Microsoft Office 15 pe Windows 8 pentru ARM

Intr-un articol pe blogul oficial Windows 8, Steven Sinofsky a tinut sa precizeze cateva detalii despre Windows 8 pentru ARM (Windows On ARM sau WOA). Vom reveni asupra detaliilor oferite, insistand intai asupra unei noi versiuni a suitei de productivitate – Microsoft Office 15.

Office 15 on Windows 8 ARM
Microsoft Word 15

Desi era de asteptat ca o versiune a Microsoft Office sa fie prezenta in Windows 8, detaliile despre Office 15 nu au oferit pana in acest moment informatii satisfacatoare despre interfata acesteia.

Microsoft Office 15

Office 15 nu parea sa integreze o interfata Metro, aducand foarte mult a Office 2010. Din ce vom vedea in conntinuare, suita nu va fi o suita Metro UI, aplicatiile ruland in mediul Windows Desktop – mostenit din Windows 7.


Aplicatiile Office pentru WOA vor incerca sa ofere o experienta cat mai eficienta din punct de vedere al controlului tactil, in acelasi timp eficientizand consumul de energie al tabletei sau calculatorului pe care sunt utilizate.

Office 15 on Windows 8 ARM
Microsoft Excel 15

Aplicatiile migrate sunt urmatoarele:

Microsoft Word 15
Microsoft Excel 15

Office 15 on Windows 8 ARM
Microsoft One Note 15

Microsoft OneNote 15
Microsoft PowerPoint 15

Office 15 on Windows 8 ARM
Microsoft PowerPoint 15

Lipsteste aplicatia Outlook, care va fi probabil substituita de aplicatia Mail integrata deja in Windows 8.

Mail on Windows 8 ARM
Mail App pentru Windows 8

Ce se poate observa din imaginile de mai sus este faptul ca interfata Ribbon UI este intentionat ascunsa. Este posibil ca navigarea prin meniurile aplicatiilor sa fie diferita in Windows 8 pentru ARM. Ribbon UI-ul contine multe elemente, de diferite dimensiuni, iar Microsoft probabil cauta (sau a gasit deja) o solutie mai buna pentru selectarea optiunilor.

Un alt lucru care este ascuns, este bara de titlu, butoanele fiind acum lipite de marginea superioara a ecranului, continutul obtinand astfel cat mai mult spatiu posibil.

Windows 8 pentru ARM

Introcandu-ne inapoi la Windows 8 pentru ARM (WOA), au mai fost oferite cateva detalii interesante despre aceasta versiune a sistemului de operare:

 • WOA este un membru cu totul nou al familiei Windows, bazat pe fundatia Windows deja cunoscuta si validata
 • se doreste ca PC-urile cu WOA sa fie livrate in aceeasi data ca Windows 8 pentru PC-uri bazate pe Intel/AMD
 • existenta Desktop-ului (si nu doar a Start Screen-ului, cum era banuit anterior)
 • vor fi integrate aplicatii precum Office 15, File Explorer si Internet Explorer 10 non-Metro (cu suport pentru Flash)
 • programele pentru arhitectura Intel/AMD x86 nu vor fi compatibile cu WOA, dar vom avea, cel mai probabil, alternative viabile
 • WOA va include si va putea rula toate aplicatiile Metro incluse in Windows 8 pentru arhitecturi x86/x64
 • nucleele grafice incluse in tabletele ce vor rula Windows 8 pentru ARM vor fi capabile sa execute instructiunile DirectX
 • WOA nu va fi public pe 29 februarie ci va fi oferit unui grup limitat de dezvoltatori

Clipul demonstratiei WOA este mai jos (include si cadrele cu Office 15):

Concluzie

Windows 8 pentru ARM reprezinta un pas cu o importanta majora in evolutia PC-urilor neconventionale. Daca cel mai mare minus al tabletelelor Android si iOS este lipsa aplicatiile de productivitate din mediul Windows (multe dintre ele au deja alternative pe ambele sisteme de operare) ei bine, Microsoft va devia evolutia tabletelor de la dispozitive destinate consumului de continut la cel de dispozitive producatoare de continut, ce ajuta la realizarea task-urilor aproape ca un PC clasic – Office 15 este doar un prim pas in aceasta directie, urmand ca marii parteneri sa vina cu solutii asemanatoare si pentru alte suite utile.

Lasand totusi la o parte WOA, cum vi se pare interfata Office 15?

sursa imagini: RWW

6 thoughts on “Microsoft Office 15 pe Windows 8 pentru ARM”

 1. @Ciprian: Salut :). Mai mult decat ce a scris Steven eu nu am gasit. Volumul de informatii pe care l-a publicat este, fara indoiala, impresionant. Nu stiu insa cati dintre cititori ar fi interesati de WOA, sau dispusi sa-si achizitioneze astfel de device-uri dupa ce ele vor aparea. Ar fi interesant sa vedem daca exista si dezvoltatori dispusi sa isi indrepte atentia catre aplicatiile Metro.
  Discutia legata de WOA este mult mai lunga si mai nuantata decat cea legata de Office 15. Merita un articol detaliat intr-adevar. Il adaug pe lista in continua crestere a articolelor ce vor urma :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>