Microsoft Roadmap – Windows 8 si Windows 9 la orizont

Windows 8O data cu lansarea Windows 8 Developer Preview stirile legate de Windows 8 au incetat sa mai fie la fel de spectaculoase. Majoritatea elementelor si noutatilor au fost descoperite fie prin instalari pe curat sau in dual-boot, fie prin instalari in mediu virtual.

Chiar daca developer preview-ul are o calitate satisfacatoare, multi posibili utilizatori asteapta o versiune Beta pentru a testa Windows 8. Aceasta este asteptata undeva la inceputul anului 2012. Lucru confirmat si de cateva informatii proaspat “scapate” in legatura cu viitorul produselor Microsoft.

Cele mai importante informatii extrase sunt mai jos:

– ianuarie 2012 (CES 2012): Windows 8 Beta si WinStore beta, o biblioteca online de aplicatii si update-ul Tango pentru Windows Phone

– aprilie 2012 (MIX 2012): Windows 8 RC, versiunea beta a bibliotecii online de aplicatii si update-ul Apollo pentru Windows Phone

– iunie 2012 (E3): Windows 8 RTM, Xbox SDK, Apollo SDK, jocuri Kinect 3G

– august 2012 : punerea in vanzare a Windows 8 Final impreuna cu biblioteca online de aplicatii, lansarea Windows Phone 8 si a magazinului Xbox

– build 2012: anuntarea urmatoarei versiuni Office

Windows 9Alte date, cel putin la fel de interesante ar mai fi:

– lansarea Internet Explorer 11 – MIX 2013

– lansarea urmatoarei versiuni Xbox – Loop – E3 2013

Windows 9 Developer Preview in cadrul BUILD 2013 (si versiunea finala a urmatoarei suite Office),

Windows 9 Beta in cadrul CES 2014 si Windows 9 RC in cadrul MIX 2014 (Windows 9 NU va putea fi controlat doar vocal :) )

versiunea finala a Windows 9 este planificata pentru noiembrie 2014 alaturi de Windows Phone 9

Roadmap-ul nu a fost confirmat momentan, dar nu pare prea departe de realitate sau de alte zvonuri. In plus pare o strategie interesanta de dezvoltare paralela a platformelor: Windows pentru PC, Windows Phone si Xbox. In ritmul actual toate cele 3 au sanse mari de reusita.

As mai avea cateva vorbe de spus in legatura cu perioada de timp foarte scurta dintre lansarile Windows 8 si Windows 9. Din punctul meu de vedere, Windows 8 nu va fi un inlocuitor pentru Windows 7 ci va fi un prim pas intr-o directie nu noua, dar regandita – cea a tabletelor. In acest caz, cele doua sisteme de operare vor face parte din acelasi ecosistem, Windows 7 oferind stabilitate pentru mediile de lucru, iar Windows 8 oferind o experienta proaspata, diferita. Microsoft Windows 9 va reprezenta probabil un punct de cotitura, un sistem de operare unificat pentru ambele platforme oferind o comunicare extrem de facila intre dispozitive. Granitele – atat software cat si hardware vor fi deja estompate pe atunci, iar experienta utilizatorului se va putea muta foarte usor de pe un dispozitiv pe altul.

via

7 thoughts on “Microsoft Roadmap – Windows 8 si Windows 9 la orizont”

 1. E bun windows 7.Cel mai bun OS dupa Xp.Windows 8 = Windows vista?
  Sa nu ne ateptam ca vom gasi un activator si vom avea windows 8.Nici nu cred ca va avea mai mult succes pe desktopuri.E parerea mea si sper sa nu am dreptate.

 2. Interesant,dar mi se pare ca prea se grabeste cu win8,macar la beta sa puna o optiune de Feedback k la win7 beta,si sa mai vada si parerile userilor,plus k avanseaza prea repede si se va intampla probabil cum era cu venirea windows vista,bn asta depinde si de cerintele urmatoarelor sisteme de operare,componente harware etc…nu ramane decat sa wait…:)

 3. nustiu ce sa zic dar astept cu nerabdare windows 8 beta,daca ma va convinge voi trece la urmatoarea versiune de windows daca nu ma convinge voi ramane in continuare pe windows 7.ma tentat sa-mi bag si eu windows 8 developer preview dar am auzit ca mai bine sa asteptam un beta care e mult mai sigur atunci decat pe un windows developer care e construit pe scheletul lui windows 7.pana atunci om trai si om vedea ce ne va oferi windows 8…

 4. Ce inseamna “experienta utilizatorului se va putea muta”?

  Eu ca utilizator, daca acumulez experienta intr-un anumit domeniu de activitate… aia e cam finala. Nu o pot muta nicaieri. Poate imi va fi utila intr-un domeniu similar, dar de mutat… nu prea e posibil. Mai reformuleaza incheierea articolului, ca nu prea suna romaneste.

 5. Deja cei de la MS incep sa ma sictireasca. Fiecare versiune de OS se presupune ca reprezinta un pas in fata in era tehnologica. Daca ei isi fac programul de lansare cu cate o versiune la fiecare 2 ani, unde e avansarea? Deja incep sa trateze problema ca pe jocuri. Ce o sa urmeze. Cate un OS la fiecare an, ca un joc dintr-o serie? Be real. Nici dupa 3 ani nu avem softuri care sa profite 100% de ce ofera W7… special concepute DOAR pt w7. Ce schimbari majore ar putea ei aduce intr-un W9, fata de W8 daca timpul de codding e de doar 2 ani? Alta finisare a Vista aka W7, aka W8 ? Speram ca W9 sa vina cu o reinventare a sistemului de operare pentru desktopuri. Una in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca MS chiar poate daca vrea.
  E de apreciat totusi ca si-au facut un plan calendaristic pe care doresc sa il respecte cu strictete.
  Sa traim si sa vedem 😀

 6. Eu cred ca Windows 8 nu va aduce EXTRAORDINAR de multe imbunatatiri insa sunt unele destul de notabile precum o noua interfata (METRO UI) pe langa Aero + Ribbon UI cu care ne-am obisnuit pana acum, gesturi pentru touchpad, locul de unde vom putea lua aplicatii si compatibilitatea atat cu tabletele cat si cu PCurile care cred ca va genera un real succes, insa nu suficient de mare sa detroneze avantul Android care nu cred ca va fi ajuns prea curand din principalul motiv: pretul + upgrade destul de des. Insa cel mai mare atu al faptului ca Windows 8 nu are cum sa fie un esec ca Windows Vista este faptul ca nu cere mai multe resurse decat Windows 7 insa se incarca, efectueaza operatiuni (copiere, mutare, stergere, s.a.) , se reseteaza MULT mai repede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>