizatorului la un nou nivel. Cred ca am fost cu totii impresionati, la un moment dat, de implementarea multi-touch-ului pe iPhone. MacBook-urile impreuna cu Mighty Mouse-ul Apple benefciaza de acest lucru si fac navigarea prin intermediul gesturilor foarte placuta; mergand pe acelasi fir, touchpad-ul poate fi acum folosit ca un substitut pentru un ecran multi-touch. Adica veti putea avea acces la gesturi multi-touch on-screen, atingand doar touchpad-ul. Sper ca m-am facut inteles :).
Ultima dar nu cea din urma functionalitate noua prezenta in Mac OS X Lion este LaunchPad-ul, ce permite accesarea aplicatiilor din Mac App Store. Seamana izbitor de mult cu SpringBoard-ul din iPad/iOS, nu credeti? Nu prea ii inteleg insa rolul; Avand in vedere ca multe aplicatii nu vor fi in Mac App Store, de ce am vrea sa avem un loc separat pentru organizarea celor care sunt?
Trecand la cea de-a doua parte a conferintei, trebuie sa recunosc ca sunt impresionat de noile MacBook Air. De aproximativ o saptamana lucrez pe laptop si am inceput sa inteleg care sunt, sau care ar trebui sa fie cu adevarat avantajele unui calculator portabil. Pornind de la greutate care este un inconvenient la deplasari lungi si continuand cu bateria a carei autonomie este deseori neglijata. Cunosc multe persoane care si-au achizitionat sau si-ar fi cumparat un laptop pentru a-l tine in casa… dar asta e alta poveste. Un alt lucru important pe care nu l-am inteles pana de curand, este rezolutia. Pentru un ecran de 15.6 inci pe care chiar vrei sa lucrezi, 1200×800 este prea putin. Macbook Air-ul de 11.6 inci are o rezolutie a ecranului de 1366×768, iar cel de 13.3 una de 1440×900. Nu sunt ele chiar Retina Display, dar sunt sigur ca sunt suficiente.
Un alt lucru deseori ignorat, este performanta unui portabil. In caz ca nu stiati, aceasta este sub cea a unui desktop – la aceeasi configuratie (fiindca alternativele portabile ale componentelor trebuie sa consume mai putin curent). Iar cand vine vorba de netbook-uri, nici nu cred ca mai trebuie sa vorbesc despre performanta sau productivitate. Ei bine Apple au fost si sunt cei mai priceputi in a integra performante rezonabile (Core 2 Duo de 1.4 – 2.13 Ghz + Nvidia 320M) in pachete extrem de mici (1kg -1.3kg). Preturile sunt aceleasi – incepand cu 999$ – dar cred ca as plati de 3 ori pretul unui netbook pe asa ceva.
Dreamin’ about havin’ a MacBook… 😀
It’s time for an upgrade! 😉
sal! ….iar la noi preturile pleaca de la 999(9) de euro. In alta ordine de idei tocmai primisem si eu mail despre noul MacBook( ce e drept in engleza chiar de la mama lor sau mai bine zis tata lor (Steve Jobs). Intre timp mi-am luat si eu un iphone 3G si pot spune ca am uitat de marca preferata de telefoane (Nokia)…Dar revenind la subiect….si eu as vrea un Macbook….dar sa ne trezim la realitate…..cand ne vom permite??????
@ovius –
stii cand iti vei/ne vom permite?
cand vom trece peste faza aia “lasa ca merge si asta, ii mai bag peste 2 ani 1 gb de ram in plus si gata”. daca ai luat un produs de la apple si peste 5 ani tot performant va fi. mai bine dai de la inceput un ban dar stai o gramda linistit decat sa tot pui piese intr-un calculator invechit
ce gandire de copil de bani gata :|, o gandire diametral opusa cu a mea si sper ca multor altora.
http://www.windowsmarketplace.com/
…
@Mario. Nu e chiar asa,inca.. ma repet,INCA,cei de la Apple au configuratii slabe in comparatie cu tehnologia curenta. A da,scoatem OS dupa OS,ca te costa o caruta sa faci un upgrade,dar configuratii mai bune pe cand? Si mai costa si un sac de bani o asa minunatie.
Check this out:
http://store.apple.com/us_smb_78313/browse/home/shop_mac/family/macbook?mco=MTM3NDc3Njc – Intel C2D. Really?
In 1000e gasesti un HP,sau un Asus de toata splendoarea,care il intrece lejer 😛
Ca sa nu mai zic ce configuratii poti face pentru un PC in acei bani.
Bonus : http://store.apple.com/us_smb_78313/browse/home/shop_mac/family/mac_pro?mco=MTM3NTMwODE
Sa fim seriosi.. si se zice de Microsoft ca ar fi aspirator de bani… (nu ca nu cauta si ei profit,ca orice firma din orice domeniu,dar totusi,Apple ? )
Pacat ca exista home-users care se bat cu pumnul in piept ca se merita Apple.