Microsoft – in topul companiilor care cer scoaterea linkurilor din Google

Intr-un demers de a creste transparenta activitatilor de filtrare a continutului Google a anuntat o noua sectiune de informare asupra protejarii drepturilor de autor.

DMCA Takedown
sursa

Transparency Report a fost lansata initial in urma cu doi ani, oferind date cu privire la cererile primite de la guvern insa cele mai multe cereri de stergere a paginilor din motorul de cautare apartin acum marilor companii.


Asa cum probabil banuiti inca din titlu, cele mai multe dintre acestea vin din partea companiei Microsoft care lupta probabil impotriva piratarii produselor sale cele mai populare: Windows Vista, Windows 7, Windows Server sau Microsoft Office, jocuri Xbox, etc..

Transparency Report

Datele de mai sus sunt doar un preview, urmand ca Google sa ofere date in timp real in viitorul apropiat.

Numarul cererilor a crescut vizibil in ultima perioada, ajungandu-se in acest moment la mai mult de 250.000 de cereri pe saptamana, adica peste 35.000 de cereri pe zi.

In ultima luna au fost primite peste 1.200.000 de cereri in numele a peste 1000 de proprietari de drepturi de autor. Aceste cereri au avut ca rezultat stergerea din cautari a linkurilor gasite in peste 24.000 de site-uri diferite.

Proprietarii site-urilor pot vedea linkurile supuse stergerii din motorul de cautare in WebMaster Tools si pot actiona in consecinta.

De retinut ar mai fi faptul ca Google nu sterge continutul in urma oricarei plangeri, ci ca este nevoie de un anumit demers si anumite informatii (semnatura electronica a acuzatorului, linkul ce incalca drepturile de autor, informatii in legatura cu drepturile incalcate, etc..) care pot valida sau invalida o cerere.

Concluzii

Intr-o perioada in care suntem incoltiti de SOPA, PIPA, ACTA, cred ca este important sa fim constienti de toate masurile care se iau pentru reglementarea internetului. Fiindca fie ca vrem sau nu, insemnatatea si utilitatea acestuia este data in mare parte de motorul de cautare Google. Aceasta companie a incercat sa creeze o legatura cat mai stransa cu utilizatorii sai, si chiar daca nu a reusit in totalitate (la Google+ ma refer aici) incearca in continuare sa ofere informatii importante asupra politicilor si procedurilor aplicate.

PS: Microsoft Bing vs Google

Am aflat insa ca desi Microsoft este principalul responsabil pentru curatarea rezultatelor Google, compania nu aplica acelasi tip de filtrare pentru rezultatele din propriul motor de cautare. Dovada a fost gasita de cei de la TechDirt si poate fi vazuta in imaginea de mai jos:

TechDirt

Fisierul de tip *.torrent din imagine se gaseste inca in Bing, dar nu mai este in Google.

sursa prima imagine

2 thoughts on “Microsoft – in topul companiilor care cer scoaterea linkurilor din Google”

  1. microsoft si-a luat-o in cap rau de tot , incearca sa dicteze piata, si win 8 e o dovada a ce incearca sa faca, o sa se duca la fund tocmai acum cand cred ei ca l-au prins pe d-zeu de picior !!! majoritatea reactioneaza imediat ce au sesizat ca sunt manipulati asa ca daca continua in ritmul asta nu-i vad prea bine, e parerea mea .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>