Microsoft lanseaza Windows 8 si tableta Microsoft Surface

Microsoft a lansat Windows 8 si tableta Microsoft Surface cu o zi inainte de data oficiala a disponibilitatii noului sistem de operare in cadrul unui eveniment tinut in NYC.

Windows 8 Launch - Steve Ballmer

Desi e posibil ca evenimentul sa nu fie cel mai fastuos din istoria Microsoft, asta nu inseamna ca importanta Windows 8 este diminuata. Chiar din contra, cred ca lansarea oficiala este doar primul pas din masiva campanie de marketing pe care Microsoft o pregateste pentru noul sistem de operare si tableta Microsoft Surface.

Windows 8 si Microsoft Surface – noi inceputuri

Windows 8 - Microsoft Surface

Si chiar daca cele doua produse vor fi in centrul atentiei pentru moment, ele ofera doar o idee sumara asupra imaginii de ansamblu, asupra viziunii Microsoft pentru viitor: un ecosistem complet cu o interfata comuna: desktop, laptop, tableta, telefon, consola, televizor, etc..

Din acest punct de vedere, nici Windows 8 si nici Microsoft Surface nu sunt produse revolutionare ci sunt doar produsele care ar fi trebuit sa fie. Si voi explica aceasta afirmatie.

Chiar daca designul sistemului de operare este diferit fata de ce exista in acest moment pe piata, el nu aduce nimic cu adevarat revolutionar. Aduce multiple imbunatatiri intr-adevar. Dar rolul Windows 8 si al Microsoft Surface nu este sa se rupa de trecut pentru a se arunca in viitor, ci tocmai de a oferi o tranzitie de la utilizarea clasica a PC-urilor (instrumente de productivitate utilizate pentru multimedia) la cea actuala (instrumente dedicate multimedia, cu unele functii de productivitate). Au fost facute compromisuri (vezi butonul de start) dar totul pentru un scop mai mare (ecosistemul de care vorbeam mai sus).

Windows 8 – detalii

Windows 8 PC

Nu voi insista pe detaliile tehnice legate de Windows 8. Acestea au fost deja anuntate in repetate randuri pe blog, iar lansarea de astazi nu a adus foarte multe lucruri noi.

Versiuniile Windows 8 sunt cele deja cunoscute: o versiune simpla si una Pro, pretul pentru upgrade fiind, cel putin in urmatoarea perioada undeva la 280 Lei la eMag. Pretul pentru versiunea OEM insa este ceva mai mare (la eMAG) decat cel al Windows 7, cel putin pentru moment.

Daca intentionati sa cumparati un calculator in aceasta perioada (maine/astazi) ar fi recomandat sa faceti o vizita si unuia din magazinele Domo Afi Cotroceni, Media Galaxy Baneasa sau Flanco Sun Plaza, unde primii 50 de clienti vor primii un Xbox, iar urmatorii 100 cate un voucher de 350 lei. (via manafu)

Sunt curios ce modele de calculatoare vor fi disponibile in Romania, dar pot sa va spun ca la nivel international, Microsoft a pregatit (impreuna cu partenerii sai) peste 1000 de dispozitive certificate Windows 8. Unul dintre acestea este, bineinteles, Microsoft Surface.

Microsoft Surface – detalii

Microsoft Surface

Din pacate, Microsoft Surface nu cred ca va fi disponibil in Romania, cel putin initial, iar la nivel mondial, asa cum a fost anuntat vom avea doar Microsoft Surface RT cu un pret incepand de la 499$ (versiunea cu 32GB spatiu de stocare). Un pret destul de bun avand in vedere specificatiile principalilor competitori. Ma asteptam insa la un pret mai mic doar pentru a genera mai rapid vanzari si a dobandi cota de piata. Pe langa acest lucru, Windows Store nu este atat de dezvoltat in acest moment (desi are aproape 8000 de aplicatii) in comparatie cu Play Store sau App Store.

Windows Store

Windows 8 – promovare, marketing

Trecand peste micile neajunsuri, Windows 8 si Microsoft Surface se pot dovedi utile si atragatoare, dar intr-o piata atat de aglomerata acest lucru nu este posibil fara o campanie de marketing pe masura.

Microsoft Surface - Windows 8

Avand in vedere pariul pe care Microsoft il face in aceasta directie, investitia este si ea pe masura. Cred ca vom veadea cea mai bine pusa la punct campanie de marketing, targetand cat mai multe grupuri de utilizatori si oferind scenarii de utilizare din cele mai diverse. Accentul se pune, cel putin pana acum pe felul natural in care Microsoft Surface si Windows 8 se integreaza in activitatile de zi cu zi.

O parte din clipurile de prezentare sunt disponibile mai jos. De data aceasta in mod oficial :)

Windows 8 – The World is ready

Windows 8 – Sign in with a smile

Windows 8 – Parokour

Windows 8 – Party

Windows 8 – Best Coast

Windows 8 – Microtropolis

Lansarea Windows 8 si Microsoft Surface – Video

Intreaga filmare a evenimentului este si ea disponibila online si poate fi vizionata mai jos:

2 thoughts on “Microsoft lanseaza Windows 8 si tableta Microsoft Surface”

  1. As vrea sa stiu daca intre versiunea Win 8 Pro OEM adica cea integrala si cea dedicata pentru update este vreo diferenta. Eu am win 7 Ultimate cu licenta si daca as instala versiunea pentru update m-ar costa mai putin. Cu stima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>