Microsoft Research: LightSpace vs BumpTop 3D

Va mai aduceti aminte, presupun, de BumpTop 3D  – aplicatia care transforma monotonul spatiu de lucru (desktop) intr-un obiect 3D. O data cu dezvoltarea acesteia pe Mac OS si aducerea suportului multi-touch cei de la Google au pus ochii pe ea si, intr-un final, au achizitionat-o. De atunci nu a mai aparut nici o informatie noua de la Google cu privire la utilizarea acesteia.

BumpTop 3D 

Insa ieri am vazut un clip (via Marius Pahomi) care imi parea extrem de familiar. Nu am stiut de unde sa-l iau pana nu mi-a spus Zozo. Clipul este urmatorul:

Daca ati folosit BumpTop 3D, sau daca macar ati vizualizat clipurile cu acesta va puteti da seama usor unde bat. Manipularea obiectelor computerizate intr-un mod natural. Dupa cum spun chiar ei:

surface computing and augmented reality

Adica, in traducere libera posibilitatea de a interactiona direct si intuitiv cu obiecte computerizate proiectate in imediata apropiere. Astfel, spatiul de lucru nu mai are limitele unui monitor sau ale unui proiector, ci reprezinta atat suprafetele cat si spatiul din jurul nostru (observati meniul vertical).

Tehnologia poate sa recunoasca si persoane si sa inteleaga anumite gesturi (mutarea unui obiect/document de la o persoana la alta). Aceste lucruri duc la o noua abordare a tehnologiei – aceasta integrandu-se din ce in ce mai natural in viata oamenilor. Noile metode de introducere a datelor nu vor mai avea nevoie de dispozitive specializate (tastatura, mouse) ci doar de voce si gesturi specifice. Minority Report pare din ce in ce mai aproape.

6 thoughts on “Microsoft Research: LightSpace vs BumpTop 3D”

  1. Okey,tehnologia e super,intrebarea e cine,si cand ne vom putea permite,si mai ales la ce ne va fi de folos? A da.. putem muta o poza de pe un perete pe altu,OKEY,dar cei care au si alte treburi pe PC,cu ce sunt avantajati? Adica nah.. mai sunt si editori grafici,audio,encoderi,server mastering,care nu cred ca se va putea face pe asa ceva.
    Oricum,e interesant,si de apreciat,ca se evolueaza. Felicitari celor de la MS,insa functionalitatea va fi limitata o vreme buna.
    Ionut,acum ca ai terminat examenele,asteptam mai multe articole 😀 ca in ultima vreme putine rau au fost,si chiar ma plictiseam ca nu aveam ce citi :)))

  2. @Cipryca: la cum evolueaza tehnologia, in cativa ani (3-5) vom putea testa ceva de genul pe la conferinte. Microsoft are deja Project Natal aka MIcrosoft Kinect, deci clipa nu e chiar indeparatata.
    Legat de frecventa articolelor, au mai fost cateva mici incetiniri si dupa inceperea anului universitar, dar incerc sa revin in forta :D. Am si cateva idei bune de articole 😀 plus review-urile la care sunt restantier.

  3. Da domne… uite ce o sa bage astia in casa surprizelor sau caza groazei (ca nu mai situ cum se numeste) in 2011. O sa-mi iau si eu bilet. m/ 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>