Va mai aduceti aminte probabil de cea mai simpla metoda de instalare a Windows 7 de pe USB. Metoda avea la baza o aplicatie creata de un programator entuziast si nu era complet cizelata sau lipsita de bug-uri (dezvoltarea ei ulterioara nefiind o prioritate). Astazi, am descoperit o aplicatie care face acelasi lucru (creeaza cu ajutorul unei imagini ISO a Windows 7 un USB/DVD bootabil), dar este creata de Microsoft ( lucru ce ma face sa ma gandesc daca nu cumva in viitorul apropiat vom putea cumpara stick-uri Windows 7).
Aplicatia poarta numele de “Windows 7 USB/DVD Download tool” si arata ca in imaginea de mai jos:
Bineinteles, functionalitatea este asemanatoare cu cea a USB Windows Boot Tool, fiind necesari doar 4 pasi pana la finalizarea procesului de creare a unui USB/DVD bootabil cu Windows 7. (stick-ul USB trebuie sa aiba minim 4GB, iar calculatorul trebuia sa aiba minim versiunea 2.0 a .NET Framework).
Pentru a descarca aplicatia (gratuita de altfel), folositi cu incredere link-ul de mai jos:
Sweeet 😀 Trebuie incercat !
Eu nu stiu dece au fost asa de neincrezatori in chestia asta. Eu am spus (parca pe blog-ul asta) ca ma astept la o lansare de Win7 pe stikuri si nu pe DVD. Insa vad ca nu a fost materializata ideea. Eu cred ca era o solutie “win-win” si pt. Microsoft si pt. eventualul producator de stikuri si pt. clienti finali.
PS: Singura explicatie logica e sa fi fost de vina criza si sa fie mai ieftin o line de productie gata existenta, de impachetat in carton dvd-uri.
Apropo de acest”Windows7 USB/DVD Download Tool.
Oricum presupe ca dispui stocata pe undeva un fisier imagine(*iso)a versiunii de Windows7 destinat instalarii.
In aceasta situatie daca tot o detii,nu-i neaparat nevoie s-o arzi pe un CD sau DVD in vederea instalarii ulterioare si astfel ti-ai protejat-o ca de pus in raft in biblioteca.
Apelezi la ea cand ai nevoie.
Presupunand-o stocata local pe un HD-Hard Drive.
La fel de bine se poate monta intr-o unitate virtuala CD|DVD generata cu un”Daemon Tools”,sau eu prefer “Power ISO”sau NeroVirtual Drive.
Sau alte utilitare similare carora setudu-le”automount”,”autostart”.
Si astfel Windows 7 se va instala ca si cand ar face-o de pe CD|DVD-ul original de instalare sausetup.Unele BIOS-uri nu accepta setarea unui dispozitiv USB ca optiune bootabila.
Ai incercat sa instalezi Win dintr-o unitate virtuala??
Iti zic ca nu functioneaza:unitatile virtuale se instaleaza in Windows,deci tre sa ai windousu pornit sa le vada,ori instalarea unui sistem de operare se face din bios.
Biosul nu vede unitati virtuale instalate in sistemul de operare.
deci tre sa arzi un cd/dvd sau de pe un dispozitiv USB,daca iti permite biosul.
Intradevar nu toate biosurile vad unitatile USB.
Aveti toti dreptate in felul vostruSi eu.
Caci am scapat din vederere sa precizez ca din totdeauna(de cand cu coexistenta mai multor Windows-uri noi(WindowsVista ,Windows7si ce-o mai urma (Win8,Win9) folosesc o configuratie cu dual-boot(WindowsXPPro|Winxxx).
Acum WindowsXPProfesional|Windows7Ultimate .Asa ca am totdeauna la dispozitie un OS.
Baza fiind WindowsXPPro.Totdeauna eliberez cealalata partitie si pastrez partitia system,activa ,bootabila cu WindowsXP.
De ex.Pe un acelasi HD-Hard Drive de 250GB(PATA-ca nu mi-am permis inca un SATA),montat ca IDEPrimary MasterL-am organizat astfel:
1)[Partitia(volumul)->[WinXPPro Sys(C:)]=50GB.sa le fie indeajuns!;
2) [Win7U Sys(D:)]=50GB.sa le fie indeajuns!;
3) [Extindere Data(E:)=150GB.cat a mai ramas sa le ajunga pentru date partajate intre ele ,departajare bazata pe foldere cu denumiri sugestive.
NB.sa le fie indeajuns!->Am avu in vedere ca majoritatea programelor utilizatorsi update-uri se vor instala preferential in %systemProgram File…;
Dealfel partitia [Extindere Data(E:)]este pozitionata pe acelasi HD-Hard Drive fizic intre cele 2partitii asa zise Sys in realitate System fiind numai cea 1) si astfel relativ comod prin Partition Magic sauAcronis’s”Disk Director Suite”pot la nevoie(putin probabil sa-mi apara,avand in vedere supra dimensionarea de ad initio,printr-o operatie suportata fara pierderi un resize al celoir 2sys pe seama partitiei de date relativ comuna.
In plus pe un al 2-lea HD separat montat ca IDE-PrimarySlave organizat ca fiind [Free Data Disk(F:)]>il folosesc numai pentru stocarea locala unor fisiere de back-up tip(*.TIBcreiate cuAcronis’s True ImageHomeBack-Up)reprezend copii integrale imagine ale partiilor Sys,pe baza carora la nevoie se poate “restore”respectiva partitie sau structura de foldere si fisiere.
Ideal ar fi fost un HDextern,dar nu mi-am permis inca.
Si asa pana acum m-am ajutat foarte bine de aceasta soluti uneori dupa caz,depinzand de marimea acelor fisiere le-am mai salvat si pe suport CD|DVD,folosind si refolosind vreo 4 DVD(rewritable);
Unitatile OpticeCD|DVD-Drive fiind montate ca IDE-Secondary(departajate prin(master-slave:
DVD_R/W-master;
CD_R/W-slave;
PS.Toate partiile fiind tip NTFS-deocamdata pentru Windows asa trebuie.
Inca o precizare volumele D,E,Fsunt definte pe partitii logice.
Iti dai seama ca poti instala nu doar Windows de pe stick ci si alte siteme de operare, e super…
L-am incercat si dureaza mult mai putin pregatirea usb-ului fata de varianta cealalta,
in 20 minute s-a instalat pe stick,dar nu primeste alt sistem de operare,nici macar XP.
Merge doar cu Windows 7.
Doar nu credeai ca iti da Microsoft aplicatii cu care sa instalezi Linux…:)
l-am incercat si eu, stick-ul a fost scris rapid, dar la instalare mi-am pierdut rabdarea. nu stiu de ce, poate face o verificare a continutului de pe stick, habar n-am. vreo 40 de minute a tot clipit led-ul stick-ului ca si cand datele ar fi fost accesate, dar pe ecranul negru al laptopului aparea doar o liniuta de prompter si nu se intampla nimic. mult mai eleganta este solutia cu UltraISO, care-ti permite sa transferi imagini ISO pe stick fara probleme. cred ca merge si cu UnetBootIn pe care-l folosesc pentru imaginile de linux, dar nu am incercat inca.
cei care l-ati incercat puteti da informatii pe ce file sistem formateaza stickul ? ntfs ?
NTFS bootabil standard 4096 bytes cluster.
hello, vad ca linkul e nefunctional.
@Aris: Rezolvat! Mersi de info 😀
Am incercat dar nu merge. Imi spune ca a disk read error has occured.
Am un xp sp3 momentan si am inteles ca asta ar fi problema, daca fac aceste manevre sub windows 7 am sanse de reusita? Sau nu are nici o legatura?
Apropo, am o placa de baza asrock k7vt4a pro, sa fie din cauza ei? Suporta o astfel de instalare?
Aplicatia merge doar in windows 7.
Bun articolul , dar sfatul meu sa nu stergi acest fisier , ca cel nou postat de M$ nu mai contine fisierul boot.exe ce este necesar pentru bootarea de pe stick datorita licentei GPL…versiunea mai veche este mai buna decat cea relansata de M$.
@Marcel: Multumesc. Fisierul va ramane in Skydrive pe o perioada nelimitata. Nu am incercat noul USB Tool, dar am incredere ca ai dreptate. Probabil nu vor sa publice codul acelui boot.exe . Din punctul meu de vedere, fara posibilitatea de a boota, acest programel este inutil.
fisierul acela se gaseste pe Microsoft store doar daca ai cumparat windowsul de la ei …idiots.
am facut si eu stick cu asta, booteaza dar apoi la primul ecran asa moare, nu instaleaza nimic.
Eu am creat un stick bootabil cu UltraIso ca cu Windows 7 USB nu mi-a mers instalarea, in fine…cu U Iso este valabil si pentru Vista sau XP, da cateodata spune la inceperea scrierii pe stick sa il formatam, chiar daca acesta e formatat…il formatat in sistem FAT32 apoi il scoatem si reintroducem in portul usb si scrierea va incepe. Exista si cazu ca aceasta sa se intrerupa: inchideti U Iso apoi formatati iar stick-ul tot in sist. FAT32 apoi va duceti la fisierul iso al windows-ului il deschideti cu WinZip (WinRar nu il scrie complet) si alegeti extract to >stick USB.